Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Hogyan spóroljunk otthon a főzéssel?

Hogyan spóroljunk otthon a főzéssel?
Szeged - A háziasszonyok nem is gondolják, mennyi áramot, gázt használnak el feleslegesen főzés közben. A konyhai berendezések energiatakarékos használatához Domonkos László, a DOMI Épületgépészet ügyvezető igazgatója adott tanácsokat.
1. Fontos szabály, hogy minden olyan főzési műveletet, amire van „célkészülékünk", azzal a berendezéssel készítsük el. Például a tojásfőzőben sokkal hamarabb és kevesebb energiafelhasználással megfő a tojás, mint a főzőlap és egy külön edény felfűtésével. A villamos serpenyők és főzőedények gyorsabbak, jobb hatásfokúak. A magas teljesítményű gyors főzőlap ugyan időt takarít meg, de több energiát használ el.

2. Ha a lábas alján „túlér" a gázláng vagy a főzőlap, akár 30 százalékkal több energiát használunk el feleslegesen. Kisebb átmérőjű főzőlapon ugyanaz a mennyiségű étel ugyan hosszabb idő alatt készül el, de energiatakarékosabb. Ha az étel felforrt, vegyük kisebb fokozatra a főzőlapot. Légkeveréses edényben akár 30–50 százalékkal kevesebb energiafelhasználással főzhetünk.

3. A főzőlap munkafelülete legyen mindig tiszta, szennyeződésmentes, mert így érhető el a legjobb hőátadás. A sütőt is tartsuk tisztán, mert így jobban visszaveri a hőt. Amit csak lehet, célszerű kuktafazékban, gőznyomás alatt főzni: 30–40 százalékos idő- és energiamegtakarítást érhetünk el. A kuktát érdemes gyorsan felfűteni, és azután egészen kicsire lehet kapcsolni a főzőlapot.

4. A zöldségeket ne főzzük bő lében, inkább csak pároljuk, ami egészségesebb is. Ha több ételt akarunk sütni, célszerű egyszerre, vagy egymás után megsütni őket, így a sütő újbóli felfűtésének energiáját megspórolhatjuk.

5. A sütő ajtaját ne nyitogassuk, csak ha feltétlenül szükséges. 5–10 perccel azelőtt, hogy elkészül az étel, kikapcsolhatjuk a sütőt, hiszen van még annyi tartalék energia benne, ami készre süti az ebédet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ideje van, hogy tegyünk valamit! - mondták a Deák gimnáziumnál

Ideje van, hogy tegyünk valamit! - mondták a Deák gimnáziumnál
Tanárok, szülők és diákok kötötték fel a gimnázium bejáratánál a lépcsőkorlátra a Tisztelet szalagjait. Tovább olvasom