Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Honosítás: a biztos szerint csak pletyka a visszaélés

Szeged - Pletykákon alapulnak a közelmúltban megjelent egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos visszaélésekről szóló hírek – amivel lapunk is többször foglalkozott – Wetzel Tamás szerint.
Pletykaszerű, visszaellenőrizhetetlen információkat és súlyos tárgyi tévedéseket tartalmaznak az elmúlt napokban főleg a külföldi médiumokban megjelent, az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos visszaélésekről szóló negatív hírek – közölte szerdán Wetzel Tamás egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos Budapesten.

A témával lapunk is többször foglalkozott a napokban, Szabadkára is ellátogattunk, ahol az ott élő vajdasági magyarokat kérdeztük az ügyben.

Beszéltünk ottani politikussal, magyar állampolgárságát visszakapó színésszel, fényképésszel és újságíróval, akik egybehangzóan állították: sok olyan szerb nemzetiségű ember is megkapta a kettős állampolgárságot, aki egyáltalán nem beszél magyarul, holott az állampolgárság megszerzésének egyik alapfelvétele, hogy a kérelmező értse és beszélje nyelvünket. A szabadkai Strossmayer utca egyik fotósüzletében dolgozó nő elmondta: még Belgrádból is jártak nála a magyar okmányok elkészítéséhez szabványfotót kérni olyanok, akik semmit sem tudtak magyarul. Nem is tagadták előtte, hogy azért Szabadkán intézik a kérelmet, mert bizonyos ellenszolgáltatás fejében ott elintézik nekik az állampolgárságot.

Wetzel Tamás szerint konkrétumok nem állnak a visszaélésekről megjelent írások mögött, akár helyi politikai motiváció is szerepet játszhat megjelenésükben. A biztos szólt arról is, hogy eddig már több mint 510 ezren igényelték a magyar állampolgárságot, és mintegy 430 ezren le is tehették az esküt. Eddig mintegy 11 ezer kérelmet utasítottak el, ami az összigénylés 2,5 százaléka. – Törvényi kötelessége minden kérelmet átvevő hivatalnoknak, hogy ellenőrizze a magyar nyelvtudást és a magyar felmenők meglétét igazoló okiratokat. Ha ezek hiányában mégis ragaszkodik a kérelmező az igényléshez, az ügyintézőnek jeleznie kell, hogy nem felel meg a feltételeknek – mondta.

Wetzel Tamás mindezek ellenére mégis elismerte, hogy vannak olyanok, akik kihasználják az emberek jóhiszeműségét, komoly összegeket kérnek, és jó kapcsolataikat ajánlják fel az állampolgárság elintézéséhez, miközben hamis információkat adnak, ami megvalósítja a befolyással üzérkedést. Aki csalárd módon jutott állampolgársághoz, az 10 évig visszavonható. Erre a nyáron volt példa egy kárpátaljai kérelmező esetében: az ügyben büntetőeljárás is indult.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. jozkó 2013. szeptember 27. 11:13
  „40. norad:

  Nem is olyan elvetni való gondolat az az export...még ha borul is a "külker" mérleg - mert a bartellel nem sokra mennénk!”
 • 40. norad 2013. szeptember 26. 22:25
  „Bocsánat: importra gondoltam!”
 • 39. norad 2013. szeptember 26. 21:27
  „Kontrapista!
  Semmi baj a hallókészülékemmel, bizony, hogy tolmáccsal jöttek esküt tenni. Sőt a szememmel sincs baj. Bizony sokuknak kifejezetten kreol volt a bőre... Itthon nincs elég "hazafi", úgy tűnik exportra szorulunk... :-(”
 • 38. x 2013. szeptember 26. 18:45
  „37. jozkó "... A mostani kommunikáció nem ezt sugallja. ..."
  - A felelős személyeknek a főnöküktől való rettegés helyett szét kellene nézniük a nagyvilágban, mindenesetre Európában, hogyan kezelik más államok a saját és más nemzetiségűek állampolgársági kérdését.
  http://www.kettosallampolgarsag.mtaki.hu/anket/ank_16.html
  - Ugyan nem a német származásúakról volt szó, de a kettős - köztük az egyik német - állampolgárság védelmében kampányolt a német kancellár-helyettes. Ha más miatt is, mégis kiesett pártjával együtt a legutóbbi választáson.
  http://kitekinto.hu/europa/2013/05/30/uj_kampanytema_nemetorszagban_a_ketts_allampolgarsag/
  - Habsburg Ottó, az utolsó osztrák császár, illetve magyar király fia úgy fogalmazott, hogy egy okból ellenzi a kettős állampolgárságot, azt ugyanis túl kevésnek tartja. Elvégre - mint az újságok emlékeztettek - ő maga osztrák, magyar, horvát és német útlevéllel is rendelkezett.
  http://nol.hu/kulfold/kettos_allampolgarsagot_adnanak_nemetorszagban”
 • 37. jozkó 2013. szeptember 26. 17:28
  „Akár vállalható is lenne:

  Nem jártunk körül minden családfát, részben emberiességi, néha kegyeleti okokból - nem utolsó sorban az idő és költségkímélés okán.
  Számoltunk valamennyi "hibaszázalékkal" - gondoltunk arra is, hogy a kérelmezők között /ne adj´ Isten még a színmagyarok között is/ lesznek spekulánsok is, akik nyerészkedni akarnak és fognak a kettős állampolgárságon.
  /És nem csak a kérelmezők között lesznek-lettek ilyenek.../
  Összességében úgy a szándék mint az eredmény a becsúszott hibákkal együtt is üdvözölhető - emberből vannak az "ügyfelek" és az "ügyintézők" is.
  A visszaélések, visszaélők kiszűrésére megvan a szándékunk a törvényes lehetőségekkel együtt.
  Kiszűrjük, szankcionáljuk ezeket - úgy és azért, hogy a több százezer becsületes kettős állampolgár valamint a Kormány és a befogadó, határon belüli magyarság jó hírnevén ne essen csorba!
  A mostani kommunikáció nem ezt sugallja.
  Lehet, hogy nem a megfelelő emberek ülnek a döntéshozó és/vagy kommunikációs munkahelyeken?”
 • 36. pachakuti 2013. szeptember 26. 16:03
  „Ha egyszer Wetzel Tamás egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos azt mondja, akkor az úgy is van! Ők mindig az igazat, csakis a színtiszta mondjákI”
 • 35. booo 2013. szeptember 26. 15:51
  „Vártam hogy valaki megpróbálja megvédeni a "mundér" becsületét. Szerbiában minek híresztelnének valótlan állításokat? Nem kellene minden hálás pártkatonának mindent elhinni! Ha mélyebbre kaparnának lehet hogy bukna valaki?
  Nem tudom!”
 • 34. NP1 2013. szeptember 26. 15:44
  „33. kontrapista 2013.09.26. 15:08

  "A magyar helyesírást önszorgalomból tanultam meg , amennyire megtanultam,.." - ezzel semmi gond nincs , sőt ezért tisztellek is.
  A mentalitásoddal van probléma.
  Állandóan kioktatsz bennünket pld. magyarságtudatból. A politikai agitátorok legostobább, legkorlátoltabb fajtáját testesíted meg, aki soha semmiféle más véleményt nem ismer el, akinek a kinyilatkoztatása megfellebbezhetetlenül igaz.
  Ez a baj, nem a helyesírás.”
 • 33. kontrapista 2013. szeptember 26. 15:08
  „29.NP1
  A magyar helyesírást önszorgalomból tanultam meg , amennyire megtanultam, de szeretném látni, hogy milyen nyelven tudsz kommunikálni a magyaron kívül, amit már 250 km Szegedtől senki sem ért. A Magyar állampolgárság felvételire pedig továbbra is buzdítom a délvidéki magyarokat, mert a szerbek betelepüléssel elűzik az ottani magyarokat.
  u.i.
  Ez év június 4-én 56 észak-bácskait vezettem eskütételre a szabadkai Magyar konzulátusra, akik között egy sem volt szerb, de még áttelepülő sem.Erre varrjál gombot a szegfűszínű szemüveged használatával !”
 • 32. x 2013. szeptember 26. 13:11
  „30. bootscode "... kellett Merkelnek az olcsó munkaerő, ezért megkérte Viktort, ..."
  - Démonizálod mindkettőt. "Merkelnek" annyi olcsó munkaerője van "Viktor" nélkül, amennyit csak akar. Szerintem soha nem kérné meg Viktort semmire, akiben a német szabad-demokraták annyira csalódtak, hogy azóta a német keresztény-demokraták és (a bajor) keresztény-szocialisták is roppant óvatosak (a "testvérpártok"!) vele szemben.
  "Viktornak meg ugye jól jön a szavazat." - Kinek nem?
  Örüljetek inkább, hogy a magyar állampolgárságnak kereslete van, ami kevés magyar termékől mondható el.”
 • 31. kumisz 2013. szeptember 26. 12:49
  „29. NP1 2013.09.26. 12:11

  Van baj rendesen. :DD”
 • 30. bootscode 2013. szeptember 26. 12:41
  „Nekem az a véleményem erről az egészről, hogy kellett Merkelnek az olcsó munkaerő, ezért megkérte Viktort, hogy adják már meg a külföldi magyaroknak az állampolgárságot, pár kiskaput nyitva hagyva, így pl. a szerbek is megkapják. Viktornak meg ugye jól jön a szavazat.”
 • 29. NP1 2013. szeptember 26. 12:11
  „27. kumisz 2013.09.26. 09:42

  A magyar történelemhez képest igen is jól megy neki!”
 • 28. grafika88 2013. szeptember 26. 10:28
  „Ez a "min. biztos " v. nagyon naív ..v. nagyon <moderálva>! Ezek mind a narancsos ködtől NEM LÁTNAK !”
 • 27. kumisz 2013. szeptember 26. 09:42
  „21. kontrapista 2013.09.26. 08:26

  "Kezdő értelmezési zavart, talán a Cavinton adagot meg kellene duplázni !"

  Ez a fránya magyar nyelv nem nagyon megy még.”
 • 26. DMagóg 2013. szeptember 26. 09:18
  „19.kontrapista 2013.09.26. 08:08: "... a hallókészülékedet ellenőriztetésre szorul"

  A tiedben is elemet kellene cserélni!”
 • 25. zsuzsmo 2013. szeptember 26. 09:05
  „Hát persze, gondolom mindenki csak hazudik, és ez is a csúnya szocik által gerjesztett pletyka!”
 • 24. csmano 2013. szeptember 26. 08:58
  „Inkább dugjuk a fejünket homokba, de olyat nem mondhatunk, hogy hibáztunk. A lakosság bizalmát ilyen szavak nem rendíthetik meg a vezetésben. Gondolom ilyen szavakkal igazítják el a párthivatalnokokat, mielőtt ilyen ostobaságokat nyilatkoznának.”
 • 23. Vandorr 2013. szeptember 26. 08:53
  „No látjátok. Minden rendben van.”
 • 22. pog 2013. szeptember 26. 08:38
  „megszoktuk már a jelenlegi kormány nem ismer el semmi féle kritikát Wetzel úr pesten a bársonyszékből mindent jobban tud mint az a személy aki utána járt és tényeket leírta...”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város utcáin tesztelik az új trolit - képgaléria

Elcsíptük első városi próbaútján az új trolit. A tervek szerint december 21-étől váltja le a 10-es buszt. Utánajártunk, miért változik a járat útvonala. Tovább olvasom