Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Hőszivattyú – megtérülés után szinte ingyen hűtés és fűtés

Szeged – Az épülő SZTE Mérnöki Kar építkezésén jártunk, ahol bemutatták, hogyan készül a geotermikus energiát használó hőszivattyús rendszer. Ingyenhő – mindenkinek.

– Száz méter mélyre fúrunk, 40 milliméter átmérőjű szondákat helyezünk el a földben – mondta a delmagyar.hu-nak Kucsera Sándor, a Natur Energy Kft. ügyvezető igazgatója. – Száz méter mélyen már 10 bar a nyomás, ezért amikor szétnyitják a fúrószárakat a kilövellő iszap mindent beterít – magyarázta az ügyvezető igazgató, mitől áll a sár mindenfelé.

A Dél-Alföld kiváló hely a geotermikus energia kihasználására, nincs kemény kőzet. Így lényegesen olcsóbban lehet kialakítani ezt a környezetbarát és gyorsan megtérülő hűtés-fűtési rendszert. Megtudtuk: méterenként 60 watt energianyereséggel számolnak a tervezők, 100 méterre vetítve ez 6 kilowatt.

Hőszivattyú építése az SZTE Mérnöki Karon. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Kar új épületének energiaigénye 85 kilowatt lesz, 24 darab 6 kilowattos szonda fogja a megfelelő energiamennyiséget biztosítani. A hőátadásról elmondták, a szegedi talajvizes közeg tökéletes, ugyanis a mélyben áramló talajvíz jól vezeti a hőt. Továbbá gyorsan regenerálja a talajt: a fűtés ugyanis energiát von el a talajból, a hűtés pedig melegíti. Ezért sem lehet a föld hőre épülő fűtési rendszereket, hőszivattyúkat a nap 24 órájában folyamatosan üzemeltetni – regenerálódás nélkül nem tudna működni a rendszer. Naponta 10-12 órás üzemre tervezték a hőszivattyút, egy-két órás folyamatos használat mellett. Passzív hűtésnél, 15-18 fokos anyagot keringet a hőszivattyú a rendszerben, ha megfelelő hő leadó paneleket telepítenek az épületbe – falfűtés, felületfűtés, légbefúvás – akkor a kívánt hőmérsékletre tudják hűteni az épületet. Ez biztosítja, hogy gazdaságosan lehet az új épületet üzemeltetni. A csövekben fagyálló kering, ugyanis a hőszivattyús rendszerek a nulla, plusz kettő fokos bejövő közeggel is tökéletesen működnek. Ennél a hőmérsékletnél a víz fagyveszély miatt nem alkalmazható, mint szállító anyag, ugyanis visszatáplálásnál mínusz 3-5 fokra csökken a hűtő-fűtő közeg hőmérséklete.

Hőszivattyú építése az SZTE Mérnöki Karon. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
A szondákat 5 méteres távolságban, 2 sorban helyezik el, a sorok 10 méterre lesznek egymástól. A talaj minden „rezdülését" további szondákkal figyelik, melyeket 25, 50 és 75 méter mélyre fúrnak le. Adataikat egy vezérlőközpontban gyűjtik össze.
A helyszínen megtudtuk, a mostani fúrás nem különbözik egy „normál" olajkút fúrásától sem, egy 30 éves, de a mai napig kapható orosz fúróval juttatják a fúrószárakat a mélybe.

Az SZTE Mérnöki Kar új épülete így az ország egyik legmodernebb épülete lesz, a tervek szerint október végére készül el.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. kakoszeged 2010. április 17. 14:16
  „...ez tényleg ingyen reklám...nekünk a Residens Kft. csinálta...szegediek és tisztességes, becsületes, jól felkészült csapat - korrket vezetővel!...csak ajánlani tudom!...
  ...leginkább családi házaknak csinálnak ilyet és egy árajánlatkérés tök ingyen van...”
 • 33. reagens 2010. április 17. 12:01
  „Svédországban például már 30 éve kezdték a hőszivattyús témát, de ott már 15 éve nem tudják eladni.
  Miért?
  Mert csinál egy marhanagy jégdugót a kültéri részen, ahonnan a hőt szivattyúzzák. És a földalatti jégdugók bizony nem olvadnak el csak úgy hipphopp. 10-20 év is kell nekik. Ráadásul rontják a hatásfokát is a rendszernek. A hosszútávon használható hőszivattyúkat mind valami patakocskába, folyócskába lógatják bele, ott nem képződik jégdugó.

  Gratulálok a megoldáshoz! Egy mérnöki karon több sütnivalótok is löhetött volna!”
 • 32. töröggszultán 2010. április 17. 07:27
  „Ha volna pénzem én is belevágnék. Egyébként az 5250W-osért ez nagyon rossz ár. Pláne,ha nincsenek benne az akkumulátorok az árban.”
 • 31. csonakos 2010. április 17. 07:10
  „Lehet itt ellene beszélni de a jövő ez és az ehhez hasonló korszerű fűtési módok terjedése. Egy tetőteres ház ami 110 négyzetméteres, bekerülési költsége 4,2 millió forint! Ehhez még a visszanemtérítendő állami támogatást hozzá kell számolni. Ha levonom, akkor már is 2 millió körül van az ára. Az ország más áramszolgáltatói már bevezették a kedvezményes áramtarifát a hőszivattyúra. A napelemek is egyre jobbak és elérhető lesz lassan az áruk is! PV 5250/175, 5250W, 230V AC, 50 Hz 8 318 540 Ft + Áfa. Ez a rendszer elég egy családi házhoz és még pénzt is termel a családnak! Persze ehhez a Démász oda-vissza mérő órákat kell, hogy beszrezzen. Ez a jövő! Ha most kezdeném, belevágnék!”
 • 30. ValakiaSOKKözül 2010. április 16. 23:38
  „....no megy a reklám....
  egyszerű ember nem is fúrhat 100 méter mélyre, mert arra engedély kell.....
  az engedélyt meg nem adják meg, mert a 100 méteres fúrásokkal összeszakítják a különböző vízrétegeket, ami probléma....persze kell as presztizs értékű cikk...és a "butaembernek" bemagyarázzák, hogy ez milyen jó, de sajna sok pénzbe kerül az adófizetők terhére....

  parasztvakítás az egész, tudnék róla mesélni...... az egész beruházás csak ismételten fényűzés....”
 • 29. töröggszultán 2010. április 16. 22:02
  „Az átlagos háztartás /80-100 nm, panel itt nem játszik.../ energiaigénye 45-50.000 Ft áramból.szóval később se ingyenes. A geotermikus változat engedélyei meg csillagászati összegűek egy háztartásnak. esetleg napelemekkel kombinálva,de azokkal meg kell várnunk a hazai fejlesztésű tetőcserepes verziót. azok talán nem kerülnek majd 10-12 millióba.”
 • 28. segesvarics 2010. április 16. 21:52
  „Moszkvai krt. A régi mellett.”
 • 27. TUTI 2010. április 16. 18:27
  „SZTE Mérnöki Kar új épülete helye???”
 • 26. greg 2010. április 16. 18:12
  „Köszönjük Evelyn igazán értelmes lehetsz. Kis lelkibeteg vagy aki csak politikai pártokba tud beszélni. :(”
 • 25. Evelyn_26 2010. április 16. 18:07
  „Na, a Fidesz és a Jobbik ezt is visszabontja majd, ahogy ígérték? :D”
 • 24. hayabusa 2010. április 16. 17:08
  „Tisztelt Dr. Kóbor Balázs!

  Cégük tud esetleg magánházas építkezéshez is segítséget nyújtani? Tervezési irányelvek, kivitelező kiválasztása stb?”
 • 23. sevenof9 2010. április 16. 16:16
  „a to/cso/ket kut vagylagos.

  a 10-12 ezer dollaros ar a csoves fektetese. Itt nagyon draga a kutfuras es nem mellesleg nem mindenkinek van tava.

  Mondjuk az alfoldon egy darab csovel lehet 20-30 meteres kutat furni a homokba,mig agyagban vagy koves altalajon ez elegge maceras melo :)

  Minden esetre az egyetem elad valamit,hogy juj de modernek vagyunk,mikozben nem. Ugy nezem,ujabban a marketingesek az szte-n is atvettek a hatalmat. Ez szegyen egy mernoki kar eseten...”
 • 22. koborb 2010. április 16. 16:07
  „kedves Olvasók,
  Az általam korábban leírtakhoz kapcsolódóan muszáj megjegyeznem, hogy Gumbacsi olvasónak teljes mértékben igaza van. A hőszivattyúk terjedését természetesen a működtetéshez használt áram kedvezményes ára indíthatná be megfelelően.

  kedves Sevenof9,
  Az adatai egy rendszer áráról nem megfelelően alátámasztottak. A két 100m-es fúráshoz (ami nyíltvizes rendszert feltételez) miért kellene 3 mfd csövet lefektetni? Keverednek a nyílt vizes, szondás vagy fektetett csőrendszeres hőszivattyús rendszerek árai.
  tisztelettel:
  KB”
 • 21. nyálasbeszéd 2010. április 16. 16:06
  „Gumbacsi 2010.04.16. 15:58

  A DÉMÁSZ inkább pénzbarát...
  :-)”
 • 20. Gumbacsi 2010. április 16. 15:58
  „Ahhoz hogy mihamarabb térüljön egy ilyen beruházás az EDF Démász "jövőbarát energia" nevű cégre is szükség van. Már ki kellett volna alakítania a geotarifát melyben az hőszivattyúval ellátott épületek kedvezményesen kapják az áramot! Ez ösztönözné az ilyen jellegű környezetbarát megoldásokat. Valszeg a Démász csak nevében jövőbarát!”
 • 19. koborb 2010. április 16. 15:57
  „Tisztelt Szerző (segesvarics) és Mindenki,

  Ha a jövő héten utána kíván járni a felvetett kérdéseknek, kérem szíveskedjék felkeresni, és megválaszolom azokat. Ahogyan korábban is írtam, folyamatosan tartunk konferenciákat, szakmai napokat a tárgykörben, és e hőszivattyús beruházás előrehaladtáról is foylamatosan tájékoztatjuk a közvéleményt , ha érdeklődnek. Ez külön öröm nekünk, és a kivitelező KÉSZ-nek is.

  Kedves Sevenof9,
  való igaz, a hőszivattyúelv régi találmány, és nem kell érte az USÁ-ba menni, mivel kifejlesztői és továbbfejlesztői között olyan magyarokat is találunk, mint pl Forgó. A hasznosulásának azonban határt szab a segédenergia ára. Most kezd el eljutni olyan szintre a echnológia és annak ára, hogy a hatásfok-javulással elbírja a magas segéd-villanyenergia árát is. Magyarországon az áramot döntően fosszilisből , kisebb mértékben pedig Pakson állítják elő, és a magyar erőművi rendszerben egy egységnyi elekrtomos áram előállításához 3 egységnyi fosszlis energiahordozó elégetése szükséges. Ebből következik, hogy a hőszivattyú 3-as hatékonysági foknál jobb hatásfok esetén kezd el spórolni. (Más a helyzet az USÁ-ban, vagy pl Norvégiában, ahol a villamos energiát olcsó és környezetbarát vízenergiából állítják elő, ez befolyásolja a hőszivattyú megtérülését is.) A levegős hőszivattyúk, amit Ön említ, gyengébb jósági fokon működnek, így alkalmazásuk általánosságban még nem javasolható Mo-on, csak bizonyos peremfeltételek megléte esetén. Eklatáns példája anak, hogy figyelembe kell venni a helyi sajátosságokat is tervezéskor, és nem lehet mindent csak átvenni.

  Az olvasóknak igazuk van egyébként, Szeged geotermális lehetőségei nagyszerűekm mi magunk is azon vagyunk, hogy ez mielőbb hasznosuljon és remélem, hogy az egyetem élen fog járni ebben. Ez biztosan nem fog a kutatókon múlni.
  KB”
 • 18. zehn 2010. április 16. 15:49
  „Ez nagyszerű! Végre elkezdődött valami, ami nemsokára meghatározza mindennapjainkat. Sok sikert!”
 • 17. sevenof9 2010. április 16. 15:44
  „egy teljes geotermalis huto-futo rendszer egy 100 nm-es csaladi haznak 10-12 000 dollar.
  A megterulese kb 15 ev.
  Ehhez kell:
  -ket kut
  -lefektetett kb 3 merfold cso
  -to

  Uj hazaknal megeri,regieknel nem,mert a futes-hutesben eleve benne van 5-8 ezer dollarod es azt soha nem kapod vissza.”
 • 16. Haramia 2010. április 16. 15:40
  „segesvarics 2010.04.16. 15:30

  OK! De mért olyan soká? :DD”
 • 15. segesvarics 2010. április 16. 15:30
  „14. hozzászólás Haramia 2010.04.16. 15:18
  "megtérülés után szinte ingyen hűtés és fűtés"
  Ez mit jelent? Ha más fűtési rendszerhez hasonlítjuk, akkor mennyivel drágább ennek az új rendszernek a kialakítása? Régi fűtési rendszereket is le lehet cserélni erre? Mekkora beruházás ez egy átlagos családi ház esetében?

  Jövő hét után utánajárok, ok?”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliusig lesz szociális gázártámogatás

Június végéig a két alsó jövedelmi sávba tartozók számára mégsem szűnik meg a szociális gáz- és távhőár-támogatás. Tovább olvasom