Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

ICE, avagy ki áll hozzánk a bajban a legközelebb?

Szeged - Hónapok óta kering az interneten egy levél: a tűzoltók, a mentők és a rendőrség nevében arra buzdítják az embereket, hogy ICE mozaikszóval tüntessék fel mobiltelefonjukban azt a személyt, akit a hatóság értesíthet, ha velük baj történik. A készenléti szervek nem tudják, kitől ered az ötlet, véleményük eltérő ezzel kapcsolatban.
Hónapok óta kering az interneten az az üzenet, melyben a magyar rendőrség, a mentők és a tűzoltók azt ajánlják a lakosságnak, hogy a külföldi gyakorlatot követve a hárombetűs ICE mozaikszóval (In Case of Emergency, azaz veszély esetén) tüntessék fel mobiljukban azon hozzátartozójuk nevét, akit akkor kell értesíteni, ha komoly baj éri a telefon tulajdonosát. Csakhogy egyik készenléti szerv sem tett ilyen ajánlást.

– A mentők szempontjából nincs túl nagy jelentősége az ICE bejegyzéseknek, hiszen a hozzátartozók értesítése a rendőrség vagy a fekvőbeteg-intézetek feladata – mondta el lapunknak Nyeste Zsolt, a szegedi mentőállomás állomásvezető tisztje, akinek az a véleménye az ICE-cal kapcsolatban, hogy legvégső esetben hasznos lehet, ha a rendőrség másképpen nem tudja a sérült vagy a beteg közvetlen hozzátartozóját elérni.

– Baleseteknél a tűzoltóság elsődleges feladata az életmentés. A helyszínen arra figyelünk, hogy kimentsük a sérülteket az autóból. Ezt követően pedig nekünk kell eltakarítani a roncsokat. A baleset során szétszóródott vagy az autóban maradt személyes tárgyakat a rendőrség szedi össze. Ha kérik, ebben is segítünk. Később azonban nem a tűzoltóság, hanem a rendőrség veszi fel a kapcsolatot a sérültek hozzátartozóival – tudtuk meg Dudás László szegedi tűzoltó századostól, aki jónak találja az újító ötletet, hiszen végső esetben akár az ICE-azonosító is segítheti a rendőrség munkáját.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője annyit fűzött hozzá a témához, hogy a rendőrségnek nincs kialakult álláspontja az ICE-azonosítókkal kapcsolatban. Minden állampolgár saját döntése, hogy csatlakozik-e a kezdeményezéshez.

Olvasóink írták

 • 3. peterslounge 2009. február 21. 00:23
  „Van aki meg eltünt kiscicáját keresi körlevélben, van aki adó 1%ra bizdít és rengeteg olyan morbid körlevél kering az interneten melynek elölvasása rettenetesen rombolja az agyat. Mint pl ez is. Én inkább kommenteket olvasok különböző forumokon.

  Kedves Délmagyar meg ilyen olcso cikket postol.

  Remélem sokan hisznek a körlevelek erejében! Értük vannak a körlevelek!”
 • 2. igazságkereső 2009. február 20. 17:04
  „Az a tapasztalat,hogy a rendőrség még akkor sem értesíti a hozzátartozót,ha a személyi azonosító igazolvány-
  ból egyértelműen megállapítható,hogy ki a hozzátartozója a sérültnek.Akkor mi a jelentősége az ICE-azono-
  sítónak?”
 • 1. Piki 2009. február 20. 16:15
  „Túl vagyok rajta, már pár hónapja.

  Jelentem!!! Meg van a telómban az ICE személy!!!! :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apu mindig angolul szeret

Szeged - Angolul és magyarul is sorolja a hét törpe névsorát a szegedi ikerpár, az 5 és fél éves Laczkó Hanga és Örs. Az angol az „apanyelvük" – szüleik, bár mindketten magyarok, elhatározták: két nyelven nevelik a gyerekeket. Tovább olvasom