Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Ideges autós törte be a busz szélvédőjét

Több százezer forintos kárt okoznak évente a rongálók a szegedi villamosokban, trolikban és autóbuszokban. Volt már olyan autós, aki idegességében betörte a busz szélvédőjét.
Feljelentést tett a BKV egy graffitis ellen a napokban, aki összekarcolta az új Alstom-metrószerelvény két ajtószárnyának üvegét. A csere és a javítás mintegy 600 ezer forintba kerül. Ez biztosan valamilyen speciális üveg, amit speciális technológiával kell kicserélni – tájékoztatott Puskás Ferenc. A Tisza Volán Zrt. műszaki divíziójának üzemvezetője lapunknak elmondta, hogy ők körülbelül ennyi pénzt költenek éves szinten Szegeden a rongálók okozta károk helyreállítására.

Néhány éve még telefirkálták a villamosok üléseit a vandálok. Ma már ilyen esetből is kevesebb van. Arcív fotó: Frank Yvette
Néhány éve még telefirkálták a villamosok üléseit a vandálok. Ma már ilyen esetből is kevesebb van.
Arcív fotó: Frank Yvette

17 autó bánta, hogy kirúgták

Tavaly egy 33 éves szegedi nő 17 autót karcolt össze Szeged belvárosában, mert kirúgták a munkahelyéről. A nő bánatában a Zrínyi utcán és a Széchenyi téren haladva végighúzta kulccsal az autókat, köztük a sajátját is. Rongálás miatt indítottak ellene büntetőeljárást. 
A szakember szerint kulturált a szegedi utazóközönség. Már nem hasogatják a vandálok az üléshuzatokat, és évről évre csökken a graffitik száma is a járműveken. Jó pár évvel ezelőtt történt, hogy összefestettek a graffitisek éjszaka két parkoló buszt a szőregi malomnál. Ezzel egymillió forintos kárt okoztak, ennyibe került a járművek újrafestése.

Olyan is történt már, hogy egy külső helyszínen éjszakázó busz szélvédőjét betörték a vandálok. De olyan is volt – mondta Puskás Ferenc –, hogy egy kereszteződésben egy autós, aki szerint a busz nem adta meg neki az elsőbbséget, kipattant a járművéből, és betörte a busz szélvédőjét. Mintegy 60 ezer forint volt a kár. Természetesen a közlekedési társaság feljelentette a magáról megfeledkezett autóst.

Az SZKT-nál éves szinten körülbelül egymillió forintba kerül a vandálok okozta károk helyreállítása. Tóth István Tibor ügyvezető elmondása szerint tavaly háromszor rongálták meg az új PESA-villamosokat: összefirkálták filctollal a plexitáblát, hátsó szélvédőt és üléstámlát. Bár az új villamosokat kamerarendszer védi, az ügyvezető elmondása szerint nem látszott a felvételeken a tettes. Így nem tettek feljelentést az ügyben. A régi villamosokon és trolikon is graffitiznek, de már korántsem annyian, mint korábban. Tóth István Tibor szerint is kulturált a szegedi utazóközönség.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. atomboy 2013. január 20. 22:49
  „20. kisrono
  https://www.youtube.com/watch?v=CHGcSwGOgUs
  De modernebb jarmuveknel is volt hasonlo: https://www.youtube.com/watch?v=2tc63zO1d-k”
 • 23. szentmiki 2013. január 20. 22:03
  „20. kisrono Mennek félig nyitott ajtóval is, te nem hazudsz, csak ostoba vagy...”
 • 22. partizánok 2013. január 20. 21:21
  „21. Wacky 2013.01.20. 19:25

  "19. fili-busz 2013.01.20. 16:45
  csak szólok, London Angliában van! én pedig Németországról beszéltem!!
  ha nem hiszed térképet elő... :D"

  Ja,köszi.
  :-)
  Akkor "jó van".
  Mert már azt hittem, te is (mint sokan itt) Mo-ot akarod beállítani, a világ egyik legrosszabb, legélhetetlenebb országává.
  De ezek szerint mégsem.Akkor megnyugodtam.
  Mivel, hogy el-el tévedtem erre-arra Európában (alig találtan haza :-)), bizton állíthatom, hogy nem mi vagyunk a legrosszabbak.
  Sőt!
  Ugye egyetértünk?
  :-)”
 • 21. Wacky 2013. január 20. 19:25
  „19. fili-busz 2013.01.20. 16:45
  csak szólok, London Angliában van! én pedig Németországról beszéltem!!
  ha nem hiszed térképet elő... :D”
 • 20. kisrono 2013. január 20. 19:06
  „"És fordítva is igaz: Felszálltam a trolira,még be sem csukta az ajtókat,máris elindult.Na most kérdem én,ha éppen valamelyik utas ott áll az ajtónál(mert épp a következő megállónál akar leszállni),akkor az egy rossz mozdulat,vagy egy hirtelen fékezés ,és kizuhan??"

  Ha jól tudom,akkor ezek a trolik nem tudnak elindulni addig,amíg az ajtók nincsenek csukva!Tehát hazudsz!”
 • 19. fili-busz 2013. január 20. 16:45
  „17. Wacky 2013.01.20. 14:16

  Menj el a "londoni kultúrkörnyezetedbe" és képet kaphatsz, hogyan közlekedik a csürhe a járatok 90%-án.
  Néhol karhatalommal történik a beszállás/beszállítás,mert letaposnák egymást,mint az állatok.

  Saját szememmel láttam,nem egyszer.
  Természetesen ez nem az elitnegyedre érvényes.
  Akármelyik buszos leigazolja, amit mondok.
  Lenne mit tanulniuk a magyar közlekedőktől.
  A csengő meg azért van, hogy a féleszű/félkegyelmű ne dugja be a fejét a záródó ajtók közé.
  Ennek ellenére megteszik. A józan ész ritka vendég arrafelé.
  Úgyhogy óvatosan az azzal a " bezzeg nyugat kultúrkörnyezet"-tel.”
 • 18. saturnus 2013. január 20. 14:39
  „Ideges autós törte be a busz szélvédőjét---Már egy pár éve,hogy a Csongrádi sgt és Makkosházi krt sarkán vártam a szabad átkelés lehetőségét a jelzőlámpánál amikor arra lettem figyelmes Sándor falva felől érkezett egy autóbusz az egyenesen tovább haladó sávban haladt tova szabad jelzésen. Mellette egy személygépkocsi a balra kanyarodó sávba besorolva nem állt meg a tilos jelzésre,hanem egyenesen továbbhaladva kétszeres szabálytalanságot követett el. De mivel mozgási és szabályos előnyben lévő autóbuszt nem tudta megelőzni mert egy időben a szembejövők is zöldet kaptak egyenes haladásra. Így megszorulva és hátraszorulva a szembejövők miatt kénytelen volt besorolni az autóbusz mögé. A legközelebbi autóbusz megállóba leállt a busz az utasok leszálltak. A személyautós az autóbusz mellett megállva a buszvezetővel üvöltözni kezdett és ütni kezdte az autó buszt. De betörni nem sikerült egyik ablakot se és a visszapillantónak esett neki de az elfordulva a tengelye körül nem tört el az ütés hatására. Jószerivel őrjöngött a koma. Már majdnem a földhöz verte magát.

  Azon felül mi van azokkal a járművezetőkkel és hány pert indított az SZKT igazgatója azok ellen akik elállták személyautóikkal órákra a villamos ,troli,autóbuszok továbbhaladásának lehetőségét és kárt okozva ezzel az emberek/utasok százainak és az SZKT-nak????”
 • 17. Wacky 2013. január 20. 14:16
  „15. csöcskenőcs 2013.01.20. 12:55
  előbb nőj fel, aztán hozzászólhatsz, akkor talán már értelmesebbet is tudsz mondani...

  14. pandababa 2013.01.20. 12:31
  osztom a véleményed, sajnos ez a helyzet :(

  16. micboy 2013.01.20. 13:58
  az Németország, kultúrkörnyezet, ez meg Magyarország, jócskán lemaradva...”
 • 16. micboy 2013. január 20. 13:58
  „@14: Sajnos láttam már én is ilyet. Ennek utána kellett volna járni, mert a jegyhez / bérlethez jár biztosítás, abból fedezniük kellett volna szvsz.

  Amúgy ha már itt tartunk, soha nem fogom megérteni, hogy miért kell a felszálló utasokat sokkolni az ajtózáródást jelző csöngővel, amikor látja még a sofőr, hogy kb. 5-10-en szállnának fel, és lenne még jócskán helyük a járművön. Volt szerencsém nálunk szerencsésebb kultúrkörnyezetben (Németországban) tömegközlekedni és habár jóval erősebb villamosforgalom volt az adott városban - a villamosok egy szakaszon szinte egymást érintették -, mégis a sofőröknek eszük ágában se volt addig becsukni az ajtó, vagy valakire rácsukni, amíg felszálló utas volt.”
 • 15. csöcskenőcs 2013. január 20. 12:55
  „menetközbe kiestél a troliajtón? LOOOOOOOOOOL ennyi a véleményem nehari :D”
 • 14. pandababa 2013. január 20. 12:31
  „Ha valaki illetékes ezt olvassa,akkor közölném,hogy a 19es trolik vezetői este 8óra után úgy vezetnek,mintha egy F1-es pályán lennének!
  A valamelyik este is a 609es járaton utaztam,és a sofőr beszélgetett,a mellette lévő ismerősével.Mondjuk ez még nem zavart,bár ezt is tiltja a szabályzat,de az,hogy előbb nyitja ki az ajtókat,és csak azután áll meg normálisan,ez kicsit durva!!!És fordítva is igaz: Felszálltam a trolira,még be sem csukta az ajtókat,máris elindult.Na most kérdem én,ha éppen valamelyik utas ott áll az ajtónál(mert épp a következő megállónál akar leszállni),akkor az egy rossz mozdulat,vagy egy hirtelen fékezés ,és kizuhan??
  Én már jártam így,mellkasi zúzódással voltam emiatt otthon,és fél év múlva küldtek egy bocsánatkérő levelet.Úgy gondolták,ezzel le van tudva.Arról nem is beszélve,hogy a gyógyszereimet sem térítették meg.(vagy legalább egy kisebb részét)
  Megértem persze,hogy szorítja őket a menetidő,meg este ár tényleg menne mindenki haza,de azért meg lehetne rángatni 1-2 sofőr fülét,hogy óvatosabb legyen.
  Mellesleg,hogy a cikkhez is szóljak,sok vandál van ebben a városban.Ha mindenki vigyázna a járművekre,akkor lehet,hogy nem is kéne annyi újat venni,meg csereberélni.”
 • 13. atomboy 2013. január 20. 12:14
  „1. okz63
  Noha nem volt alkalmam a monitorokon megnezni a kamera kepeit, de parszor utaztam az utolso ajtonal, ott eszrevettem, hogy azon nincs kamera. Valszeg ott tortentek a rongalasok.”
 • 12. Emberségetavilágnak 2013. január 20. 11:44
  „9.
  Amit 3. deszkás mondott, vonatkozik a gépjármű vezetőjére is.
  A KRESZ mindenkire vonatkozik.
  Túl ezen sok szabály van még, ami mindenkire vonatkozik.
  Például a tömegközlekedési eszközökön tilos a dohányzás, az írástudatlannak ezt piktogramok jelzik.
  Ez vonatkozik a járművezetőkre is. Legalábbis a többségükre.
  Épp úgy, mint az utasokra, csak azon kevesebbekre nem, akik még a piktogramot sem tudják és/vagy nem is akarják érteni.
  Ők együtt a kivételek.
  A kivételek meg azok, amelyek erősítik a szabályt.”
 • 11. kormoska 2013. január 20. 11:36
  „Nagyon udvarol a szegedieknek az Szkt vezér!
  Régebben(2 éve) azt nyilatkozta,hogy az új Pesa villamosokra még nem elég"felkészült"az utazóközönség és a város.Egyszer sem feledkezett meg az előző igazgató leszólásáról,pedig csak be kellett fejeznie amit elődje elkezdett.
  Mostanában fizetett hirdetésekben próbálja reklámozni a céget+helyrebillenteni a renoméját.A szegediek viszont nehezen feledik,hogy már régen itt lehetnének az új alacsonypadlós trolik.....
  A rongálásokból tényleg kevesebb van mint 8-10 éve,ez azért lehet mert már lement a graffitizős divathullám,másrészt a legtöbb akkori firkáló-rongáló már családapa.”
 • 10. Emberségetavilágnak 2013. január 20. 11:22
  „3. deszkás.
  Így igaz!”
 • 9. micboy 2013. január 20. 10:55
  „Nem is csodálom, hogy egy-egy autós kiakad. Jómagam is voltam szemtanúja ilyen esetnek, amikor a sofőrök felelőtlenül, szabálytalanul és veszélyhelyzetet okozva megindulnak egy-egy kereszteződésbe csak azért mert a busz nagyobb mint a másik irányból jövő személygépjármű. Aztán meg a másik álljon meg ahogy tud. Természetesen jómagam is azon a véleményen vagyok, hogy a tömegközlekedésben résztvevő járműveket segíteni kell, de azért nem minden áron.

  Másik dolog meg, hogy nem egy sofőrt (villamos és trolivezetőt is) láttam már, akik megállókon át mobil-telefonáltak, kézben tartott telefonnal. Ő rájuk nem vonatkozik a KRESZ? Jóval több emberért felelnek, mint az autósok!”
 • 8. haresz 2013. január 20. 10:46
  „Nem is kell, hogy a nagy testvér mindenhol kamerákkal figyelgessen.”
 • 7. deszkás 2013. január 20. 10:21
  „Akkor nézd meg a Pesakat.”
 • 6. Ebgondolat 2013. január 20. 09:59
  „4. történész 2013.01.20. 09:30
  Abszurdisztánban azért nem terjedt el a kamerarendszer és a megfigyelés, mert valami nyamvadt ombuccman még a kamerák felrakása ellen is tiltakozott, mondván, valami jogokat sért. Abszurdisztánban abszurd módon értelmezik a demokráciát is.”
 • 5. szentmiki 2013. január 20. 09:33
  „ez a önsajnáltatás nálam nem jön be, ennyire nem kellene lenézni az embereket...
  az üvegben semmi különleges nincs, a haveri körben annál inkább...
  a busz újrafestését sem a grafiti indokolta, 98%-ra ráférne...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesszővágás Ópusztaszeren

Ha a következő hetekben nem sújtja komoly fagy a szőlőket, akkor az idén vidám szüret várható. Tovább olvasom