Délmagyar logó

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 10°C | 17°C Még több cikk.

Idős férfi zaklatja a nőket Újszegeden - a rendőrség is vizsgálódik, lapunknál jelentkezett egy újabb áldozat

Idős férfi zaklatja a nőket Újszegeden - a rendőrség is vizsgálódik, lapunknál jelentkezett egy újabb áldozat
Facebook bejegyzésben figyelmeztette a szegedieket egy újszegedi nő: barátnőjét egy 70 körüli férfi zaklatta a buszon. Fogdosta, ajánlatot tett neki, követte, próbálta megcsókolni. Kiderült: sokan jártak hasonlóan. Már a rendőrség is vizsgálódik.
Cikkünk nyomán jelentkezett az idős molesztáló egy újabb áldozata, aki szintén névtelen szeretne maradni. Nem csak őt, két tizenéves lányát is zaklatta az illető.

- Engem még 2007-ben talált meg, amikor még Újszegeden a Fő fasoron az üzletemet üzemeltettem.
Először kedves, udvarias jól öltözött és intelligens volt. Aztán jöttek a szexuális megjegyzések, felhívások... Onnantól kezdve mindig zártam az üzlet ajtaját - kezdte a szegedi nő, aki két tizenéves lányt nevel. - Az egyik kiállításon, ahol részt vettem, megjelent baseball sapkában. A kiállítás végéig ott volt és bámult. Az ételszállítókkal tudtunk kimenni, így kikerültük, hogy kövessen minket. Amikor elköltöztem és elváltam, kinézte, hogy hol lakom és bejött a lépcsőházba és csörgette a telefonomat, hogy honnan jön a hang. Ezt láttuk az ajtó kukucskálóján keresztül.

Ez azonban nem minden: a férfi azt is tudta, mikor megy a kiszemelt reggelente dolgozni, és a buszmegálló közelében várta. Ha ez még nem lenne elég: kamasz lányait is érte, érintette a buszon.
 
- A buszon fogdosta a kisebbik lányom fenekét és folyton ment utána
- idézte fel az asszony. Korábban, amikor a gyerekei kisebbek voltak, és az utcán játszottak, nem egyszer előfordult, hogy biciklivel keringett körülöttük.


Korábban írtuk:
- A férfi már a villamoson is fent volt. Újszegedre indultam, a Bartók téren szálltam át a 72-es buszra. A villamoson, amikor leszálltam, előreengedett, később, a Széchenyin ő is felszállt, megkérdezte, hová megyek. Nem ismertem pontosan a környéket, ahová tartottam, segíteni próbált – idézte fel az augusztusban történteket a húszéves Andrea: kérésére a nevét megváltoztattuk. Barátnője facebook posztja alatt sem folyt bele a beszélgetésbe. Csak azért mondta el nekünk, mi történt vele, hogy másokat figyelmeztessen: vigyázzanak, és talpraesetten reagálhassanak, ha kell. Mert ő szinte lefagyott attól, ami következett, és ez sokakkal előfordul.
 

Az ártalmatlannak induló beszélgetés, a segítőkészség után a 65-70 év körüli férfi elkezdte fogdosni a húszéves lány combját. Andrea ellökte a kezét, de a férfi visszatette és csúszott volna feljebb a keze. Andrea erélyesen rászólt, hogy ne érjen hozzá, mire abbahagyta – de azt kezdte ajánlgatni, menjen hozzá is „dolgozni", egy-két óra alatt megkereshetné a napi bérét. Nem szállt le ott a buszról a Fő fasor végén, ahol állítása szerint lakott. Követte a lányt, akit kinézett magának, pedig ő nem kért a segítségéből, és ezt egyértelműen közölte is. Odáig jutott, hogy leszállva a buszról átkarolta és megpróbálta megcsókolni Andreát, aki azonnal ellökte magától, és kikérte magának, amit művel.


Ekkor végre megszabadult tőle, és odajött a buszon előtte ülő lány is, elmondani: ő már akart szólni, hogy vigyázzon az öreggel. A barátnőjét is ugyanígy molesztálta, és rajta kívül még elég sok fiatal lányt.

Évek óta zaklatja a nőket

A facebook poszt alatt megdöbbentő beszélgetés alakult ki, ugyanis az idős férfi sok hasonló fiatal áldozata jelentkezett. Gyűltek a sztorik, ki hol találkozott az illetővel, és az hogyan próbálkozott: idézünk néhányat.

  • "Én mindig látom, amikor 71-A-n utazom. Egyszer mellém is beült, meg sok lánynál próbálkozik. Barátnőmnek „kufircolást" ajánlott."
  • "Engem is leszólított már a 71-A buszjáraton. Miután leszállt, egy hölgy figyelmeztetett, hogy kerüljem el, ha ismét látnám."
  • "Magas, ősz hajú, bajuszos, szinte mindig fekete napszemüveg van rajta, néha fekete kistáskával mászkál, mindig a Széchenyin száll fel. Azt ajánlom a fiatal korombeli lányoknak, hogy a táskájukat tegyék be maguk mellé, és úgy üljenek csak le!"
  • "Ó igen, évekkel ezelőtt, amíg azzal a busszal jártam, én is nagy ívben kerültem, miután engem is letaperolt. Inkább vártam egy másik buszt... nem gondoltam, hogy még mindig probléma."
  • "Sajnos nekem is volt ebben részem. Odajött, ajánlatot tett, fogdosott. Határozottan elküldtem, de nem ment el. Végül felpattantam és lefutottam a troliról a következő megállónál. Vigyázni kell vele, de jó lenne, ha begyűjtenék!"
  • Andrea barátnőjétől is hallott olyan újszegedi lányról, akinek a szomszédjában lakott a férfi. Távcsővel kukkolta a kamaszlányt, és folyton hívogatta a lakást vonalas telefonon, amikor tudta, hogy a szülők nincsenek otthon. Követte az iskolákba is. Többek szerint járja az utcákat, benéz udvarokba, kiszemel magának fiatal nőket a buszon.

A fiatal kommentelő óhaja nem válhatott valóra, miszerint jó lenne, ha begyűjtenék végre az illetőt. Andrea és barátnője még aznap feljelentést tettek a rendőrségen, de a válaszul kapott hivatalos levélben a feljelentést elutasították – a levelet mi is láttuk. Amit az idős férfi művel, az nem zaklatás, és a szeméremsértés is csak akkor állna meg, ha a férfi érintett volna nemi szervet. A feljelentő combjának megsimogatása, a feljelentő átölelése, a férfi lakására invitálása a rendőrség válasza szerint nem számít annak, és nem bűncselekmény.

Hívják a 112-es segélyhívót!

A Szegedi Rendőrkapitányságra az ügyben egy feljelentés érkezett. Annak vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a cselekmény a hatályos jogszabályok szerint nem minősül bűncselekménynek. A delmagyar.hu jelzésére azonban a Szegedi Rendőrkapitányság felveszi a kapcsolatot az esetleges további sértettekkel, az ügy megnyugtató felderítése érdekében

- kaptuk a választ a rendőrségtől, amikor az ügy kapcsán érdeklődtünk.
A rendőrség azt javasolja, ha bárki hasonló helyzetbe kerül, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

A kommentelők között vita bontakozott ki abban, hogyan tudja megvédeni magát ilyen esetben egy fiatal nő, egy kamasz.

Én mondjuk nem mernék ilyet mondani neki. A tiszteletem ott van az idősek felé...meg sokkot kapnék… (…) A korombeli lányok nem mernek szólni senkinek

- reagálta a felvetésre egy fiatal lány, hogy hangosan, csúnyán el kell küldeni a francba a zaklatót. Többen megjegyezték: az is nagy gond, hogy az emberek közömbösek, nem segítenek egymásnak. Hogy merne szólni, segítséget kérni az, aki fiatal, tapasztalatlan, esetleg félénk, lefagyott az ijedtségtől - és úgy sejti, a zaklatás senkit sem érdekel?

Önvédelem és együttérzés

„Ezért lenne jó, ha népszerűbbek lennének a nők körében az önvédelmi tanfolyamok, ahol legalább az alap technikákat el tudnák sajátítani. Persze az sem lenne hátrány, ha a környezet nagy része nem lenne immunis az ilyen szituációkra, hanem tenne valamit ilyenkor." „Ha valaki látja, hogy a lányt fogdossa egy férfi, menjen már oda!" „Jobban figyeljünk, és lépjünk közbe azonnal. Ha halljuk a párbeszédet, kérdezzük meg hangosan: Önt zaklatja ez az illető?" Ezeket a javaslatokat mind érdemes megfogadni.


Nagyon sokat számít ugyanis, mennyire tűri el a környezet, a társadalom, hogy egyes emberek így viselkedjenek. Ha nem közömbösek az utastársak, az áldozat nem érzi magát annyira egyedül és védtelennek. Bátrabban kiáll magáért, bátrabban mondja meg az ilyen alakoknak, amit érdemelnek. A zaklató pedig látja, hogy nincs kereslet a viselkedésére, és a környezete sem viseli el – így hátha megszabadulnak tőle.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetet szimuláltak a Huszár Mátyás rakparton - galéria

Balesetet szimuláltak a Huszár Mátyás rakparton - galéria
Nézze meg képekben, hogy néz ki egy ilyen esemény. Tovább olvasom