Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Utak - belül, kívül és körül

Szeged - Öt hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.

A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának kilencvenötödik állomása: 2004.

Éveken át alig épült út a megyében, most látványos eredmények születnek.

Kontrázó természetvédelem

„A negyvenhetes négysávúsítása mellett elkészült a kiszombori elkerülő, a Tömörkényt Pusztaszerrel, Csengelét Kiskunmajsával összekötő út. Emellett számos kisebb és nagyobb beruházás terve formálódik. Így például a Makót elkerülő, a Hódmezővásárhelyt tehermentesítő, a Pusztaszert Gátérral, illetve Ópusztaszerrel, a Felgyőt Tömörkénnyel, az Ásotthalmot Ruzsával összekötő út" – ad pillanatfelvételt január 15-én Bakos András.

„Az érintett madárvonulási útvonal miatt került parkolópályára az Algyőt Sándorfalvával összekötő Lénia út terve, a csongrádi elkerülő engedélyezési eljárása egy szikes rét védelme miatt nyúlik. A jó útra, befektetőre, új munkahelyekre vágyó ember és a környezet érdekeinek összehangolását törvény írja elő. Ez drágítja, de többnyire nem hiúsítja meg a beruházásokat."

„A környezetvédelmi tárca ígéretet tett arra, hogy százmillió forinttal támogatja a szegedi rakpart rekonstrukcióját. Az önkormányzat ennél is több pénzt költ erre a célra. (...) Összességében csaknem 250 millió forintot költenek a rakpartra" – híreli január 26-án Kéri Barnabás. „Az 1879-es szegedi árvíz 125 éves évfordulójára megújulhat a rakpart. (...) A lépcsők és a támfalak hibáit javítják ki."

Egy sávban

„A szegedi Tisza Lajos körút Gogol utca és Mérey utca közötti szakaszának átépítése után az úttest közepén, két vágányon fut majd a villamos, s ugyanazt a sávot használják az autóbuszok is. A fasor mindkét oldalon megmarad. A félmilliárd forintos beruházás érdekessége, hogy a járműveket 'beviszik' az áruház előtti fasor és a 6 méteresre szűkített járda közé" – közli január 27-én az újszerű megoldást Nyilas Péter.

„A Tisza Lajos körút középső szakaszának átépítése miatt ma reggeltől lezárják a forgalom elől a kiskörút Kölcsey utca és Mérey utca közötti szakaszát. Az autóbuszok terelőútvonalon közlekednek, a 4-es és a 3-as villamosok a végállomásoktól a Dugonics térig, illetve az Anna-forrásig járnak" – szolgálunk friss infóval és a változásokat mutató térképpel a július 3-i címlapon.

Csúszásban a nagy szegedi beruházások. De a Tisza Lajos körutat várhatóan az eredetileg tervezett időpontban adják át – ígérjük augusztus 25-én. Fotó: Gyenes Kálmán
Csúszásban a nagy szegedi beruházások. De a Tisza Lajos körutat várhatóan az eredetileg tervezett időpontban adják át – ígérjük augusztus 25-én.
Fotó: Gyenes Kálmán

„Nagy beruházások kis csúszással" – összegez augusztus 25-én Szabó C. Szilárd. „Közel húszmilliárd forint értékben folyik négy nagy beruházás Szegeden. Az eredetileg tervezett befejezési határidők csúsznak. A Szegedi Tudományegyetem Ady téri információs központját várhatóan november 30-án adják át. A kamaraszínház felújításával január helyett csak áprilisban lesznek készen. A Tisza Lajos körút átépítésével két hét késében vannak a kivitelezők. A csatornaépítők négy-hat hetet csúsznak az eredeti ütemtervhez képest." Végül a „gumiágyba fektetett síneket", a Tisza Lajos körút felújított szakaszát október 4-én adták át a forgalomnak.


Kivásárolják, bérlik?

„A kormány által január 31-ére ígért sztrádakivásárlás után az újabb határidő, február 4-e sem adott választ arra a kérdésre, miből és hogyan finanszírozzák az M5-ös autópálya 'államosítását', az AKA Rt. részvényeinek teljes vagy részleges kivásárlását" – „nem szállt fel a füst". Összegzésében Fekete Klára azt is megállapítja: „az M5 Autópálya Alapítvány elnöke" szerint „kezd nevetségessé válni a történet".

„Félegyházánál ünnepélyesen elhelyezték az M5-ös autópálya új szakaszának alapkövét – május 15-étől Szegednél is építik" az 1998-ban félbemaradt pályát – tudósít április 7-én Fekete Klára. A beruházás több mint 90 milliárd forintba kerül majd". A honatyák szeptember közepén azt is megszavazták, hogy csomópont épüljön Balástyánál, az M5-ös autópályán.

Kronológia: 2004

Március 29.: A NATO bővülése 7 új tagállammal: Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia, Szlovénia. Május 1.: Az Európai Unió bővülése 10 tagállammal: Magyarország, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Észtország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Málta és Ciprus. Augusztus 13–29.: A 2004. évi nyári olimpiai játékok Athénban. Szeptember 29.: Medgyessy Péter lemondása után Gyurcsány Ferenc lesz a miniszterelnök. Október 3.: II. János Pál pápa boldoggá avatja IV. Károlyt, az utolsó magyar királyt. Október 28.: Teljes holdfogyatkozás, amely Magyarországon is látható. November 18.: Az Európai Bizottság elnöki székét Romano Proditól José Manuel Durao Barroso veszi át. December 5.: Eredménytelen népszavazás Magyarországon a kettős állampolgárságról és az egészségügy privatizációjáról. December 9.: Befejeződik a József Attila Tanulmányi és Információs Központ, a Szegedi Tudományegyetem könyvtárának építése. December 26.: „Karácsonyi szökőár" (cunami vagy tsunami) Ázsia délkeleti részén. Több mint 200 ezer halott és eltűnt.

Garai Szakács László (1978–)

Egyetemre jött a messzi Nyíregyházáról Szegedre, hogy aztán itt ragadjon. A bölcsészkar kommunikáció szakán 2004-ben végzett kollégánk az utolsó diákfőszerkesztője volt a Szegedi Egyetemnek, majd a Bölcső című kari lapnak volt munkatársa. Már tanulmányai alatt, 1999-től tudósítója volt a Népszabadság regionális mellékletének, a Dél-Alföldnek. Onnan jött át 2002-ben a Délmagyarországhoz, amelynek először újságírója volt. Egy rövid kitérő után visszatért a laphoz, hogy 2004-től a Vasárnapi Délmagyarországot szerkessze. 2007 novemberében került az „anyalaphoz", amelynek azóta is szerkesztő-újságírója.

Tankönyv híján diktálnak

Szeged. „A szegedi Gábor Dénes középiskolában a diákok egy része tankönyv nélkül kénytelen tanulni. Bár szeptemberben kifizették, mégsem jutottak hozzá a matematika- és történelemkönyvhöz. A terjesztő még két hét türelmet kér" – írja Molnár B. Imre január 15-én.

A tanárok kénytelenek lediktálni a tételeket. Fotó: Gyenes Kálmán
A tanárok kénytelenek lediktálni a tételeket.
Fotó: Gyenes Kálmán

Tovább él a szegedi papucs

A Rátkai Sándor Közhasznú Alapítvány és a Szegedi Ifjúsági Kht. „a szegedi papucskészítő mester születésének 90. évében kiállítást rendez" – kezdődik a február 4-i beharangozó. Ugyanis „valaha a szegedi népművészeti mesterségek egyik leghíresebbike volt a papucskészítők céhe, mára azonban sajnos csak egyetlen idős mester készít igazi, hagyományos papucsot", a – Gyenes Kálmán fotóján is látható – „kilencvenéves Rátkai Sándor". A mester és fia szövetkezik az IH-val: „pályázati úton megteremtették egy olyan papucsosműhely alapjait, ahol néhány fiatal az idős mestertől tanulhatja meg a szakma fogásait, sőt még a szabadalmi hivatalban is bejegyezték a Rátkai-féle szegedi papucsot".

Fotó: Gyenes Kálmán
Fotó: Gyenes Kálmán

Móra szólt a múzeumban

Szeged. „Egy jellegzetes portré, kényelmes karosszék és stílusos állólámpa várta tegnap a múzeum dísztermében azokat, akik írásai felolvasásával idézték meg a polihisztor író, Móra Ferenc szellemét" – tudósít február 10-én Hollósi Zsolt. Móra egyik idézett önvallomásából kiderül: „már elismert íróként is a szerénységet a tehetség egyik legfontosabb jellemzőjének". „A népszerű mesétől, A didergő királytól a" lapunk korábbi számaiban megjelent „vezércikkeken, esszéken át a novellákig és a regényrészletekig Móra teljes életművéből ízelítőt adtak az elhangzott írások".

A 70 éve elhunyt íróra felolvasónappal emlékeztek. Fotó: Gyenes Kálmán
A 70 éve elhunyt íróra felolvasónappal emlékeztek.
Fotó: Gyenes Kálmán

A gazdaság és az EU-csatlakozás

Dél-Alföld. „A helyi gazdaság aranyérmese, a 67 milliárd forintot meghaladó árbevételű Pick Rt. 2003-at a versenyképesség megőrzésének jegyében töltötte, meglehetősen kedvezőtlen húsipari ágazati körülmények között" – rögzíti Katkó Krisztina január 13-i cikke kiindulópontját. – „Kovács László, a Pick Szeged Rt. vezérigazgatója szerint most az a legfontosabb, hogy a 2003-ban elkezdett és megvalósított szerkezetátalakítás előnyeit kihasználva a cég versenyképesen csatlakozzon az uniós piacokhoz." Azt mondja: „Idén belföldön mintegy 10 százalékos piaci bővülést tervezünk".
„Az ünnep jóízű pillanatai című plakáttal" a Pick „a szeretet ünnepét és a családot akarta megjeleníteni" – magyarázza Timár Kriszta a hírt: „az egyik legnagyobb magyarországi közvélemény-kutató felmérése szerint tavaly egy Pick-plakát tetszett legjobban az embereknek".

„Bevonultak Szegedre a gazdák" – kezdi a viharosabb témájú tudósítást Molnár B. Imre február 24-én. „Az agrártárca és a demonstrálók között tegnap nem született megegyezés, így ma is országszerte folytatódnak a tüntetések. Csongrád megyében tegnap új helyszíneken, többek között a szentesi Hungerit, a szegedi Pick és a Sole előtt tiltakoztak az alacsony felvásárlási árak ellen."

Demonstrálók a nagy felvásárló, a Pick előtt. Fotó: Gyenes Kálmán
Demonstrálók a nagy felvásárló, a Pick előtt.
Fotó: Gyenes Kálmán

Napi hírek

Sándorfalva város? „A városi rang elnyerésére kíván pályázatot benyújtani a sándorfalvi önkormányzat. A település a hatodik legnépesebb Csongrád megyében" (január 15., csütörtök).

A legjobb egyetem. „A világ 500 legjobb felsőoktatási intézménye közé két magyar – a szegedi egyetem (201.) és a budapesti ELTE (401.) – is bekerült. A Szegedi Tudományegyetemet Közép-Európában csak a bécsi előzi meg" (január 17., szombat).

Oroszlánok. „Elaltatták, speciális dobozokba pakolták és a Nyíregyházi Állatparkba szállították az algyői cukrász", Köntös Imre „oroszlánjait" (február 7., szombat).

Bessenyei díszpolgár. „Szülővárosa, Vásárhely díszpolgári címét kapta meg Bessenyei Ferenc színművész 85. születésnapja alkalmából" (február 13., péntek).

Kikaptak. „A Pick kézilabdásainak nem sikerült a Megdeburg szakítópróbája. Kikapott a Szeged, győzött a realitás. Pick Szeged–SC Magdeburg 30–31 (13–12)" (február 16., hétfő).


Lékó. „A szegedi nemzetközi nagymester, Lékó Péter a második helyen végzett a linaresi sakk szupertornán és világranglistán – gyarapítva Élő-pontjainak a számát – előrelépett a 4. helyre" (március 9., kedd).

„Öreg hölgy". „Száz éve készült el az ország első vasbeton víztornya, amely ma is működik a szegedi Szent István téren. A tervpályázatokat elbíráló városvezetés az akkor még teljesen ismeretlen technológia alkalmazása mellett döntött. A víztorony ma a város víztároló kapacitásának egyötödét adja" (március 20., szombat).

Hamis húszezres. „Hamis húszezressel fizetett egy férfi a dorozsmai nagybani piacon, valószínűleg fénymásolt bankjegyekkel" (április 3., szombat).

Lakat az ovin. „Három év, azaz két tanév múlva bezár a Szegedi Tudományegyetem orvoskari óvodája – így döntött az SZTE Általános Orvosi Kar vezetése" (április 16., péntek).

110 éves. „Száztíz éves az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark legfőbb látványossága, a Feszty-körkép. A magyarok bejövetelét felújítása óta 2,9 millióan látták" (május 13., csütörtök).

Vartical. „Megközelítőleg 60 milliárd forintot vesztettek el azok a befektetők, akik ingatlanszövetkezetben próbálták meg fialtatni pénzüket. A Vertical Invest szegedi központú volt" (május 17., hétfő).

Lézer. „A 90-es években a szegedi lézerfizikusok feliratkoztak a világtablóra. Az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén több munkacsoport is működik, amelyeknek vezetőit nemzetközi szakmai megbecsülés övezi. Az egyikük Szabó Gábor, akit az MTA idei közgyűlésén választottak az akadémikusok sorába" (június 8., kedd).

Ecstasy. „Kábítószer-kereskedőket fogtak el a rendőrök csütörtök este Sándorfalva közelében. A három fiatalnál összesen mintegy 3500 darab, majdnem másfél millió forint értékű ecstasy tablettát találtak. Mindhármukat letartóztatták" (június 12., szombat).

Brücke Berlin díj. „A könnymutatványosok legendája című regényéért lapunk munkatársa, Darvasi László író és fordítója, Heinrich Eisterer vette át az idei Brücke Berlin irodalmi és fordítói díjat. A német fővárosban péntek este megrendezett ünnepségen a Nobel-díjas Günter Grass mondott köszöntőt" (június 21., hétfő).

Betegcsere. „Elcserélték leletét, ezért tévedésbőlk egy másik beteg helyett nyitották meg koponyáját Szegeden egy nyolcvanéves férfinek, akit jelenleg géppel tartanak életben. A kórházban és a klinikán vizsgálatt indítottak a felelősség megállapítsára" (júlus 6., kedd).

Nabucco-premier. „Pótszékes telt ház előtt nagy sikerrel mutatták be tegnap a Dóm téren a szabadtéri idei legnagyobb szabású produkcióját, a Nabuccót. Verdi operáját négyemeltnyi magas, monumentális díszletben olasz vendégénekesek főszereplésével, Keselyák Gergely rendezésében láthatta a közönség" (július 24., szombat).

Előfizetőinknek Aradszky. „Fergeteges koncertet adott előfizetőinknek és olvasóinknak a hét végén Mórahalmon és Szegeden aradszky László" (augusztus 9., hétfő).


Anna-fürdő. „Szombaton megnyitják a nagyközönség előtt a több mint másfél milliárd forintból felújított szegedi Anna-fürdőt. Augusztus végéig kedvezményekkel várják a vbendégeket" (augusztus 18., szerda).

Szezon. „Csütörtöktől játsszák a mozik Török ferenc Szezon című játékfilmjét, amelynek forgatókönyvét lapunk munkatársa, Podmaniczky Szilárd írta" (szeptember 1., szerda).

8 veszélyes üzem. „Magyarországon a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek közül nyolc Csongrád megyei is van. A hat algyői üzemre, valamint egy szentesi gázpalackraktárra és egy vásárhelyi műtrágyagyárra fokozott figyelmet fordítanak a szakhatóságok" (szeptember 16., csütörtök).

Kemény. „Az olimpiai bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott vasárnap este bemutatkozó mérkőzésen az újszegedi sportuszodában szerepelt. A nagy közösnégsikert hozottr roadshow előtt Kemény Dénes szövetségi kapitánnyal felidéztük azokat a csodálatos athéni napokat" (október 5., kedd).

Virágváros. „Harmincezer pompázó virággal Makó ad otthont ma a Viurágos Magyarországért díjátadó ünnepségnek. Várhatóan a Maros-parti város viszi el idén a pálmát" (október 8., péntek).

Baksi dráma. „Féltékenységből először feleségével, majd magával is végezni akart egy baksi férfi. A családi drámát az asszony túlélte, a férfi életéért még lapzártánkkor is küzdöttek az orvosok" (nove,ber 10., szerda).

Vasút. „Ég és föld –így jellemezhető a Szegedről Budapestre és onnan ide közlekedő gyorsvonatok közötti különbség. Az előbbiek kocsijai koszosak és gyakran nincs bennük fűtés, az utóbbiak tiszták és melegek. Pedig a jegyek árában ötszáz forint eltérés sincs" (november 20., szombat).

Nagy Könyv. „A nagy Könyv címmel kulturális valóságshow-t indít az MTV, angol példára, márciustól". Ez „népszerűsítheti az olvasást – mondja Molnár Imréné, a Fókusz Könyváruház vezetője" (december 9., csütörtök).

Városképvédők. „Két éve alakult a Szegedi hagyományőrző és Városképvédő Egyesület. Céljuk Szeged értékeinek megóvása" (december 24., péntek).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érthető számlák

A napokban elfogadott javaslatcsomag értelmében egyszerűsödnek az energiaszámlák, gyorsulnak az… Tovább olvasom