Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

Igazi bírók és ügyészek játsszák a 12 dühös embert

Szeged - Október 15-én mutatják be Reginald Rose Tizenkét dühös ember című darabját a szegedi kisszínházban. Az előadás rendhagyó lesz, hiszen az esküdtek többségét a szegedi bíróságokon dolgozó bírók és ügyészek játsszák.
Az összes jegy elfogyott a szegedi kisszínházban október 15-étől négy napon át látható Tizenkét dühös ember című Reginald Rose-darabra. Az 1957-ben bemutatott amerikai dráma középpontjában egy gyilkosság áll, a történet akkor kezdődik, amikor már elhangzottak a záróbeszédek, és a bíró eligazítja az esküdteket, a kérdés, amiről döntenek, hogy a szegénynegyedből származó 16 éves fiú megölte-e az apját.

A darabban bírók és ügyészek is játszanak, köztük Hegedűs István és Nagy Erzsébet, akik a Szegedi Ítélőtábla büntetőbírái. Hegedűs István az építész foglalkozású nyolcas számú esküdtet formálja meg – ő az egyetlen, aki a darab elején nem teljesen biztos a fiú bűnösségében, ártatlansága mellett szavaz. Nagy Erzsébet egy brókert alakít, aki racionális érvek alapján, de utolsó előttiként belátja, hogy a fiú valóban ártatlan. – Augusztus végén kaptuk meg a szövegkönyvet, és szinte azonnal elkezdtem megtanulni. Reggelente a töltésen, kutyasétáltatás közben gyakorlom a szerepemet: senki nem jár arra, így hangosan is gyakorolhatok – mondta a büntetőbírónő.

Nagy Erzsébet és Hegedűs István büntetőbíró gőzerővel készül az előadásra, amelyben az esküdtek jó részét Szegeden dolgozó bírók és ügyészek játsszák. fotó: Schmidt Andrea
Nagy Erzsébet és Hegedűs István büntetőbíró gőzerővel készül az előadásra, amelyben az esküdtek jó részét Szegeden dolgozó bírók és ügyészek játsszák. Fotó: Schmidt Andrea

– Javasolta is, hogy kölcsönadja a kutyáját, mert én még nem tanultam meg teljesen a szövegemet, de már a vége felé tartok. Hetente hatszor próbálunk a színházban – magyarázta Hegedűs István. A büntetőbírók soha nem készültek színésznek. – Általános iskolásként a szabadtérin tömeg voltam a Borisz Godunovban. Sokat szerepeltem a városi tévé gyerekműsoraiban is, mert a tévések az iskolánk könyvtárosától kértek a forgatáshoz diákokat, én meg gyakori vendég voltam a könyvtárban, így mindig bekerültem a műsorokba. A civil szereplők között sokaknak komoly amatőr színházi múltja van, ezért is veszem nagyon komolyan a tanulást: ha a szöveget tudom, az önbizalmam is megjön – magyarázta a bírónő.

„Elvész az igazság a színház mögött"

Mi a véleményük a büntetőbíróknak az Amerikában évtizedek óta működő esküdtrendszerről? – Nem tartom jó dolognak, ugyan több szem többet lát, de amit mi csinálunk, az egy szakma. Nem szerencsés egy olyan rendszer, ahol a jogászok nagyobb súllyal tanulnak retorikát és színészi eszközöket az emberek manipulálására. Sokszor elvész az igazság a színház mögött – vélekedett Nagy Erzsébet. Hegedűs István hozzátette: a magyar bíróságokon is vannak ülnökök, akik elvileg leszavazhatják a bírót, de a fellebbezések révén ez felülbírálható.

Hegedűs István a felkérés után egy hétvégényi gondolkodási időt kért. – Ez életed nagy lehetősége, ki ne hagyd – mondta a lányom, a feleségem pedig drámapedagógus, így hétfőre meg is született az igen válaszom. Színházi múltam nem sok van, a gimnázi umban harmadikosként mi csináltuk az érettségizők búcsúműsorát, a János vitézt adtuk elő, Juliska voltam szőke parókában, aki mángorlóval verte a ruhákat a színpadon. Szerencsére a közönséghez hozzá vagyunk szokva, a tárgyalásokon sokszor kamerák kereszttüzében kell beszélnünk – mesélte Hegedűs István. Nagy Erzsébet azt mondta, jó dolog, ha az ember kizökken a mindennapjaiból, és a foglalkozásától eltérőt, teljesen mást csinál. – Apukám viccesen azt mondta, hogy ő látta az eredeti filmet, ami nagyon tetszett neki, így ezt az előadást kihagyná. Anyukám erre ránézett, és máris meggyőzte az ellenkezőjéről. Így az egész családom látja majd az alakításomat – mondta Nagy Erzsébet.

A darabot október 20-án a Nyitott bíróságok programban részt vevő 220 szegedi középiskolás is megnézheti, a másik négy előadásra pedig már az összes jegy elkelt. – Tényleges jogra nem tanít a darab, hiszen más a magyar és az amerikai jogrendszer alapja, bár a teljes bizonyosság követelménye a mi büntetőjogunkban is benne van, ám ezzel ez a korosztály már tisztában van. Elhangzanak azonban mondatok a tisztességről, becsületről, lelkiismeretről, előítéleteinkről, ami még gondolkodásra serkentheti ezt a korosztályt – fogalmazott a bírónő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szüreti mulatság Szatymazon

Az őszibarackjáról híres faluban korábban sokan foglalkoztak a szőlővel is, a szatymazi kövidinka Párizst és Budapestet is meghódította. Tovább olvasom