Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Informatikusok, programozók előnyben - állásbörze a TIK-ben

Szeged - A hatodik őszi állásbörzét rendezte meg a szegedi egyetem szerdán a TIK-ben. Idén az informatikusok és a programozók voltak keresettebbek. Hasznos tanácsok azonban mindenkinek jártak.
- Minden információt összeszedünk, mert sosem lehet tudni, mikor találunk egy jó munkát - mutatta prospektusait Püski Éva. A 26 éves, francia szakos lány 2011 júniusában végez, de már tervez. Érdeklődik a lehetőségekről, szerinte erre az egyetemi állásbörze az egyik legmegfelelőbb fórum. - Nálam az adminisztráció és az asszisztencia területe jöhet szóba, a páromat inkább a logisztika és a szoftverfejlesztés érdekli. Több helyről begyűjtöttünk kimondottan referenciákra támaszkodó állásajánlatokat, illetve elérhetőségeket, ahol érdeklődhetünk, jelentkezhetünk később - magyarázta a fiatal lány a TIK földszintjén.

A hatodik őszi állásbörzét rendezte meg a szegedi egyetem szerdán. 25 cég állította fel standját az egyetemi könyvtárban, országos és regionális szinten egyaránt képviseltették magukat. Elsősorban informatikai jellegű cégek voltak jelen, többen közgazdászokat, a gazdasági karon végzett hallgatókat kerestek, valamint a mérnöki karról vártak friss diplomásokat; a konkrét állásajánlatok mellett gyakornoki körbe is várták a jelentkezőket.

- Több kiállító visszatérő vendég az egyetemi állásbörzén, ami azt mutatja, hogy számukra megfelelő képzettségű diplomások kerülnek ki a szegedi egyetemről - mondta Rózsa Judit rendezvényszervező, a Karrier Iroda vezetője. Ilyen visszatérő például a Siemens is, standjuknál folyamatosan cserélődtek az egyetemisták.

Állásbörze a TIK-ben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

- Elsősorban végzett programtervező matematikusokat várunk, vagy olyan végzősöket, akik a szoftverfejlesztéssel foglalkozó területen szóba jöhetnek. Szegedre és Budapestre keresünk embereket, már elég sokan leadták az önéletrajzukat, illetve kitöltötték a jelentkezési lapunkat - mutatott egy nagy fekete dossziéra Fekete Dorottya, a cég egyik munkatársa. A standnál jelen voltak azon területek vezetői is, ahová az új embereket keresik, így máris egy rögtönzött állásinterjúba csöppenhetett egy-két szemfüles "progmatos". Megtudtuk: nem egyszer előfordult, hogy valaki innen, az egyetemi állásbörzéről került be hozzájuk.

- Új gyárat nyit a Johnson & Johnson - mutatta nemrég beszerzett papírjait a főiskolás Molnár Kata. Vezető és beosztott munkakörökbe
Állásajánlatok a delmagyar.hu-n

A munkakeresők honlapunkon is találnak segítséget: a workania állásajánlatai között böngészhetnek.

kerestek jelentkezőket, konkrét állásajánlatokkal érkeztek ők is. Bár a szegedi egyetem nem a gépész képzéséről a leghíresebb (főleg ilyen végzettségűeket kerestek), úgy láttuk, szép számmal érdeklődtek itt is a végzősök.

Rugalmasan áll az álláskereséshez két geográfus fiú is; Jenei János és Szabó Péter július óta szeretnének munkát találni. - Jól tudunk angolul, akár asszisztensi munkát is vállalnánk, de eddig semmilyet nem találtunk - mondták kissé csalódottan a nemzetközi lehetőségekről informáló stand előtt. - Olyan helyekre is küldtünk önéletrajzot, ahol nem is volt állás hirdetve, de vagy a létszámstopra hivatkoztak, vagy nem is válaszoltak. Itthon szeretnénk elhelyezkedni, de hátha külföldön nagyobb szerencsénk lesz - magyarázták.

Ahogyan a fiúk, úgy bárki sok hasznos információt kaphatott az uniós munkavállalással, mobilitással és külföldi ösztöndíjakkal kapcsolatban is. Persze nem konkrét munkalehetőséget, hanem "mankót" a boldoguláshoz. A regionális munkaügyi központ standjánál volt talán a legnagyobb a tömeg - munkalehetőségekről, elhelyezkedési nehézségekről, internetes állásportálokról, pályakezdőkért járó támogatásokról, a pályakezdő munkanálküliek lehetőségeiről és egyéb gyakorlati tudnivalóról beszélgettek a központ munkatársai és az egyetemisták.

Az állásközvetítő cégek hasznos tanácsokat adtak a pályakezdőknek, előadásokon tudhatták meg az érdeklődők a résztvevő cégek történetét, elvárásait. Jelen volt egy független pénzügyi tanácsadó cég, hogy a pénzzel való bánásmód, a pénzügyi téren való általános műveltség fontosságára hívja fel a fiatalok figyelmét. A kreatív sarokban bárki lerajzolhatta az "álommelót", valamint pályaorientációs teszt, grafológus és életvezetési tanácsadó adott válaszokat a pályakezdőknek.

Olvasóink írták

 • 15. mike0077 2010. október 07. 13:28
  „7.

  Nem tudhatod, hogy középiskola után tanult-e más dolgot vagy esetleg melózott. Nem kell egyből lehurrogni.”
 • 14. vári 2010. október 07. 12:24
  „kiokushyn

  Butaság. Jó informatikusokból most is hiány van.
  Tény, hogy sok olyan is kap diplomát, akinek nem kéne, de azért nem minden infós nulla tudással végzi el az egyetemet.
  Önképzés.”
 • 13. Mike3 2010. október 07. 11:58
  „"Hazugság minden, mert sehol sem lehet elhelyezkedni semmilyen diplomával."
  Így van. Tudással lehet elhelyezkedni.”
 • 12. Ramirez 2010. október 07. 11:55
  „A Meki meg a Burgerking tárt karokkal várja.... :D”
 • 11. hayabusa 2010. október 07. 10:50
  „Hát amilyen jelen pillanatban az informatikus-képzés Szegeden, simán lehet igaza karatés barátunknak. Szörnyű, hogy milyen tudatlanok a frissen végzett informatikusok. Én szégyellem magam az egyetem helyett, hogy ilyen embereknek diplomát adnak. És szegény szerencsétlenek meg elhiszik, hogy ebben a szakmában majd meg fognak tudni élni. :(”
 • 10. kiokushyn 2010. október 07. 10:40
  „Ja,az utca egyik oldalát a közgazdászok,amásik oldalát az informatikusok fogják sajnos söprögetni 1-2 éven belül.”
 • 9. N.P. 2010. október 07. 06:39
  „Demanda

  "Át lehetne nevezni szoftverfejlesztői állásbörzére. A szervezők már a kezdetektől fogva nem figyelnek oda rá, hogy kicsit kiegyensúlyozzák az arányokat." - vagy csak lanyhul a kereslet a kommunikáció - klasszika filológia szakosok iránt...”
 • 8. THE 2010. október 07. 00:37
  „7. Ő legalább élt egy kicsit, mielőtt a malomkerékbe lépett.”
 • 7. piccola 2010. október 06. 20:33
  „Szerintem a pályakezdők kicsit vegyenek vissza az arcukból. 26 éves és jövőre végez? Tehát a középiskola után 9 év alatt szerez meg egy bölcsészdiplomát?
  Ha én vezető/HR-es lennék, még interjúra se hívnám be.”
 • 6. 751510 2010. október 06. 20:21
  „A két geográfust nem akarom elkeseríteni, de jobb lesz, ha kezdenek hozzászokni a szituációhoz...”
 • 5. flightmode 2010. október 06. 20:11
  „Hazugság minden, mert sehol sem lehet elhelyezkedni semmilyen diplomával.”
 • 4. mattil 2010. október 06. 18:11
  „Sürgősen meg kell változtatni a matematika és a természettudományos tárgyak oktatási rendszerét már az Általános iskola alsó tagozatától kezdve! A jelenlegi rendszer ugyanaz mint húsz-harminc éve ami lefordítva gyakorlatba annyit tesz, hogy a matekot szinte kivétel nélkül minden diák, a fizikát, kémiát stb. a diákok több mint háromnegyede utálja, gyűlöli, leginkább azért mert nem érti. Ráadásul aki a matekot nem érti, az onnantól kezdve fizikából és kémiából sem tud semmit teljesíteni főleg így, hogy a gyakorlat és a kísérletek helyett a száraz matematikai levezetésekre helyezik a hangsúlyt.
  Amint látszik az utóbbi években, a cégek informatikusokat, programozókat, mérnököket, gépészeket keresnek leginkább. Mindeközben ezeken a szakokon a legkisebb a létszám, a legkevesebb a jelentkező, és a felvettek legalább fele lemorzsolódik.
  Nem véletlen, hogy a humán szakokra szívesebben jelentkeznek a fiatalok, hiszen ha csak megtudják, hogy mondjuk az informatikusnak matekot kell tanulnia akkor eszükbe jut az összes eddigi kudarcuk ezzel kapcsolatban és akkor már inkább valami túrizmus kommunikáció szak vagy valami hasonló.”
 • 3. KolompárRómeó 2010. október 06. 17:51
  „1. hozzászólás Demanda 2010.10.06. 16:49

  Több informatikusra van szükség, mint ufó-reinkarnáció szakos kreténre. Nem a szervezőkön múlik a dolog, hanem a kőkemény piacon.”
 • 2. emigrans 2010. október 06. 17:23
  „púúúúúúdeeeeeeeeeerrrr”
 • 1. Demanda 2010. október 06. 16:49
  „Át lehetne nevezni szoftverfejlesztői állásbörzére. A szervezők már a kezdetektől fogva nem figyelnek oda rá, hogy kicsit kiegyensúlyozzák az arányokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megy a nagykönyv vándorútra

Még mondja valaki, hogy a könyvőrzőké nem nehéz fizikai munka. Mi szerdán meggyőződtünk róla: a mi Somogyi-könyvtárunk dolgozóit keményfából faragták. Tovább olvasom