Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Januártól nem nő a tanárok fizetése

Csongrád megye - Januártól kevesebb fizetésre számíthatnak a pedagógusok, mint az várható volt. Az eddig jellemzően emelkedő minimálbérhez kötött fizetési szorzószámuk az új költségvetés szerint egy rögzített szám lesz: a 2014-es minimálbér összege.
A jövő évi költségvetés módosításából kiderül: a pedagógusok béremeléséből ismét sikerült lefaragnia a kormánynak. Januártól fizetésemelkedésre számítottak a tanárok – csalódniuk kellett.

– A pedagógusbérek eddig a mindenkori minimálbérhez voltak kötve, ez képezte a szorzószámok alapját – mondta el Pap Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezetének Szeged Városi és Körzeti Bizottság titkára. – Ez minden évben nő, ami magával hozza a béremelkedést is. Csakhogy a jövő évi tervben már látszik, hogy a minimálbéralap eltűnt, helyette pedig úgynevezett „vetítési alap" lép be, amelyet a költségvetési törvényben szabnak meg, a 2014-es minimálbér összegében.

A pedagógusokkal nem először szúrnak ki: az életpályamodell nagy csinnadrattával beharangozott hatalmas fizetésemelése idővel elolvadt. Mint emlékezetes: 2013 szeptemberében csak a korábban beígért összeg 60 százalékát kapták meg, hogy a következő négy évben újabb 10-10 százalékos emeléssel végül csak 2017-re keressenek annyit, amennyit az eredeti tervezet szerint már most is kellene. Most pedig annak szabtak gátat az új intézkedéssel, hogy automatikusan emelkedjen évente a tanárok bére, ahogyan eddig minden januárban megtörtént. Hogy mennyit „buknak" az intézkedéssel a pedagógusok, azt egyelőre nem lehet tudni, mivel még nem ismert a jövő évi minimálbér összege.
– A Pedagógusok Szakszervezete már tavaly felhívta a figyelmet arra, hogy az életpályamodellre nincs garancia, hiszen azt kormányrendeletben rögzítették, amit bármikor vissza lehet vonni – mondta Pap Jánosné. – A mostani törvénymódosítás is azt jelzi, hogy nem volt hiábavaló a félelmünk.

Tizenhárom hazai elit gimnázium vezetője nyílt levélben tiltakozik a pedagógus-bérrendszer módosítása ellen. Az aláírók között ott van Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint nincs kizárva, hogy a tanárok januárban sztrájkolnak majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9600 fát mentettek meg a gyerekek

Átadták csütörtökön a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Csongrád Megyei Településtisztasági Nonprofit Kft. idei papírgyűjtő akciójának díjait. Tovább olvasom