Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Járási hivatalok: az egér és a lábtörlő is kell az államnak

Csongrád megye - Az állam használati jogot kap a január elsejétől működő járási hivatal ingatlanára és ingóságaira – a szegedi önkormányzat még számítógépes egereit, lábtörlőit, fogasait is összeírta a pontos nyilvántartás érdekében. Október 31-éig el kell dönteni, hol kapnak székhelyet a járási központokban a közigazgatás régi-új egységei. Még kérdés, mi lesz a hivatali dolgozókkal.
– A régi kocsmai szabály azt mondja: az rendel, aki fizet. Ez most megfordulni látszik. A kormányhivatal műszaki szemlebizottsága kétszer járt a városban – egy volt iskolaépületet ajánlottunk a járás központjául, de felújítására nincs pénze az államnak, inkább a városházára költözne be a hivatal – meséli Szirbik Imre, Szentes polgármestere. A Szegedet vezető Botka László emlékeztet: október 31-éig kell megállapodniuk az önkormányzatoknak és a kormányhivataloknak – pontosabban a polgármesternek és a kormánymegbízottnak –, mely városi ingatlanokra van szükségük a január elsejétől működő járási hivataloknak. Ha nincs megállapodás, november 15-éig a kormánymegbízott egyoldalúan dönt.– Amire az állam rámutat, az övé. Az ingatlanok, ingóságok nem kerülnek a tulajdonába, de ingyenes használati jogot kap rájuk. Várhatóan a Huszár utcai okmányiroda egy részében rendezkedik be a járási hivatal – erre az épületre legalább 2-300 millió forintot költött a város. Engem még nem keresett senki, de a hivatalok között folyik az egyeztetés, elképesztő adatgyűjtés van. A legrosszabb pedig a bizonytalanság: nem tudunk konkrétumot mondani jövőjükről a hivatali dolgozóknak – hangsúlyozta Botka László.

Tisztasági festés

Még kérdés, hány embert vesznek át a járások a településektől, mekkora apparátust finanszíroz az állam. Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője közölte: az átkerülő hatáskörök 64 hivatali dolgozó munkáját érintik. Konstruktív légkörben folynak a tárgyalások közte és Polner Eörs kormányhivatali főigazgató között, Mózes szerint vita nélkül meg tudnak majd állapodni. Tapasztal majd változást az állampolgár az ügyintézésben? – Remélem, hogy semmit. Ehhez az kell, hogy az állam minden feladatkört betöltsön, minden dolgozót átvegyen. Ellenkező esetben lassulni fog az ügyintézés – vallja Mózes Ervin. 740 ezer esettel foglalkozik egy évben az önkormányzat, nagy feladat lesz ezeket áthelyezni január elseje előtt. A törvényalkotó még nem rendelkezett arról, ki zárja le a folyamatban lévő ügyeket. Az állam használati jogot kap a járási hivatalnak otthont adó ingatlanra és az ingóságokra – a szegedi hivatal még számítógépes egereit, lábtörlőit, fogasait is összeírta a pontosság érdekében. A közüzemi számlákat és a kisebb tatarozásokat – például tisztasági festést – az állam fizeti, de egy átfogó felújítás a város kasszáját terhelné.  

Megírtuk: a „Jó Állam" koncepciója alapján elkezdődött a magyar közigazgatás átfogó reformja; 2013. január 1-jével ismét létrejönnek „az állam szervezetének legalacsonyabb szintű területi és egyben szervezeti" egységei, a járások. A fővárosban 23, vidéken 175, megyénkben 7 közigazgatási egység lesz, a központok: Szeged, Mórahalom, Kistelek, Hódmezővásárhely, Csongrád, Szentes és Makó. Itt működnek majd a járási hivatalok, amelyek elsősorban az okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, az egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől. A helyi szabályozáshoz kapcsolódó, mérlegelési jogkörbe tartozó feladatok maradnak a jegyzőknél – mint a helyi adóval összefüggő igazgatási, az anyakönyvi és állampolgársági ügyek, a veszélyes ebek nyilvántartása, az óvodáztatási támogatás.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint azon városokban, ahol a lakosok és az elintézendő ügyek száma indokolja, a járási hivatal minden munkanapon állandó ügyintézést biztosít. A kisebb településeken heti 1-2 alkalommal tart majd ügyfélfogadást a települési ügysegéd a települési önkormányzat által biztosított helyiségben. A kormányhivatal a belső szervezet kialakításakor – az önkormányzatoktól átkerülő ügyintézők és feladatok függvényében – dönt arról, hogy melyik településen milyen típusú ügyfélszolgálatot működtet.

A megyei kormányhivatal e hétre ígért bővebb tájékoztatást a leendő helyszínekről. Hódmezővásárhelyen Göbl Vilmos sajtóreferens is csak azt erősítette meg: folynak az egyeztetések. – Kistelek önálló ingatlant, az egykori rendőrkapitányság épületét ajánlotta fel a járási hivatal székhelyéül – tájékoztatott Nagy Sándor polgármester. Ez azzal járna, hogy a jelenleg az Árpád utcai polgármesteri hivatal szomszédságában működő okmányirodának költöznie kellene.

– Az államigazgatás valahol a mi feladatunk is, az a lényeg, hogyan tudjuk kiszolgálni az állampolgárt – reagált a polgármester arra a felvetésre: mi lesz, ha az önkormányzatnak kell a zsebébe nyúlnia a járási hivatal kialakításánál. Nagy Sándor úgy látja: jelenleg kisebb létszámmal oldják meg igazgatási feladataikat, mint majd a járás fogja, ezért még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy új álláshelyet hoz az átalakulás. – Természetes, hogy félnek a változástól a dolgozók, de mindenki mellett kiállok – tette hozzá.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. saturnus 2012. augusztus 08. 17:27
  „Egy fiatalember sétál a városban. Az egyik téren leül egy padra.
  Mellette idősebb úriember újságot olvas. Kis idő múlva természetesen
  beszélgetni kezdenek.
  A téma hogy, hogy nem, az ország helyzete, és végül rákerül a sor Orbánra is. Az idősebb a fiatalemberhez fordulva megkérdezi:- Tudod, Orbán Viktor olyan, mint egy teknősbékaegy oszlop tetején.
  A fiatalember elgondolkodik, majd megszólal:
  - Nem értem azt a dolgot a teknősbékáról az
  oszlop tetején...
  Az idősebb ember válaszol:
  - Ha vidéken, a mezőn sétálsz, és egyszerre csak
  meglátsz egy teknősbékát, amely egyensúlyoz egy
  villanyoszlop tetején, mi jutna az eszedbe?
  Mivel észreveszi az értetlenséget a fiatalember
  arcán, hozzáteszi:
  - ELŐSZÖR: TE nem érted, hogyan került oda.
  - MÁSODSZOR: TE nem akarod elhinni, hogy ott van
  egyáltalán.
  - HARMADSZORRA: TE jól tudod, hogy egyedül,
  magától nem kerülhetett oda.
  - NEGYEDSZER: TE biztos vagy abban, hogy nem
  kellene ott lennie.
  - ÖTÖDSZÖR: TE tudatában vagy annak, hogy semmi
  hasznosat nem fog tenni ott fent, semmi jó nem
  származhat abból, hogy ott van.
  ÍGY TEHÁT, AZ EGYETLEN ÉS ÉSSZERŰ DOLOG:
  SEGÍTSÉGET KELL NYÚJTANOD AHHOZ, HOGY ONNAN
  LEKERÜLJÖN.”
 • 50. SP 2012. augusztus 07. 18:22
  „Hasznos lehetne,
  ha iratgyár helyett újra produktív kábelgyár lenne.”
 • 49. Mike3 2012. augusztus 07. 13:52
  „ööö a lovakat is összeírták?”
 • 48. kormoska 2012. augusztus 07. 09:53
  „Már mindenütt intéznek mindent!A kormányablak miért lett,nem az egyszerűbb ügyintézésért?Amúgy üresek mert mindenki a huszárba jár ügyintézni.Csak megkavarják az embereket+az idegbaj szélére sodorják az ottani dolgozókat!Mindenről leltár,informatikai és épület átadás-átvétel,majd jól elvesznek adatok,előre garantált a kavarodás.A várostól meg csak kér,de nemigen ad semmit cserébe.Ez lenne a gyorsabb-polgárbarát ügyintézés?
  Önkormányzat,járás,kormányablak...,még mit találnak ki,újra jön az ispán,a szolgabíró és az adószedő?”
 • 47. Egyolvasó 2012. augusztus 06. 23:44
  „És amint az összeírás megvan a hivatalban, mennek minden választóhoz és ott folytatják az összeírást.”
 • 46. deszkás 2012. augusztus 06. 23:07
  „"ez a bolsevik kormány mindent magának akar"..olvasom.Vagy ez a dilisek levelező tagozata?”
 • 45. klj-54 2012. augusztus 06. 22:55
  „@maci53:
  Botka László polgármester urat az adófizetők fizetik, nem ez a kormány!
  Miért írsz butaságokat?
  Meg lehet ismerni az állam felépítését, ma már nem a Rákosi érában élünk ám.”
 • 44. havranek 2012. augusztus 06. 21:36
  „A lényeg szerintem röviden.
  Megbízható párttársaknak jól fizető biztos állás ahonnan mindenkit szemmel tarthatnak . Ennyi és nem több, sajnos nem is kevesebb !”
 • 43. Tivadar 2012. augusztus 06. 20:26
  „Meg azt is megelem, hogy szolgabiroi hivatalok is lesznek, pont ugy mint regen!”
 • 42. abri47 2012. augusztus 06. 20:18
  „Kedves XY!
  Nem szoktam fröcsögve komcsizni, sőt a politika sem érdekel nagyon, csak azért figyelem mi történik körülöttem.
  Nem vagyok haszonélvezője egyik oldalnak se, de szerintem az a konszolidált politikai és gazdasági egyensúly a múlté ami az említett urak idejében volt. Ennek okát nem csak az itthoni dolgainkban látom. Ugye világszerte nagy változások történtek az utóbbi 20-30 évben. Amit én ebből itthon érzékelek: a liberalizmus okán morálisan teljesen szétesett az ország. Ebből kellene valahogy jól kijönni.
  Kétségtelen, hogy legutóbb erre a Fidesznek adtam esélyt. A döntéseikkel helyenként én sem értek egyet. Legnagyobb hibának azonban azt tartanám ha a 4 évük végére ők is lejáratnák magukat a korruptságukkal. Remélem, hogy nem így lesz, mert amit elkezdtek fejezzék is be. Ha elrontják nemcsak az én szavazatommal kapnak majd kevesebbet”
 • 41. Queenmargareth 2012. augusztus 06. 19:33
  „mikor a vasutat kezdték szétszedni OV idején-érdekes... uez volt. Az utolsó szál papírig mindent át kellett adni-venni, ennyi.”
 • 40. Utazo 2012. augusztus 06. 19:32
  „Jarasi hivatalok, elemi iskola,cseledkonyv, kozveszelyes munkakerules.....
  Ezek meg bo masfel evig vannak hatalmon.Az elmult 2 evben hihetetlen karokat okoztak Magyarorszagnak, az elozo kormany teljesitmenyet megfejelve, bar az is gyalazatos teljesitmeny volt.
  Kerdezem en, hogy 2014-ben kikre lehet majd szavazni, ezeken, es a hasonszorueken kivul, akik mar mind leszerepeltek az emberek szemeben?!
  Kik lesznek azok, milyen partok indulnak majd, akiknek a kezebe adjuk majd a hatalmat?!
  Mi a fenet talalnak meg ki?!
  Bar szerintem jobb mar nem lesz!”
 • 39. tzs_szeged 2012. augusztus 06. 19:26
  „"Szinte ugyanazt a munkát végzik el, ugyanazok az emberek amit eddig, csak fejlettebb számítógépes feldolgozás mellett."

  Akkor maradhatott volna helyben minden.”
 • 38. studyfy 2012. augusztus 06. 18:58
  „A valóságban mi is történik az átszervezéssel? Szinte ugyanazt a munkát végzik el, ugyanazok az emberek amit eddig, csak fejlettebb számítógépes feldolgozás mellett. A cél nem a közigazgatás modernizálása, hanem a mindenkori kormány kihelyezett karjának politikai komisszárjának működtetése jól megfizetett apparátussal. Meg kell nézni a Miniszterelnökség alkalmazottjainak éves jövedelmét.”
 • 37. Anmari51 2012. augusztus 06. 18:21
  „Anmari51
  5. Kulik Ne feledd ezt már más írta Dr Mózes Ervin címzetes főjegyző úr köztisztviselő, ráadásul nem csak elvégezte anno a jogi egyetemet, több évtizedeen át jogi területen pl. közigazgatásban dolgozott, nem véletlen lett címzetes főjegyző. Egyébként is intelligens, konstrukrtív tárgyaló partner, jól kezeli az esetleges privát véleményét bizonyára van sok esetben az is, de viselkedik. Ráadásul nem túl távoli jövőben eléri a kötelező nyugdíjba vonulás reá vonatkozó szabályt! Polgármester Úr meg igazán nincs könnyű helyzetben kisebbségben vezeti a várost és éri őt annyi kritika politikai támadás, hogy szerintem 2014-ben már nem fog annyira vágyni arra, hogy Szeged Polgármestere maradjon!”
 • 36. macs 2012. augusztus 06. 18:10
  „32. maci53,
  "Várhatóan a Huszár utcai okmányiroda egy részében rendezkedik be a járási hivatal - erre az épületre legalább 2-300 millió forintot költött a város."
  Gondolom a sajátjára költött, vagy tévedek?”
 • 35. Tivadar 2012. augusztus 06. 17:56
  „32.maci53 2012.08.06. 17:17

  Lehet neked Orban a kenyeradod, de Szirbiknek es Botkanak biztosan nem ! Januar 1 utan majd mehetsz a jarashoz panaszkodni ez ugyben, hatha a kenyer adod meghallgat :D”
 • 34. tyúkanyó57 2012. augusztus 06. 17:43
  „Ha már készül a sétálóutca mire is fogják használni?
  Talán a cseléd adok-veszek visszatér?Vissza fele haladunk nem előre.Rákosi rendszer?”
 • 33. NP1 2012. augusztus 06. 17:39
  „maci53 2012.08.06. 17:17

  Meséld már el kinek a munkaadója Orbán?”
 • 32. maci53 2012. augusztus 06. 17:17
  „Azért a Huszár utcában dolgozók közt is szétnéznék,mert sok ott is a valakinek a valakije,mint a biztosítóknál,bankoknál.
  A Huszár utcai volt Huszár laktanya kinek a tulajdonában áll?
  Szirbik meg Botka sirdogál,lemernék -e írni hogy ebben a világválságban havonta mennyi a járandóságuk? Van bőr a pofájukon felvenni havi többmilliót mi pénzünkből,közben szidják Orbánt?Miszen trógerek ezek akik a kenyéradójukat leköpik,de a pénzét elfogadják?”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napernyőkkel takarták el a vízbe merült férfit

Több mint egy órán keresztül küzdöttek a mentők egy szegedi férfiért, miután Sándorfalván szombaton a Nádastó Szabadidőparkban a vízbe ugrott és rosszul lett. Tovább olvasom