Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Jó biztosítással ingyen törhetjük el a lábunkat

Szeged - Bátor ember az, aki mindenféle biztosítás nélkül indul el síelni, mivel több millió forintba is kerülhet egy súlyosabb baleset. De az sem lehet teljesen nyugodt, aki kiváltotta az európai egészségbiztosítási kártyát, ugyanis az nem fedezi az összes költséget.
Előrelátó volt a vásárhelyi Börcsök Györgyi, amikor a tavalyi síelés előtt bebiztosította magát: kiváltotta az úgynevezett európai egészségbiztosítási kártyát – ez a 2005 végén megszűnt úgynevezett E-111-es nyomtatvány utódja –, valamint rendelkezett egy bankkártyához kapcsolódó biztosítással is. Az ausztriai síelés alatt ugyanis olyan csúnyán eltört a lába, hogy a baleset után mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani, másnap pedig négyórás műtéten esett át.

Zell am See-ből aztán egy hét után hazaengedték, ám itthon még három hónapig nem állhatott a lábára. Mint elmesélte, csak a mentőhelikopter 1800 euróba, 450 ezer forintjába került volna, ha nincs biztosítása, nem beszélve a kórházi ápolásért járó napi 10 euróról. Az uniós kártyája pedig a műtét költségeit fedezte. Börcsök Györgyi, aki mellesleg a csongrádi alpolgármester, Gyovai Gáspár sógornője, most már jól van, újra síelni szeretne, még a baleset sem tántorította el a cseppet sem veszélytelen téli sporttól.

Nagyot bukhat, aki nem gondol a balesetbiztosításra.
Fotó: DM/DV

A Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója, Schleinig Ibolya is azt hangsúlyozta, amikor az ingyenesen kiváltható uniós kártya felől érdeklődtünk, hogy feltétlenül kössünk mellé üzleti biztosítást is. A kártya nem fedezi az összes felmerülő költséget, ráadásul országonként más-más összegű úgynevezett önrészt állapítanak meg, amelyet – akár magyar, akár osztrák vagy szlovén állampolgárról van szó – mindenkinek ki kell fizetnie. Ez lehet 5, de akár 100 euró is, Magyarországon viszont csak 300 forint. Vagyis az egyenlő elbánás elvének megfelelően nekünk is csak az ingyenes, amit az adott ország ellátásra jogosult lakói ingyenesen kapnak.

Az üzleti biztosítások mellesleg nem drágák, ahhoz képest főleg nem, mibe kerülhet a hiányuk. Az Atlasz biztosítónál például a legolcsóbb napi 480 forint, a legdrágább 880 forint, amit ráadásul még meg lehet fejelni egy 200 forintos sportbiztosítással is. Egy négytagú család hét napra minimum 13 ezer 440 forintból kijöhet, ha nem szeretne milliós költséget venni a nyakába.

Az utasbiztosítás pluszszolgáltatásai

Az „eukártyával" csak szerződött biztosítóhoz, míg az üzleti biztosítással magánszolgáltatóhoz is fordulhatunk. A kártya csak az orvosi, míg az utasbiztosítás az összes ellátást fedezi, még az önrészt is, és a biztosítottnak sehol sem kell megelőlegeznie a költségeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új eljárás a belső szervek kimutatására

A Park Egészségközpont orvosainak segítségével az elkövetkező hetekben olyan betegségeket,… Tovább olvasom