Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Jövő nyár elején jön az első új szegedi troli

Szeged - Hivatalosan is megrendelte a szegedi önkormányzat a 13 tagú új troliflottát. A prototípus – 17 hónap késéssel – jövő nyár elején fut be, az utolsó 2014 szeptemberében várható.
Aláírta nemrégiben az uniós pályázatoknál közreműködő hatóság a szegedi önkormányzat troliszerződését. Ez azt jelenti, hogy a város hivatalosan is megrendelte 13 trolibusz gyártását a nemzetközi tendert megnyert Ikarus–Skoda Konzorciumtól egyenként 800 ezer eurós (nagyjából 228 millió forint) áron. A teljes flotta közel 3 milliárd forintba kerül. A cégtársulás tagja a székesfehérvári Magyar Trolibusz Kft. és a csehországi Plzen városában működő Skoda Electric a.s. cég.

Az SZKT egyetlen csuklós, klímás és alacsonypadlós trolija jelenleg az SZKT-ARC. Fotó: Karnok Csaba
Az SZKT egyetlen csuklós, klímás és alacsonypadlós trolija jelenleg az SZKT-ARC. Fotó: Karnok Csaba


17 hónap vis maior

2010 decemberében megszületett az eredmény a közbeszerzési eljáráson. 2011 januárjában a polgármester és az SZKT frissen kinevezett ügyvezetője aláírta a megrendelést 13 új troli gyártására a tendernyertes konzorciummal. Az első troli szállítási határideje: 2011. november. Az ügyvezető ezzel párhuzamosan bejelentést tett az Nemzeti Fejlesztési Ügynökségénél, a Közbeszerzési Döntőbíróságnál (KDB) és a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) kartellgyanú miatt. A KDB és a GVH jogsértés hiányában lezárta az eljárást. 2011 decemberében az NFÜ is lezárta az eljárást. Újabb bejelentés érkezett az NFÜ-höz, hogy a nyertes ajánlatban szereplő trolibusz nem létező jármű, nincs konkrétan megtervezve. 2012 januárjában újabb szabálytalansági eljárás indult, 2012 áprilisában a helyszíni szakértői vizsgálat nyomán az NFÜ „szabálytalanság nem történt" minősítéssel lezárta az eljárást.

– A prototípus érkezése jövő nyár elejére várható, a flotta utolsó tagja 2014 szeptemberében érkezik – tájékoztatott Csanádi Zoltán A tömegközlekedési nagyprojektet koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója elmondta: a járművek 100 százalékban alacsonypadlósak lesznek, csuklósak, 18,75 méter hosszúak és 2,55 méter szélesek, klímaberendezéssel szerelik fel a vezetőfülkét és az utasteret is. A tender kiírása óta a jogszabályok megváltoztak, ezért az új követelményeknek megfelelően néhány ponton át kell tervezni a járműveket, erről jelenleg is zajlanak az egyeztetések. Egyedi külsejű új típust rendelt a város, a gyártók azonban tapasztalt cégek, megbirkóznak a feladattal. Az új típust a pályázók ajánlották, hogy megfeleljenek a közbeszerzés kiírásainak, és ezt a megrendelő elfogadta.

Alapfeltétel volt, hogy a trolik önjárók legyenek, azaz meghibásodás vagy áramszünet esetén akkumulátor segítségével tovább tudjanak menni. A trolibuszokat nem annyira speciálisan kell „Szegedre szabni", mint az új villamosokat. A legfontosabb követelmény az önjárás képessége. (A szegedi vonalakon nem közlekedik ilyen jármű.) A tender kiírásában már benne szerepelt a követelményrendszer, de a részleteket pontosítani kell. Az igények, lehetőségek és képességek összehangolása jelenleg is folyik az SZKT bevonásával.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. csanyiv 2012. október 10. 16:11
  „A szegedifiú csak azt felejti el, hogy az ötszázmilliós villamosoknak illetve a kétszázmilliós troliknak nagyjából az egytizedét fizette a város önrészként az uniós támogatás mellé. Így már azért nem kicsit más a leányzó fekvése, ugye? Szóval nem mindegy, hogy hetvenmillióért vehetek Euro5-ös buszt, vagy harmincért trolibuszt és hatvanért akár alacsonypadlós villamost...”
 • 42. jozko 2012. október 07. 21:52
  „Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy leginkább biciklivel járhatok - néha autóval,
  tömegközlekedéssel soha se.
  Tartom szerencsémnek, hogy adóforintjaimmal támogathatom a tömegközlekedést - aminek klímás jármű-üzemeltetési költségeit még közelről sem fedezik a mégoly drága menetjegyek és bérletek!

  Gondolom a 228 millió Ft/db árban benne van a télen gombnyomásra kinyíló lánctalp is - havas utakon nélkülözhetetlen.
  Feltételezem továbbá, hogy a flotta bővülésével rohamosan nő a bérlet és jegyeladások száma - mert hogy az üzemeltetési költségek biztosan nőnek.
  A klimatizált négymotoros PESA villamosok nyári fogyasztása óránként a megawatthoz közelít - a klímás önjáró trolik áramfelvételét sem egy zseblámpaelem fedezi!
  Gondolom , az árukba az erőmű megépítési költsége is ki lesz fizetve!
  A város gondolom mellényzsebből kifizeti az "ajándék" trolik támogatáson felüli önrészét - az SZKT pedig felhalmozott nyereséget tartalékol a megnövekedett költségekre - mert többletbevétele bajosan lesz annyival több, mint amennyi többletköltséggel számolhat!

  Nem tudom, hogy a Fidesz dicsekedni fog e 2014-ben az új troli fottával?!
  Azt viszont láttam / DM fotón/ , hogy Kozma József képviselő úr a választások előtt már ott pózolt a 2-es villamos Európa liget végállomásán - amikor a kiserdőben még a sínek sem voltak lerakva!
  Elég sokat kellett várnia az első járatra.
  Úgy látszik, volt/van rá ideje - mint ahogyan a kampányra is volt...
  Botka László polgármester úr is előre ivott a medve bőrére az ogy. képviselő választás előtt, amikor bejelentette, mennyi támogatást hozott Szegedre.
  Nyögjük is még egy darabig...
  Ennyit a kampányokról...aki tehette, mindig odaállt a rivaldafénybe!”
 • 41. Figyelő 2012. október 07. 17:51
  „Jó, jó, hogy jön az első, a prototípus troli, de kérdezem, hogy hol van az első három - 100; 101; 102 pályaszámú - PESA SWING SZEGED villamos.
  Hónapok óta nem közlekednek a városban.
  Bizonyos hírek - mondhatni pletykák - szerint mind a hármat visszavitték a gyártó céghez, felújításra.
  Eddig bírták?
  Hát akkor ez nem sok, főleg nem ahhoz viszonyítva, hogy a jó öreg Bengálik meddig bírták!”
 • 40. strangerrr 2012. október 07. 09:38
  „Talán azért terjed a világon a trolibusz (még Londonban is terveznek a trolibusz járatot).
  - mert halk és nincs a városban szennyezőanyag kibocsátás,
  - sima indulás, városi közlekedéshez ideális gyorsulás-lassúlás
  - villamosfékezés tehát fékezés közben generált áramot vissza lehet vezetni a felső vezetékbe
  Ezzel az az áram-visszatáplálással csak üzemanyagban számítva a troli jóval olcsóbb
  - trolibusz élettartama kétszer akkora, karbantartási költsége töredéke egy autóbuszénak

  Pár éve volt egy felmérés Szegeden, hogy melyik üzemet szeretik a legjobban az utasok, és a trolibusz lett az első.”
 • 39. szegedivagyok 2012. október 07. 09:33
  „Apropó,hol van Dobó várkapitány?Itt egy cikk ami igazán neki való,komcsizhatna eleget.Hiába, ő se érthet mindenhez.”
 • 38. szegedivagyok 2012. október 07. 09:28
  „35. szegedifiú 2012.10.07. 03:38

  "Kínában elektromos üzemű autóbuszokat gyártanak!"

  A trolibusz szerinted mivel működik?Atomenergiával?

  "Gondolom nem drágábbak!"

  Hát igen, gondolod.Ez a baj.

  Egyéb konkrét, tényeken és hozzáértésen alapuló hozzászólás?”
 • 37. Manitu007 2012. október 07. 08:45
  „mi a helyzet az elektromos busszal amit teszteltek nyáron utaztam is rajta.az nem lenne olcsóbb?”
 • 36. kisrono 2012. október 07. 07:13
  „228 milkából három(!) csúklós,alacsonypadlós,környezetbarát,stb.,stb. autóbuszt lehetne venni!Flottakedvezménnyel még olcsóbban is!13 árából mondjuk 40-et.Komolyan nem értem az Eu-t.Mi a francnak támogatja ezt a feltalálási időpotjában is elavult,rohadt drága és egyáltalán nem környezetbarát fost?Leszállítás után meg az üzemeltetési költségekkel nyújtozzon a város a takarón túl.
  Ez olyan mintha nekem ajándékoznának egy Hammert,de a 90e Ft-os fizumból nekem kell tankolni,szervizelni,díjakat befizetni,stb.Kéne a francnak!Max. elvinném az első útján a Balatonhoz...:))”
 • 35. szegedifiú 2012. október 07. 03:38
  „32.
  Azon kívül, hogy a megvett 9 db ÚJ villamos közül naponta csak 4 közlekedik - 5-t próbálnak megjavítani - semmi bajom! Kár volt ezekre költeni 1 forintot is!
  Ugyanez lesz a trolikkal! Ezek rég elavult közlekedési eszközök!
  Rá lehet keresni az interneten: Kínában elektromos üzemű autóbuszokat gyártanak! Azoknak nem kell felső vezeték! Gondolom nem drágábbak!”
 • 34. csafe 2012. október 07. 00:31
  „14. Moon
  Hidd el sok éves tapasztalatom van! Nézd meg a legmodernebb hibrid autókat! Vagy nézd meg a villany biciklik akkumulátorait! Néhány év és ki lehet dobni.
  Ha pedig egy otto motort raknak bele akkor meg félig busz is lesz ami feleslegesen drága. A kisebb motor esetleg arra lehet jó, hogy áramszünet esetén félreálljon az útból hogy ne akadályozza a forgalmat, vagy esetleg a legközelebbi megállóig elvánszorogjon az utasokkal.”
 • 33. strangerrr 2012. október 06. 20:34
  „Érdekes hogy engem néha-néha kimoderálnak, pedig nem írok ilyeneket mint ez 29-es elmebeteg.”
 • 32. tsz 2012. október 06. 20:03
  „29. szegedifiú 2012.10.06. 19:14

  aztán mi bajod a villamosokkal, megmondta a párt, hogy bele kell kötni?”
 • 31. tsz 2012. október 06. 20:02
  „3. Tope2006 2012.10.06. 09:06

  "a lakosok 90%-a kerékpárral jár mert nincs pénze bérletre" - vagy mert akkor és oda megy vele, és kábé ugyanolyan gyorsan ér mindenhova, mint tömegközlekedéssel, és fillérekbe kerül.”
 • 30. NP1 2012. október 06. 19:48
  „SunCityZs 2012.10.06. 11:55

  "Nem értek a trolikhoz egyáltalán. Abban viszont biztos vagyok, hogy nem vennék olyan cégtől semmit, ami már az első leszállítandó termékkel majdnem másfél évet késik." - nem csak a trolikhoz nem értesz.
  Kár volt az általános iskolát a 4. osztálynál abbahagynod....”
 • 29. szegedifiú 2012. október 06. 19:14
  „Már megint szórja a város a pénzét! Minek kell a tömegközlekedésre pénzt adni! SZÜNTESSÉK MEG!
  LÁSD: SZEGEDI VILLAMOSOK. 500 milla/db és szemétdombra valók!”
 • 28. vasorrúbába 2012. október 06. 18:24
  „Ezeken is olyan büdös lesz, mint a klímás villamoson?”
 • 27. klj-54 2012. október 06. 14:56
  „A miskolci villamosról pár szó...
  http://www.eszakhirnok.com/miskolc/21893-a-villamosprojekt-csurig-van-kivitelezesi-hibakkal.html”
 • 26. macs 2012. október 06. 14:39
  „21. macs,
  Igy helyes a mondat "Mert, ha elolvastad volna, akkor tudnád, hogy NEM a trolit gyártó cég miatt késnek a trolik."”
 • 25. dBrown 2012. október 06. 13:57
  „21!
  Egészen pontosan NEM a trolit gyártó cég miatt késnek a trolik.”
 • 24. Zé0 2012. október 06. 13:53
  „Hiába na, 2014-ben választások, kellenek az új trolik, hogy a fityesz tudjunk rájuk mutogatni, hogy "Igen, idehoztuk ezeket is!".”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betöréshullám a Bérkert utca környékén Szegeden

Múlt pénteken egyszerre két családi házban jártak ismeretlenek. A lakóknál most telt be a pohár: azonnali intézkedést várnak az illetékesektől. Tovább olvasom