Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Jövőre kezdődhet az újszegedi bevásárlóközpont építése

Több tervváltozatot is bemutatott a városházán az újszegedi bevásárlóközpontot építő cég. Ezek azonban egyelőre titkosak. A város „szépíteni" akar az épületen, információink szerint a beruházás csak jövőre indulhat.
Alaposan megváltoztatja Dél-Újszeged képét az a befektető, amely bevásárlóközpontot épít a Heavytex telkén. Az egykori szövőgyár területére hatalmas kereskedelmi központot, kisebb részben pedig irodákat tervez a Spar csoporthoz tartozó ingatlanfejlesztő kft. Több építésztől kértek előzetes vázlatot az óriás épületre, ezeket mutatták be a napokban a szegedi városházán. A Generál Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak nem kívánt nyilatkozni, és azt mondta, a terveket sem hozzák egyelőre nyilvánosságra. Arra hivatkozott, hogy már van tapasztalata hasonló ügyekben, és ezért csak a végleges változatot teszik közzé.

Nagy tervek

Dél-Újszeged teljes átalakulása nemcsak a Heavytex telkét megvásárló cégtől függ. A város régi álma a déli Tisza-híd, amelynek megépülésére a város vezetői (épp aktuális polgármesterei) többször ígéretet tettek. Az ezzel kapcsolatos kommunikáció azonban zavaros, hiszen egyelőre nem tudni, hogy a jelenleg már közúti-vasúti hídként tervezett létesítményre hogyan és mikor lehet uniós forrást szerezni. Anélkül pedig a beruházás nem valószínű, hogy megvalósulhat. A makói vasutat kis sugarú ívekkel vezetnék át új nyomvonalon a Tiszán, és a Bécsi körút „összenőne" a Temesvári körúttal. 
Egyelőre az egyetlen nyilvános terv egy előzetes egyeztetési anyag, amely a tervezett déli Tisza-híd újszegedi hídfőjének környékét ábrázolja. Ez megjárta a városi tervtanácsot is. Ezen Europark néven szerepel egy óriási épület, amelyet a Temesvári körút folytatásában tervezett körút kerít. A bevásárlóközpont egy óriási tömb, amelyhez hatalmas egybefüggő parkoló csatlakozik.

Nagy Sándor alpolgármester a beruházó cég vezetőjével áttekintette a terveket. Azt mondta: arra kérték az ígéretes elképzeléseket is bemutató céget, hogy tagolt, a folyó, a lakótelep és a tervezett körút felé is megfelelő homlokzatot mutató épületet tervezzenek. Javaslatot tettek a parkolóhelyek elrendezésére, és a zöldterületek elhelyezkedésére. A város érdekét a szabályozási terven keresztül érvényesítik.

Információink szerint a bevásárlóközpont építése jövőre kezdődhet el, hiszen addig a beruházónak még számos problémát kell megoldania. Például át kell helyeznie az újszegedi vasútállomást, hogy megnyithassa a vasúti töltést: a gyermekkórháznál épülő körforgalomtól indul ugyanis az új körútszakasz. Ezen a részen lakóházakat is le kell bontani.

Bevásárlóközpontok Szegeden

Egyelőre két klasszikus értelemben vett bevásárlóközpont működik Szegeden. A Szeged Nagyáruház nemrég múlt 25 éves, bár a kapcsolódó fedett bevásárlóutca, a „passzázs" csak a nyolcvanas évekre épült ki teljesen. A Szeged Plaza az ezredforduló jellegzetes terméke. Bár nem bevásárlóközpont, a két szegedi hipermarket is sok bérlőnek ad otthont. A városban növekvő vásárlóerő azonban újabb ingatlanfejlesztő céget vonzott Szegedre.

Szegeden tervez befektetést az Árkád nevű kereskedelmi központokat létrehozó cég és a Spar csoport is. A Tisza Volán Rt. pedig a Bakay Nándor utcában tervezett buszállomását építené meg úgy, hogy fölötte egy többemeletes kereskedelmi komplexum legyen. Kisebb, de bevásárlóközponthoz hasonló funkciójú üzletközponttá válhat a Tesco által bérbe vett Dugonics téri Domus Áruház is.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitva van az ügyfélkapu

Kevesen keresik fel ügyes-bajos dolgaikkal az április 10-én megnyílt szegedi ügyfélkaput.… Tovább olvasom