Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Jövőre nálunk is szigorítani akarják a dohányzást

Szeged - Valamennyi nyilvános helyről száműzhetik a dohányzást, ha hazánk jövőre követi a nyugati országok példáját. A szigorításokat a vendéglátósok és a bagósok is ellenzik. A füstmentesség visszavetheti a vendéglők bevételét, így sok étterem bezárhat.
Szigorítják a dohányzást Európa nyugati országaiban a vendéglátóhelyeken. A teljes tilalmat elsőként Írországban vezették be. Később – többek között – Norvégiában, Svédországban, Belgiumban és Olaszországban is száműzték a cigarettát. Január elsejétől Franciaországban és több újabb német tartományban lépett életbe a korlátozás. A galloknál a tilalom megszegőinek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk: a nyilvános helyen dohányzóknak – átszámítva – mintegy 16 ezer forintos bírsággal kell számolniuk. A füstölés felett szemet hunyó étteremtulajdonosoknak ennél is többet, közel 35 ezer forintot kell leszurkolniuk szabálysértés esetén.

Jövőre hazánk is csatlakozhat a sorhoz: az elképzelések szerint 2009-től a nyilvános helyekről, éttermekből és kocsmákból teljesen száműznék a „füstölgőket".

Van, akit zavar a cigifüst, van, akit nem.
Fotó: Schmidt Andrea

– A hozzánk betérő vendégek több mint kétharmada dohányzik. Sőt – az egyik szakácsot kivéve – az alkalmazottak is valamennyien cigiznek, ezért nálunk legalább kétszer akkora helyen lehet füstölni, mint a nemdohányzó részünkön – árulta el a szegedi nagyállomás melletti Peron söröző pultosa, Takács Mónika, aki maga is rászokott a cigarettázásra. – A ráérősek akár többször is rágyújtanak egy kávé vagy egy kisfröccs mellett. A szigorítások biztosan visszavetnék a forgalmat, sokan be is zárnának. Jó néhányan azért járnak hozzánk ebédelni, mert miután jóllaktak, nyugodtan elszívhatnak egy szál cigit.

A füstmentes nyilvános helyekről álmodók szerint a legtöbb dohányos nem veszi figyelembe azokat, akik gyűlölik a cigarettafüstöt. Kalmár Márton soha nem volt kényes a dohányzókra.

Itthoni szabályok

Nem jelölhető ki dohányzóhely egészségügyi alapellátást nyújtó szolgáltatónál, közoktatási intézménynek a tanulók által is használt helyiségeiben. Helyi tömegközlekedési eszközön, helyiérdekű vasúton, belföldi autóbuszon, valamint a sportlétesítmények zárt légterű helyiségeiben sem lehet cigarettázni.

– Én inkább pipázom, de ha a környezetem érzékeny a dohány illatára, akkor leteszem a szipkát. A feleségem is kimegy az erkélyre vagy az udvarra, ha megkíván egy szál cigit – beszélt a szegedi szobrászművész az egymásra való odafigyelés fontosságáról. – Ebben a kérdésben is kompromisszumra kellene törekedni, mert az egész világot nem lehet leszoktatni a dohányzásról. Ezért inkább a dohányosok számára kijelölt különtermekkel, jó szellőztető berendezésekkel és füstelszívóval kellene felszerelni a vendéglátó helyeket.

Vásárhelyi tilalmak és aggodalmak

Vásárhelyen tavaly óta nem lehet egyetlen egy önkormányzati intézményben sem dohányozni, s valamennyi játszótérről kitiltották a füstölőket. A város kezdeményezéséhez azóta egyre több cég, vállalkozás csatlakozott, így egyre nő a füstmentes munkahelyek száma. A Zrínyi utcában lévő Vasmacska igazi családi vállalkozásként működik. A tulajdonostól, Varga Istvánnétól azt kérdeztük, mit szól, illetve mit vár az esetleges szigorítástól.

– Kettős érzés van bennem. Mivel nem dohányzom, így egyrészt helyeslem, hiszen ezzel is védik az egészségemet. Vállalkozóként viszont aggódom, bevételkieséstől tartok. Vendégeim fele ugyanis cigarettázik, s lehet, hogy emiatt elmaradnak – vélte. A vendéglős ugyanakkor azt is hozzátette: ha rendezvény van náluk, a dohányosok döntő többsége már most kimegy rágyújtani. Emiatt a bejárati ajtó előtt már rendszeresített is egy vödröt, hogy ne az utcán dobálják szét a csikkeket.

Rostás István évtizedek óta cigarettázik. Az idős férfi azt mondta, naponta elfogy nála egy csomag cigi. – A lakásban az asszony, az étteremben majd a törvény nem enged füstölni, az utcán pedig illemből nem gyújtok rá. Így nem marad más hátra, mint a WC a kert végében.

Olvasóink írták

 • 17. Szilvi 2008. február 22. 11:46
  „Mindenki maga dönti el, hogy mivel károsítja az egészségét. Jogom van elszívni azt a cigarettát, ha akarom. Jelöljenek ki területeket, ahol szívhatom és megyek oda.

  De ez vicces, már bocsánat --> " Ha egyáltalán nem lehetne cigarettát kapni, nem kerülhetnénk ilyen helyzetbe..."

  Ennyi erőből ne lehessen alkoholt kapni, mert a Kis Marcsi utálja részegeket? Alkohol miatt is meg lehet halni..

  Szerintem ez badarság már bocsánat. Kompromisszumok..”
 • 16. orsolya Olah 2008. január 06. 08:08
  „Bocsanat a hozzaszolasert, en speciel dohaanyzom. Csokkenni fog a forgalom minden helyen a dohanyzas megtiltasa miatt.
  Most nem azon kellene kiakadni, h mennyibe kerul egy cigi, hanem h mennyivel kellemesebben le lehet ulni beszelgetni, de telen kimenni egy szal cigire mar nem annyira izgato dolog tehat en sem elvezem.
  A jo dolog, h amikor az ember elmegy ez discoba, akkor biztos nem egetik ki a ruhajat, nem egetik meg a kezet, mivel nem lesz mivel, de a bulizok haromnegyede odakinn fogja elvezni a zenet is ha tenyleg bevezetik a betiltast.
  Szerintem jo es rossz oldala is van a dolognak....”
 • 15. jkl 2008. január 05. 01:02
  „Nem dohányzok, de szerintem állatság ez a tiltás. Igaz, hogy csomó hely be fog zárni. Valószínűleg nem éttermek, hanem kisebb kocsmák, egyetemisták törzshelyei. A cigiről nem így kell leszoktatni az embereket, ezzel csak a kormányzat népszerűsége csökken.

  A megoldás inkább a mostani, szintén elég szigorú helyzet betartatása lenne, ill. ahol nincs még külön dohányzó és nem dohányzó helység, ott ezt oldják meg valahogy (pl. az Ady téri Pivo kocsmában). Szerintem ez bőven elég lenne.”
 • 14. nosmoke 2008. január 04. 21:25
  „Én a teljes tiltást támogatom. 18 év alatt nem lehet vásárolni, de nem büntetik azt aki mégis ad a fiatalkorúnak.. Hiába a nagybetűs felirat a dobozokon, csak egy alku, hogy mehessen tovább a cigarettaértékesítés. Az autóban be kell kapcsolni a biztonsági övet, hogy védjem magam. Azért, hogy kisebb legyen a baleseti kockázat. A dohányosok meg szabadon károsíthatják saját, és mások egészségét.

  A munkahelyemen engem kértek meg, hogy ha nem bírom a cigarettafüstöt, akkor menjek máshova. Ha egyáltalán nem lehetne cigarettát kapni, nem kerülhetnénk ilyen helyzetbe...”
 • 13. szimacsek 2008. január 04. 17:56
  „Igy igaz , a cigarettások mind tapló, nincs tekintettel senkire és semmire a bunkója, méghogy ebéd után "jólesik rágyújtani"
  Otthon a SAJÁT BÜDÖS lyukában mindegyik szívhatja orrvérzésig.
  Ezen a tiltáson egy pillanatig sem szabad gondolkozni.
  Norvégiában- és ez nem Nyugat majmolás- már teljesen megszokottn, hogy a vendég kint dohányzik és nem dobja el a csikket. A kocsmák forgalma meg szerintem semmit sem csökkent
  azóta, hogy a bunkókat csak kívül engedik rágyújtani”
 • 12. hát 2008. január 04. 14:54
  „blossom,

  gratula a leszokáshoz!!!

  tudom szenvedélybetegség ez is.
  csak egy szimpla számítás kedves cigizők:
  anpi 1 doboz cigi ára kb: 450 Ft körül lehet /most nem a jugó szarra gondolok/. akkor ugye 365 * 450 =164.250,- ft. de van aki napi 2 dobozt is elpöfékel!
  nah akkor egy kis motiváció: 110.000,-ft-ból el lehet utazni 3 *-os szállodába: görögbe, egyiptomba, tunéziába, horvátba, bulgáriába!
  nekem az egyik ismerősömet ez az egyszerű kis számítás világosította meg! leszokott és nyáron el is utazt a a pénzt . görög apartmanba ment , jól érezte magát mindenre elég volt a cigeretta pénze!
  tehát van motiváció is ha keres az ember. de ezzel szembe van kifogás is, hogy miért is nem kell leszokni a cigiről”
 • 11. blossom 2008. január 04. 13:01
  „sokban igazad van NO.6 SY a nyugatott majmolni ebben nagyok a magyarorszag olyan marhasagokat bevesznek es kotelezzove tesznek ami nyugaton a kutya nem foglalkozik vele!!!meg az egyeszsegugy milyen kulfoldon, hany kulfoldit csak en tudok aki a barataim es nem magyarok,magyarorszagra mennek gyogyitani magukat!!es meg sorolhatnam amit a magyarok bevesznek.jo forman a tescoba nem mehetek be mas bolt cuccaival mert mar a biztonsagi ember kutakodik hagyak mar itt meg senki nem foglalkozzik ilyennel.tudom nem tartozott a cikkhez de hasonlat levonhato.ami cigit illeti itt nalunk volt tavaly egy olyan program csak elkellett mennin az orvoshoz hogy aki leakart szokni a cigirol annak ingyen adtak a tapaszt,csak minden hetten vissza kellett menni ellenorzesre.en is igy szoktam le es szerintem jo erzes hogy nem kohogok nem azt nezzem mikor mehtek ki cigiszunetre,es nem vagyok fust szagu,ezb az uj ev probaljak meg sokan leszokni mert szerintem megeri,pl.tobb penz marad,kozerzet jobb!!”
 • 10. csapodár 2008. január 04. 12:22
  „Hol vannak már az igazi élózenés vendéglátó helyek?!A rendszerváltás óta több bezárt mint amennyi most van,pedig akkor is dohányoztak.Nagyon rég meg kellett volna már lépni,hogy a dohányzást tiltsák ki mindenközintézményből és vendéglátóhelyekről,Sőt javaslom,hogy vezessék be a dohányfüstadót,legalább a költségvetésből élő politikusaink jobban odafigyelnének az átlag emberek egészségére.stb...!!!!!”
 • 9. hát 2008. január 04. 11:12
  „itt nem arról van szó, hogy majmolni kell a nyugatot. csak lássuk be ez így senkinek sem jó.
  a nem dohányosok hamarabb megbetegednek a bagótól, mint aki szívja és fújja a bűzrudat! tekintettel kellene lenni másokra is. pl. szegedi szórakozóhelyek: én pl azért nem tudok elmenni a párommal és a barátaimmal sehová sem táncolni, mert biztosan 1 órán belül marja a szemünket a füst, vagy kiégetik a ruhánkat. na erre nincs szükségem. jah és ez nem cigi kultúra ez BUGRISSÁG!!! saját maga szívja és nyelje le a füstöt és ne károsítson meg vele mást! főleg ne amikor étketem!!!! a buszmegállók, a kávézók, kocsmák, szórakozóhelyek már mind füstfelhős, legalább pár étterem lehetne mentes!!!!”
 • 8. No.6-Sy 2008. január 04. 11:02
  „Vad tiltás helyett talán egyszerűbb volna differenciálni: olyan elkülönített helyiségeket, szobákat létrehozni az éttermekben, ahova elvonulhatnak szabadon a bagósok-pipások. És így a vad szabályozással (ami egyébként is rossz vért szül) nem öntenénk ki a fürdővízzel a gyereket: megmaradna a dohányos kultúra - mert az is van ám, ahogyan van étkezési kultúra is! -, és nem is zavarnánk a nemdohányzókat.

  Egyébként nekünk, nagyon-nagyon zseni nagyon magyaroknak nincsen saját agyunk? NIncsen saját elgondolásunk, mi nem vagyunk képesek a nyakunkon levő hólyagot önállóan használni? Mi nagyon nonkonform zseniális magyarok mindig mások seggét nyaljuk és csont nélkül, gondolkodás nélkül azonnal átveszünk bármekkora baromságot is másoktól?! Mert a Nyugat az Szent? "Merjünk nagyok lenni"...megáll az eszem! Ha a bajorok, teszem azt kockafejű hülyék, ha a többi nyugati ország az Amerikából indult éppen most trendi bűnbakkeltő közhisztériát azonnal és csont nélkül átveszi, akkor mi is? Mi se gondolkodunk? Ugyan, minek is az...ugye? Mit szólna a Világ, ha a magyarok nem nyalnának be csontig, aztán pedig nem kezdenének határokon belül lázadozni az ellen, amit egyénként csont nélkül benyeltek? Fogadjuk, hogy két év múlva lesz dohányos felvonulás is, a dohányosok szabad jogaiért!

  A kényszeres bagózás csak egy TÜNET. Ha a tünetet vad, durva és körültekintés nélküli szabályozással lefojtuk, attól még a probléma gyökere a mélyben ott rohad. (És ha lefojtjuk, idővel annál nagyobbat robban.) És milyen érdekes...Ámerikából indult a vad dohányellenesség, onnan, ahonnan azok a filmek is, amelyekből a dohányos trendiséget tanulta apáink-anyáink nemzedéke. Jó, mi?”
 • 7. hát 2008. január 04. 10:43
  „pl. írországben vannak kocsmák ahol biza nem lehet füstölni. és láss csodát mindig dugig van!!!!!”
 • 6. ditti 2008. január 04. 10:30
  „Azt is meg kellene tanulni ebben az országban, hogy nyáron 40 fokban nem dobjuk ki a csikket a kocsiból!
  Nem csak igénytelenek, hanem tudatalanok is!”
 • 5. Erik 2008. január 04. 10:13
  „A dohányosok a legigénytelenebb emberek. Csak szét kell nézni a köztereken, buszmegállókban. Szemrebbenés nélkül bárhol elhajítják a csikket ill. az üres cigerettás dobozt.
  Munkahelyeken a kijelölt dohányzó helyeken csordultig csikkel a hamutartó, de ki nem üritené eggyik sem. Sorolhatnám napestig.
  Egyébként énis pont ezért válogatom meg hova megyek be és hova nem, a füst miatt.
  Megjegyzem voltam már olyan kocsmában ahol dohányoztak, de nem volt füst, mert volt elszívó. És nem sajnálta a tulaj működtetni.”
 • 4. Logaritmus 2008. január 04. 10:11
  „"A füstmentesség visszavetheti a vendéglők bevételét, így sok étterem bezárhat."

  Ezt a szamárságot a cikk írója ugye viccnek szánta? ÉTterembe az emberek ÉTkezni járnak nem pedig azért hogy ott cigizzenek. Ha minden étterem füstmentes lesz akkor nem megy tönkre egy étterem sem azért mert nincs bent füstszag.”
 • 3. nemdohányzó 2008. január 04. 09:02
  „A dohányzók döntő többsége valóban figyelmen kívül hagyja a nemdohányzókat, és nem izgatja őket, ha a másik meg éppen fuldoklik mellette, mert az arcába fujja a füstöt. Én teljes mértékben a szigorítás mellett vagyok. Lehet hogy azért mert nem dohányzom. Viszont a környezetemben sokan teszik ezt. A vendéglátósoknak biztos hogy bevételkiesést fog okozni, de ha belegondolnak, akkor rájönnek, hogy sok ember éppen azért nem megy be hozzájuk, mert bennt lehet dohányozni. Én sem megyek be olyan helyre, ahol sokan dohányoznak, pláne ha pl ebédelni szeretnék. Nem füstöt akarok enni, ha egy étterembe bemegyek. De majd élesben kiderül, hogy kinek is lesz ez olyan rossz. Legfeljebb nem mennek a dohányosok étterembe, vagy ha mégis, akkor tanulnak egy kis tiszteletet.”
 • 2. hát 2008. január 04. 08:33
  „én nem dohányzom! de nem is tudom elképzelni, hogy egy jó ebéd után valakinek az első gondolata a cigeretta lenne! akarat kérdése az egész. és annak még károsabb a füst aki nem is szívja. én a nem dohányos hamarabb betegszem meg mint aki pöfékel. jah és az áráról ne is beszéljünk. horrorisztikusan magas!!!!”
 • 1. sevenof9 2008. január 04. 05:35
  „"Jó néhányan azért járnak hozzánk ebédelni, mert miután jóllaktak, nyugodtan elszívhatnak egy szál cigit."

  Eleg erdekes gusztusuk lehet a bagosoknak. Zaba kozben cigifust.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életet mentett a szegedi rendőrjárőr

Szeged - Alsóvároson egy kapu kilincsére kötötte fel magát egy férfi, ám egy arra járó nő… Tovább olvasom