Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Kacsának bizonyult az 50 forintos a tojás

Szeged - Nem lett 50 forint a tojás karácsonyra, ma sem kerül sokkal többe, mint 2007 nyarán. A mostani 30 forintos tojásárak pedig már biztosan nem emelkednek az égig.
A kánikula miatt drasztikus mértékben emelkedhet Magyarországon a tojás ára, elérheti az 50 forintot is darabonként – kürtölte tele a magyar sajtót a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége tavaly júliusban. Majd a szakmai szervezet módosította álláspontját, és 2007 karácsonyára prognosztizálta a méregdrága árut. A bejelentés idején még 15-20 forintért lehetett kapni a tojást.

A karácsony elmúlt, ám a tojás ára csak 10-15 forinttal emelkedett: átlagosan 28-30 forintra. Kotogány János, a Mars téren a legnagyobb tételben árusító kereskedő a csikorgó hidegben most azzal fogadott bennünket: „ugye, megmondtam?" Nem akartuk kiábrándítani, de némi áremelést ő is jósolt, igaz, az ő tippje meg sem közelítette a hajmeresztő, és végül be nem következett 50 forintos tojásárat. Azt is elmesélte: cikkünk megjelenése után az egyik termelő az újságra hivatkozta kínálta 35 forintétért az áruját darabonként, de nem járt sikerrel.

A nagy hidegben is veszik a tojást. Fotó: Schmidt Andrea

Kotogány János szerint azért sem lehet 50 forintos tojással számolni, mert annyiért nem venné meg senki, rögtön találnának valahol Európában ennél olcsóbbat és behoznák. Azt elismerte, jércéből, tyúkból a nyár óta sem lett több, mivel a termelők a magas költségek miatt felhagytak a tartással. A meglévő állományok azonban még el tudják látni a piacot elegendő mennyiségű tojással.

A nagy hidegben folyamatosan jöttek a vevők, tízesével vitték a tojást, ami szokatlan jelenség január elején. Erre is megkaptuk a magyarázatot: a kereskedő szerint a mostani karácsonyra nem vásároltak be úgy az emberek, mint a korábbi években.

Szakmai indokok

A drágulás egyik legfontosabb magyarázataként a tojástermelők szövetsége 2007 nyarán megjelent közleményében azt hozta fel, hogy egész Európát, sőt a világ más részeit is sújtja a gabona drágulása, esetenkénti hiánya, így felszökött a takarmány ára. A tojás önköltsége emiatt 40 százalékkal lett nagyobb, fogyasztói ára pedig – a szakma információi szerint – néhány európai országban már 2007 nyarán 50 forintra kúszott fel.

Olvasóink írták

 • 5. nagypappa 2008. január 12. 04:11
  „B Ati

  Sajnos, az állattartásban még mindig csak a nagyon nagyoknak van kis hasznuk. Ez is csak pályázati pénzekkel, mert az előtted szóló Triatlonos-nak is az a véleménye, hogy a bővitett ujratermeléshez kevés.
  Mai érdekes, a kukrica ára kezd mérséklődni, de az ár mérséklödése mellett a fogyasztás csökkenése számot tevő. Tudomásom van olyan termeőről akinek gondjai vannak a kuokrica tömeges értékesíte körül.
  A búza viszont, tényleg kevés, gondolom a magas liszt árak miatt növekedett meg a kereslet.

  Madártejnek
  A képen látható tojás, ha nehezen kivehető is "L" méretű súlya 63-73 gramm, de biztosan tudom, hogy az említett kereskedő a 73 gramm feletti tojásokat is 30.- Ft ért adja.
  Ebben az esetben apró tojásról nem lehet szó.
  Amiben igazad van a multik előszeretettel apró -olcsónak tűnő- tojást árulnak.

  De meddig tart megállni a"börtön árnyékában" é s megvenni a nagy tojásokat?”
 • 4. B Ati 2008. január 07. 19:15
  „Jómagam is termellő vagyok és örülünk, hogy kezdik a munkánkat megbecsülni! Végre mi is megkapjuk azt a pénzt amiért joggal dolgozunk és kelünk fel minden reggel!”
 • 3. triatlonos 2008. január 07. 16:56
  „A 30 ft-os ár reális,- ami kb. 500 ft/kg - a 60 ft-os takarmány árhoz képest. Igy legalább a gazdának a munkája is ki van fizetve , és van valami haszna is. A bővitett ujratermeléshez kevés, de manapság ki gondol erre.”
 • 2. madártej 2008. január 07. 10:05
  „Apró jércetojásokért ez is elég ár.”
 • 1. Logaritmus 2008. január 07. 08:05
  „Rémhír volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: napsugaras ház romokban

Szeged - Felsőváros egyetlen ilyen jellegű műemlék háza ez a kisposta mellett éktelenkedő… Tovább olvasom