Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Kalitkástól hagyták a lépcsőházban a papagájt

A papagájt egykori gazdája egy lépcsőházban hagyta. Az Orpheus Állatvédő Egyesület a hideget nehezen tűrő díszmadarat a lakók kérésére gondozásba vette.
Szegeden, az Alföldi utca egyik tömbházában a lakók nagy csicsergő zajra lettek figyelmesek. A lépcsőházba érve megdöbbenve tapasztalták, hogy valaki egy nagyobb méretű madárkalitkát, benne egy hangoskodó papagájt hagyott hátra. A fémketrec aljára egy nagy zacskó napraforgó magot is beletett az állat korábbi tulajdonosa. Az Orpheus Állatvédő Egyesület a hideget nehezen tűrő díszmadarat a lakók kérésére gondozásba vette.

Kalitkástól dobták utcára a papagájt.
Kalitkástól dobták utcára a papagájt.

Seres Zoltán, az állatvédő egyesület állatmentő szakembere arra kéri az állattartókat, hogy ne hagyják magukra, ne tegyék ki feleslegessé váló állataikat, hiszen ezzel elkövetik az állatkínzás bűncselekményt, amiért akár börtön is kapható. A www.ebangyal.hu gazdikereső oldalon bővebb információt lehet kapni az egyénként teljesen ingyen örökbe fogadható madárról.

A felelős állattartásról: a háziállatok érezni, szenvedni képes élőlények, megóvásuk az ember kötelessége. 2004 óta az állat elhagyása, kitétele bűncselekmény, amiért letöltendő börtön is kapható. Aki állattartásra adja a fejét, az gondoljon a tartási hely fontosságára, a felmerülő költségek fedezetére. Az állatot örömből, az állat teljes életére tervezve tartjuk, a hirtelen felindulásból - meggondolatlanul - megvásárolt állatok sorsa sokszor durva eseménnyel, pl. utcára dobással ér véget - fogalmazott Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa.

Ön befogadta volna a papagájt? Mondja el Facebook oldalunkon!


Olvasóink írták

 • 12. l3xi 2013. október 31. 07:35
  „Én megtaláltam a madár adatlapját:
  http://www.ebangyal.hu/kutyus/1568.html”
 • 11. pirochatechin 2013. október 30. 19:53
  „Megnéztem a belinkelt ebangyal.hu-t, a blog részben szerepel ugyanez a cikk, de sem a ´gazdit keres´, sem a ´gazdára talált´ rovatban nem láttam a madarat, tehát semmi információ nincs arról, hogyan lehetne örökbe fogadni. Pedig engem is érdekelt volna.”
 • 10. Pirát 2013. október 30. 18:22
  „...ha kalitka nélkül hagyták volna ott - akkor már lórika sem lett volna ott - és ez az írás sem lenne ! Ebből is látszik hogy a kalitka létfontosságú az újságírók számára...”
 • 9. queenmargareth1 2013. október 30. 16:08
  „6. l3xi 2013.10.30. 13:16 , de, ha meghalt az állat gazdája, netalán és a gyászolókra maradt és senki nem vállalta be, vagy nem is volt hozzátartozó, vagy kilakoltatták, vagy albérletbe nem engedték, mint írom, nem kínozta az állatot, aki kirakta, reménykedett, hogy valaki segíti.pl nekem nem lehet még papagájom sem, mert hova teszem, ha hirtelen kórházba kerülök...amúgy elhoztam volna:)én imádom őket.”
 • 8. macs 2013. október 30. 15:01
  „4. tökfőzelék,
  arra még nem gondoltál, hogy a menhelyek tele vannak, mert, sok esetben sokkal több állatot fogadnak be, mint amennyit befogadhatnának.
  Tudom, most se leszek népszerű, de miért nem lehet alaposan átgondolni, képes leszek-e gondoskodni egy állatról, lesz-e elég türelmem hozzá?”
 • 7. marigold 2013. október 30. 13:32
  „Tökfőzelék, iszonyú evidens: ezért kéne az állatvédő szervezeteket támogatni, ki-ki lehetőségei szerint (adó 1%, adomány, állateledel), illetve aki kutyust, cicát akar, ezeken a telepeken akár válogathat is a rengeteg lelenc kutyus, cica közül. Nyilván a befelé áramló állatok száma meghaladja a kifelé áramlókét, így az olyan problémákon, mint a tiéd esetleg nem tudnak segíteni.
  Ha neked ekkora problémát jelent egyetlen állat tartása - és nem kétlem, hogy valóban így van - képzeld el, mekkora gond lehet több tucat kutya napi ellátását, ételét, állatorvosi költségeit nap mint nap összekalapozni.”
 • 6. l3xi 2013. október 30. 13:16
  „Az állatért, a háziállatért a gazda felelős!”
 • 5. queenmargareth1 2013. október 30. 12:58
  „2. sultane 2013.10.30. 10:31 a Szüleimé csöndes:)és tündéri, mert ő a lakásban a kakas:)
  nem kell elítélni, hisz ételt is hagyott ott neki.Lehet más csak kireptette volna az ablakon...”
 • 4. tökfőzelék 2013. október 30. 12:44
  „Az a "Durva", hogy egy jószágltól sajnos csak így tud az ember "megszabadulni". Hangsúlyozom, mélységesen elítélem ezt a módszert! DE: Az állatvédelemről állandóan "papoló" szervezetek bármelyikéhez fordulnál (én már több esetben próbálkoztam helyet keresni egy, a nagy kutyánk által befogadott kutyusunknak - olyan kicsi volt, hogy a kerítés résen jött be -, válaszok: SAJNÁLJUK, NINCS HELY, NINCS HELY, NINCS HELY ÉS NINCS HELY) Nem vagyok abban a helyzetben (természetesen itt az anyagi körülményeimre utalok), hogy két kutyát tartsak, de mégis megteszem!! "Hála az Állatvédő Egyesületek együttérző, mindenben segítő magatartásának."
  Ja és még eleséggel sem támogatnak, az állatorvosi költségről még nem is beszéltem!
  "Ahol Xembernek van, ott jut az X+1-dikkutyának is" - gondolják?!
  Erre én meg azt mondom: Ahol X jószág elfér, ott akad meleg zug az X+1-diknek is. Nem érdekelnek a gazdasági körülményeik! Az enyémmel mikor foglalkoznak Ők?!”
 • 3. l3xi 2013. október 30. 11:13
  „Durva!!!”
 • 2. sultane 2013. október 30. 10:31
  „Úgy látom, Nimfa papagáj. Kevesen tudják, hogy iszonyatosan tud rikácsolni több évi magányos ketrec élet után. Ezt a tulajdonságát valahogy nem említik az állatkereskedésben.... Lehet, hogy ezért kellett neki mennie. Nem ez a megoldás, bár megértem a gazdáját. Lehet, hogy inkább párt kellett volna neki keríteni, mert mint tudjuk, a papagájok társas lények.”
 • 1. Teo 2013. október 30. 09:44
  „Én átvettem volna a madárkát, a fiam rágja a fülem papagájért mert az övé a nyáron elhalálozott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új helyen piacoznak Kisteleken

Új helyen találhatók meg péntektől azok a kisteleki árusok, akik piacnapokon eddig a Bocskai utcában pakolták ki portékáikat. Tovább olvasom