Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Kapocs ételbár: 300 ezres hiány

Szeged - Olcsó menüétteremnek tekintik a szegediek a Kapocs ételbárt: a vendéglátóhely perselyébe, amely adományokból étkeztet rászoruló gyerekeket, átlagosan száz forint esik be ebédenként. Ez pedig kevés.
Alig másfél hónapja üzemel, mégis problémákkal küzd az Egy Ebéd Egy Esély Gyermekétkeztetési Közhasznú Alapítvány étterme, a Kapocs ételbár. Megírtuk: a vendéglátóhely olcsó menüt kínál, hogy az árat tetszőleges összeggel kiegészítő adományokból rászoruló gyermekeknek adjon ingyenebédet. Csakhogy hiába van folyamatos telt ház: a perselybe nem kerül annyi pénz, amennyire számítottak.– Úgy számoltunk induláskor, hogy ha mindennap több mint 150 adag ételt adunk el, akkor a bekerülési költség 400 forint lesz. Ezért az árért kínáljuk tehát naponta a menünket, amely tetszőlegesen összeválogatható kétfajta szabad szedésű levesből és háromfajta másodikból áll. Ötszáz forintért pedig ötfajta főétel közül lehet választani. Ráadásul mindezt pincér viszi ki és ő is szedi le az asztalt – mondta el Róvó Richárd, az alapítvány alapítója. – Jóval a piaci ár alatt üzemelünk. Ha csak kétszáz forint adományt adna mindenki, máris tudnánk finanszírozni céljainkat. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy egy százasnál többet nem áldoznak a nálunk ebédelők adakozásra.

Pedig a Kapocs naponta 50-70 gyermeket lát vendégül, az elmúlt egy hónapban összesen 430 ezer forintnyi ételt adtak ingyen. Mivel azonban az adományok ezt nem fedezték, nyitás óta 300 ezer forintos hiány keletkezett. – Alapítványunknak az étterem csupán egy munkája, mégis a teljes kapacitásunk itt van most lekötve, mert nem tartja el önmagát. A támogatottjainknak nem mondhatjuk, hogy nincs pénz, nem kaptok ebédet – mondta Róvó Richárd.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. info 2012. augusztus 03. 23:05
  „Mi az, hogy ingyen és becsület kassza? igenis elkérni az árat, ide pont hogy nem a legrászorultabbak járnak.
  Azért szeretném megkérdezni, ha szabad-szedésű a leves, mi jut annak aki nem délben érkezik, a leve? vagy mégis mi? Tessék tálcára tenni-MENÜ ÁRON! Nem az a segítség ha ingyen van-hanem az, ha kulturált körülmények között elérhető áron ebédelnek! Ne az alapítványokra tessék folyton folyvást támaszkodni! Tessék elmenni a Főzelék Megállóba és meg lehet nézni igen is van elérhető áron ebéd mindenkinek! Azért megkérdezném-honnan tudjuk, hogy melyik gyerek a legrászorultabb?
  4. Kazikázmér 2012.07.31. 18:02 -okoska azt a gyűrűt legalább negyven évvel ezelőtt vette-csak mondom, és ha te is dolgozol annyit mint ő, neked is lesz.. vagy túl sokat dolgozol és azért nincs mert irigy vagy.”
 • 24. bánki 2012. augusztus 02. 11:14
  „A hölgy nem fotogén !”
 • 23. Fri 2012. augusztus 02. 10:59
  „Az a baj, hogy ezek a nagyon tisztelektre méltó fiatalemberek csak arra nem számítottak, hogy magyar emberekről van szó, akik azt vették le, hogy olcsó ebéd, és ha akarok adok , ha akarok nem és ez utóbbiak vannak többségben. Nem egy nénikét kellene csak kihozni .... vannak ott olyanok is akiknek tényleg nem jelentene nagy gondot azt a bizonyos 200 ft-ot "becsület"-ből otthagyni. Ha már felemelik az árat, akkor nem is mennek be, pedig még akkor is jó, de nem nagyon olcsó ! Magyar ember ilyen .. persze tisztelet a kivételnek.
  Nem nőttünk mi még fel ilyen dolgokhoz, majd egyszer, a távoli jövőben ....”
 • 22. Érthetetlen77 2012. augusztus 02. 10:36
  „Stewenson, Azert választottam ezt a nevet mert sajnos nem tudjuk ugy bemutatni a munkankat, hogy megertsek az emberek. Sokan javasoltak, hogy emeljunk az aron es butak vagyunk mert ez csak ennyire egyszeru. Sajnos nem ilyen egyszeru! Rengeteg technikai oka van, hogy ez lett a kiajanlott ar. A tamogatasaink es a vendegeik letszama is allandoan valtozik, tehat pontos kalkulaciot sem lehet vegezni. Viszont az egy egyszeru es mukodo megoldas lenne ha az emberek nem fizetnenek 600,- forint alatt. Akkor kb eltartana a tamogatott gyermekeket es jutna a szamlakra is, mi pedig tudnank masfele is osszpontositani es nem a folyamatos veszteseget potolni.”
 • 21. stewenson 2012. augusztus 02. 08:15
  „Érthetetlen77:
  Értem amit mondasz, de nem értek vele egyet.
  Ok, ne termeljen profitot, de ne termeljen veszteséget sem. Szvsz úgy kellene beállítani az árat, hogy nullszaldós legyen, ami erre jön adomány az mehet támogatásra. Szerintem.”
 • 20. Érthetetlen77 2012. augusztus 01. 19:42
  „Kedves Hozzászólók!
  Én az Alapítvány egyik munkatársa vagyok. Itt lehet segítő és bántó véleményeket is olvasni, de ez jó mert ez is előre viszi a munkánkat. A kezdeményezés arról szól, hogy egy civil szervezet ne termeljen profitot. Ezért a 400,- forintos ár. Ez egy nyílt Alapítvány és ezért bárkinek joga van belenézni a munkánkba. Az elképzelésünk az volt, hogy ebben a nehéz világban ne kelljen adományokért kilincselnünk a céljaink eléréséhez, hanem lehetőséget teremtsünk ahhoz, hogy mindenki csak egy ebéd átlagos árát kifizetve komoly napi segítséget adjon. Ebből az összegből támogatjuk a szegedi rászoruló családokat. Naponta 50-70 gyermeket.Azt próbáljuk folyamatosan felszínre hozni, hogy ez a hely nem a vendégeink pénztárcáját hivatott dagasztani, hanem a rászoruló gyermek étkezésének megteremtésére jött létre. Mindent megteszünk azért, hogy a vendégek jót egyenek és jól ki legyenek szolgálva. Pontosan azért, hogy ez az adomány egy kiérdemelt és megérdemelt dolog legyen. Valóban hiányt termel a Kapocs Ételbár mert az adományok nem fedezik a kifizetett támogatásainkat. Viszont Alapítványunk finanszírozza ezt más munkáiból. Ami baj, hisz azt a pénzt is támogatásra lehetne fordítani. Valóban olyan lehetetlen kérés, hogy fizessen mindenki legalább 600,- forintot a bőséges finom ebédért??”
 • 19. papsajt 2012. augusztus 01. 19:13
  „Látom több embernek a "nénikén" akadt meg a szeme :)
  Nem értem miért lenne rászoruló vagy potyázó?
  Egyszerűen arra lakik és bejár ebédelni és adakozni.
  Személyesen ismerem, és egyáltalán nincs rászorulva senkire!
  (Makón volt divat butikja, és elég jó özvegyi nyugdíjat kap, mert a férje magas rangban volt az elmúlt rendszerben.)
  Nagyon kedves, igényes, előrelátó hölgy. Sokan példát vehetnének róla. Nem várja el senkitől, hogy eltartsa és nem sajnáltatja magát.
  Felkészült az idős korra, és éli világát.”
 • 18. Anmari51 2012. augusztus 01. 17:40
  „Anmari51
  9. kis-kisvakond és mindenkinek segítségül aki még nem tudja hol van a cikkben szereplő "étterem". Újság cikkre magam sem emlékszem, de nyitás előtt 2 alkalommal is hallottam a Kossuth Rádióban riportot Ricsivel, Nagy Margit volt a riporter Magyar Rádió Szegedi Studiójából. A Jókai utcában a Nagyárúház Passage soron, de nem fönt ha nem a Coop Élelmiszer mellett kell lemenni az udvar felöli oldalon van az étterem. Kicsi de ízléses és van kinti étkezésre is lehetőség saját kialakítású teraszon. Érdekelt a kezdményezés nemes gesztus, jó ötlet szerettem volna ott ebédelni. Ja míg el nem felejtem ennyire pontosan helyileg hol található az egyik riport alkalmával sem hangzott el. Mivel "fönt" kétszeri körültekintő kereséssel nem sikerült megtalálnom be mentem egyik kis üzletbe pontosítás céljából. Készséggel segítségemre volt az eladó hölgy, tőle tudtam meg pontosan hol van az étterem. Remélem sikerült segítenem, az étel finom, kiszolgálás rendben van, szerintem is lehetne akár máshol kalkulált és kínált előfizetéses menühöz igazítani az itteni árakat. Mindjárt nem volnának ilyen kiszolgáltatott helyzetben és nem dölne dugába a jó szándékuk. Ha 400 forintra tervezték és felemelnék 650 forintra mindenki jól járna ők meg elérnék a céljukat.”
 • 17. nickolett 2012. augusztus 01. 13:40
  „4. Kazikázmér 2012.07.31. 18:02

  A gyűrű és a fülbevaló simán lehet régi családi darab. És én nem is tudom igazán kivenni, az is lehet, hogy értéktelen vacak. Ne ebből indulj ki, az átlagember nem vesz magának értékes ékszereket a havi fizujából. Nekem is van egy-két mondjuk nívósabb darabom, mindet kaptam életem nagy napjain. Csak "kivételes világnapokon" veszem őket fel, és bár be kell osztanom a konyhapénzt, eszembe nem jutna megválni tőlük. Legfeljebb ha úgy merülne fel a kérdés, hogy eladom, vagy éhenhal/megfagy a gyerekem.”
 • 16. kiokushyn 2012. augusztus 01. 11:43
  „Már a nyitáskor is sántított a dolog Rovó Ricsi? Na, hagyjuk.”
 • 15. kakoszeged 2012. augusztus 01. 11:19
  „...méanénitkellizélgetni...ő legalább csinálja...megy, veszi, fizet, megeszi, adakozik...hákomolyanmondom...”
 • 14. stewenson 2012. augusztus 01. 08:53
  „Naívak. Nem kell az emberek jó szándékára alapozni. 700Ft-ért teljesen versenyképes egy ebéd Szegeden, főleg ha finom is. Emeljenek az árakon, szvsz ennyire egyszerű.”
 • 13. ascendum 2012. augusztus 01. 07:40
  „500-600 Ft-os "alapár" is simán versenyképes lenne Szegeden. (Legalábbis én leginkább 700-1200 közti árakat ismerek.)
  Ebben máris benne lenne a kötelező "adomány" és aki akar, az adhatna még többet is.
  Egyébként az egészről még sosem hallottam.”
 • 12. tzs_szeged 2012. augusztus 01. 07:13
  „Egy százassal drágábban kellett volna az árat megállapítani és mellé kiírni ezt.
  Még akkor is jobban járt volna, ha csak minden második ad. Így 400 Ft esetén a +100 Ft az annyi, hogy 25%-kal megtoldja a fizetendőt, s úgy gondolja korrekt volt - ami szerintem igaz is.”
 • 11. mityok 2012. augusztus 01. 02:38
  „amikor egy szogaltatas adott es igenybe veszi valaki, azt nem hivhatjuk "potyanak". az elkepzeles nagyon kedves, de biztosan jobb marketing ralatas kellene hozza. sok sikert, remelem, hogy menni fog!”
 • 10. pityesz76 2012. július 31. 21:38
  „ugy látom kommentelő barátaink hiányoztak mondat értelmezés órán
  az ő kedvükért..
  a vendéglátóhely olcsó menüt kínál, hogy az árat tetszőleges összeggel kiegészítő adományokból rászoruló gyermekeknek adjon ingyenebédet.. azt jelenti 400 ill 500 ft egy menű azt ki kell pengetni..az adomány a perselyben ezen felül megy az fedezi a támogatott gyerekek ebédjét..
  Úgy számoltunk induláskor, hogy ha mindennap több mint 150 adag ételt adunk el, akkor a bekerülési költség 400 forint lesz. Ezért az árért kínáljuk tehát naponta a menünket, amely tetszőlegesen összeválogatható kétfajta szabad szedésű levesből és háromfajta másodikból áll. Ötszáz forintért pedig ötfajta főétel közül lehet választani. Ráadásul mindezt pincér viszi ki és ő is szedi le az asztalt tetszik érteni?:)”
 • 9. kis_vakond 2012. július 31. 21:09
  „én például most olvasok róluk először, hmm címet sem ártott volna írni, persze meg tudom keresni, de ha már segíteni akar neki a dm, akkor ezt tehetné hmm talán átgondoltan is? talán egy ilyen cikk kapcsán meg lehetett volna hívni mondjuk művészeket, sportolókat, tudosókat talán pldát mutatni, talán valóban néha gondolkozni is kell mielőtt a billentyűzet elé ül egy pár perces beszélgetés után, talán tervezni is lehetne, talán, talán. Talán az emberek is maguktól rájöhetnének, hogy van egy ilyen hely Szegeden, talán az emberek is jobban megfizethetnék az ételek árát, talán,talán, hmm, hmm.”
 • 8. heró 2012. július 31. 20:25
  „Ricsi, ne add fel! Mi a házban melletted állunk!!!!”
 • 7. TrombiFrédi 2012. július 31. 20:23
  „Sajnos sokan "csak azt látják, hogy olcsó kaja"...”
 • 6. placcs 2012. július 31. 19:01
  „Ki kell írni: adakozás összege MINIMUM 200 ft. Ennyi. És nem sírni meg sírós plakátokat kirakni, hanem ezt a szabályt lefektetni. Ez ilyen egyszerű.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thealter: sokkal többen vettek jegyet

A nézők nem hibátlan, gondtalan emberfeletti embereket, nem egy álomvilágot vagy valamiféle idillt szeretnének látni. Tovább olvasom