Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Kéknyelv: továbbra is indokolt a vérszívók elleni védekezés

A mai napig megállapított járványkitörésekkel együtt eddig Csongrád megye területén 30 gazdaságban mutatták ki a kéknyelv betegség vírusát.
Kitörést hat eset kivételével kislétszámú gazdaságokban állapítottak meg a szakemberek, a következő településeken: Deszk, Hódmezővásárhely, Székkutas, Mártély, Csanádpalota, Szatymaz, Ópusztaszer, Balástya, Ásotthalom, Szeged-Szőreg, Szeged-Kiskundorozsma, Röszke. Csongrád megye területén eddig 94 állatot kellett kiemelni a járvánnyal kapcsolatban. A leölt, illetve kényszervágott állatok esetében a gazdáknak minden alkalommal állami kártalanítás jár.

A mai napig a megye 1483 gazdaságában 54542 állatnál történtek klinikai vizsgálatok, és 2710 állatból vettek vérmintát. Az újonnan megállapított kitörések jelentős részére a szűrővizsgálatoknak köszönhetően derült fény. A kitörések körül 20 km-es körben ugyanis az állatorvosok klinikai szűrővizsgálatot végeznek a kérődzőtartó gazdaságokban, 3 km-es körben pedig meghatározott számú vérmintát vesznek az esetleges újabb gócok felderítésére. Ez a 20 km-es kör az úgynevezett megfigyelési zárlat, amely 40 napig áll fenn. A zónába eső területeken a zárlat ideje alatt tartott állatvásárokra kérődző állatokat bevinni tilos, az állatforgalmazás is csak külön bejelentés útján, szigorú feltételekkel történhet. A kitörések köré ezen kívül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy 100 és egy 150 km-es zónát is meghatározott. A zónáknak az állatmozgások szabályozásában van szerepe, zónán kívülre döntő többségében azonnali vágásra szállíthatók a kérődző állatok.

A hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a megbetegedést terjesztő szúnyogok mennyiségét. A szúnyogcsapdák továbbra is arról tanúskodnak, hogy indokolt a vérszívók elleni védekezés, irtás, ezért a kitörések körül a fertőzött állatok kiemelését követően 2 km-es körben továbbra is folyik légi valamint az adott gazdaság esetében a földi rovarirtás is. Ugyanakkor fontos az állatok szúnyogellenes megelőző kezelése, melyre a tartók figyelmét minél szélesebb körben igyekeznek felhívni a szakemberek. A mai napig több kitörést jelentettek Békés és Bács-Kiskun megye illetve az ország déli határszélein található többi megye területén is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így készült: werkfilm a szakácskönyvünkről

Ma került nyomdába lapunk szakácskönyve. A konyha mestereinek titkaiban szereplő ételeket receptről receptre elkészítettük, és le is fotóztuk azokat. Werkfilmünk erről ad egy kis ízelítőt. Tovább olvasom