Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kerékpárúttal védené a falu a bicikliseket

Bordány - Kerékpárút megépítésére adott be pályázatot Bordány a falutól a településhatárig. A sziksóstói kiskertekig szeretnék kiépíttetni az utat, ám Szeged egyelőre nem adott be pályázatot a hozzá tartozó szakaszra.
Naponta 5200 személyautó dübörög végig a statisztika szerint a Bordányi úton a kistelepülés és a sziksóstói kiskertek között Szegedig. A teherautók száma szintén jelentős: ez a legrövidebb szállítási út Szeged és Kiskunhalas között – az áruforgalom mintegy 85 százaléka itt halad át.
A bordányiak régi óhaja egy kerékpárút kiépítése a falutól a kiskertekig, amelyen biztonságosan tudnának közlekedni. Jelenleg az autók között kell haladniuk a bicikliseknek. Szeged és Bordány 5 éve még közös szívügyének tekintette a mintegy 9 kilométer hosszú bicikliút megépítését, ám a pályázat benyújtására nem kerülhetett sor, mert a város engedélyes tervei időközben lejártak. Ezeket a szegedi hivatal nem hosszabbította meg.

Szeged visszalépése miatt az önálló pályázat benyújtása mellett döntöttünk. A cél a falu és a kiskertek összekötése kerékpárúttal, de mi csak a Kulipintyó csárdáig, a két településnél lévő határútig pályázhatunk az uniós támogatásra. Már ez is hozzájárulna a kiskertekben, a Béke- és a Seregélyes-dűlőben élők biztonságosabb kerékpáros közlekedéséhez. A halasi út mellett végigfutó, 4758 méter hosszú külterületi kerékpárút építése a Szeged–Bordány–Üllés kerékpárút-hálózat teljesebbé tétele érdekében történik meg. A megépítendő külterületi kerékpárút a hálózat hiánypótló eleme lenne – mondta Tanács Gábor bordányi polgármester.
Martonosi Róbert apósát évekkel ezelőtt éppen a csárdánál gázolta el egy autó. – Pedig akkor még nem volt ekkora a forgalom, és ilyen őrülten sem vezettek az emberek. Sokszor leszorítanak az úttestről – mondta a Bordány–Szeged közötti úton gyakorta kerékpározó férfi.

Biztonságosabban szeretnének tekerni a bordányiak. Most napi 5200 autó hajt végig a főúton Szegedig. Fotó: Karnok Csaba
Biztonságosabban szeretnének tekerni a bordányiak. Most napi 5200 autó hajt végig a főúton Szegedig. Fotó: Karnok Csaba

A bordányi településvezető szerint a kerékpárút teljes megépítésével kevesebb baleset történne, és minden bizonnyal jelentősen nőne a kerékpárosok száma, akik egy védett úton nagyobb számban mernének közlekedni biciklijükkel.

Felül kell vizsgálni

Oláh Miklós, a szegedi önkormányzat közlekedési referense lapunknak elmondta: a szegedi részről rendelkezésre álló tervek elkészítése óta a vonatkozó szabványok módosultak, így a tervek felülvizsgálatra szorulnak. Egy útépítési engedély egyébként 3 évig érvényes, ám a közművesítések miatt a szükséges közműegyeztetéseket évente újra el kell végezni. – A szegedi önkormányzat jelenleg nem rendelkezik a hatályos szabványoknak megfelelő engedélyes tervvel, amellyel pályázni tudna a hozzá tartozó útszakaszra. A Sziksósfürdőig jelenleg is meglévő kerékpárút továbbépítésére egy ilyen tárgyban kiírt pályázatban, közgyűlési döntés alapján, a rendelkezésre álló tervek felülvizsgálatát és engedélyezését követően nyílhat lehetőség – mondta.

Olvasóink írták

 • 10. okz63 2011. augusztus 26. 08:32
  „2. saturnus 2011.08.24. 11:42
  5. vuk 2011.08.24. 14:48 2.

  Úgy gondolom, hogy az általánosítás nem szép dolog.
  Kétségtelen, hogy van sok bunkó sietős autó az autósok között,
  de ez ugyanúgy megtalálható a kétkerekűek között, mostanában eléggé gyakran.
  Talán mindenkinek a saját háza táján kellene sepregetnie, és utána cikizni a másikat,
  ha ő elmondhatja magáról, hogy soha életében egyetlen egy alkalommal sem követett el szabálysértést.”
 • 9. K.T. 2011. augusztus 25. 22:47
  „8. macs
  Úgy tűnik rájöttek, hogy ebből a keretből is sokat lehet síbolni (pl. nem a nevesített célra költik a pályázat pénzeit az önkormányzatok)és így nem csak a haverokhoz megy a lóvé. Az autópálya építés sokkalta egyszerűbb módszer....”
 • 8. macs 2011. augusztus 25. 10:22
  „Mostanában olvastam:
  A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) augusztus 17-én felfüggeszti a Közlekedési Operatív Programban (KÖZOP) a kerékpárút-hálózat fejlesztésére kiírt pályázatot.
  http://www.palyazatihirek.eu/onkormanyzati-palyazatok/21-oenkormanyzati-hirek/1919-felfueggesztik-a-koezop-kerekparut-halozat-fejlesztesi-palyazatot”
 • 7. Zsoltee0716 2011. augusztus 24. 20:38
  „6. alex007fl 2011.08.24. 17:06

  Ott még normális út sincs, az kábé 1,5 sáv.!”
 • 6. alex007fl 2011. augusztus 24. 17:06
  „A Szentmihály felé kiépített viccúton pedig átnőtt a gaz...... kb. 20 évvel ezelőtt egyszer elkezdték a felezővonalat festeni és a templomnál elfogyott a festék, de hát aki arra lakik, az annyit is ér”
 • 5. vuk 2011. augusztus 24. 14:48
  „"Sokszor leszorítanak az úttestről"
  Lehet, hogy jogositvany kene az autosoknak, es akkor tudnak, hogy ez szabalytalan (es veszelyes - legalabbis a kerekparosra nezve - ami persze ezekszerint nem szamit).
  Vagy mar most is kotelezo a jogsi nekik? Hmm...”
 • 4. Horthyszobor 2011. augusztus 24. 14:04
  „Kedves Testvéreim!
  Elfogyott a városházán a fösték! Mint tudjuk a Csongrádi sugárút példájából abból épül a legjobb cangapálya:)”
 • 3. Miracala 2011. augusztus 24. 13:16
  „Ez a városháza bénasága. Furcsa hogy Deszk kivételével egyetlen Szeged környéki települést sem tudunk megközelíteni kerékpárúton, miközben a környékbeli települések rég összevannak kötve (Domaszék - Mórahalom - Ásotthalom, Bordány - Üllés, Balástya - Kistelek - Ópusztaszer, nem is beszélve a Vásárhely környéki területekről). Az Eurovelo nemzetközi hálózat folytatásáról sincs semmi hír évek óta.”
 • 2. saturnus 2011. augusztus 24. 11:42
  „Ez az útszakasz életveszélyes a kerékpárosok számára ,mert döntő töbségében az autósok előre létás hiányában és szándékos durvaságukban nem várják meg a szembe jövő forgalom elhaladtát hanem leszorítva a kerékpárosokat beelőznek , szinte elgázolva tova hajtanak. Nemcsak ide kellene kerékpár út hanem például Zsombótól is Szegedig. Amikor megépült az autópálya feletti átjáró akkor kellett volna a kerékpárút átvezetésére is megépíteni az utat. Csak elsíbolták a pénzt amit a jelenlegi Szegedi polgármester szóvá is tett 2006-ban a választásokon : Uraim hová tették a pénzt amit önök erre a kerékpár út megépítésére kaptak ez a bordányi és a zsombói polgármestereknek is szólt.?”
 • 1. Milo 2011. augusztus 24. 11:01
  „Szeged és Kiskunhalas között, de ha már itt vagyunk, Üllés után vajon mikor lesz feljavítva az útburkolat, mert katasztrófa ami ott van ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanyagondnoki szolgálat

Öttömös - Két vajdasági testvértelepülésén – Horgoson és Kispiacon – is közreműködik… Tovább olvasom