Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Keresett és keresetlen diplomások a Dél-Alföldön

Szeged - Sokat elárul egy régió fejlettségéről, hogy mely diplomák számítanak a legkeresettebbnek. Míg a Dél-Alföldön az üzletkötői vezeti a rangsort, Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon a gépészmérnöki és az informatikusi végzettség. Az egész országban a tanítói diplomával rendelkezők helyzete a legreménytelenebb – ebben nincs különbség a régiók között.
Piacképesnek a mérnöki – főleg a villamos-, gépész-, közlekedésmérnöki –, az informatikusi, a pénzügyi és számviteli diplomák számítanak jelenleg. Nem kifejezetten piacképes a marketing, a PR, a kommunikáció, a művelődésszervező, a műszaki menedzser, a nemzetközi kommunikáció végzettség, és nagyon nehéz elhelyezkedni agrár-, környezet- vagy kertészmérnökként is. Egy-két éve már a jogi diploma sem tekinthető piacképesnek, a pedagógus-, illetve bölcsészvégzettségek pedig már régen nem azok.

Kezdő fizetés

A kezdő bruttó diplomás bérek 149 ezer forintos országos átlaga szakmák szerint erősen szóródik: a turisztikai és vendéglátó menedzser 106 ezer, a villamosmérnök 181 ezer forintos első fizetést visz haza – általában. Elhelyezkedni Budapesten és környékén a legkifizetődőbb, ott az átlagos bér 40 ezer forinttal több, mint másutt.

De csak általánosságban. A HVG által elkészített magyarországi, régiós térkép szerint „tájjellegű" a diploma értéke: térségenként más-más szakmák vezetik a rangsort, annak függvényében, mire szakosodtak a megyék, mennyire fejlett a gazdaság. Még az általában keresettnek számító mérnöki diploma sem mindegy, milyen, ha azzal Székesfehérváron, avagy Győrött szeretne a tulajdonosa elhelyezkedni. Míg ugyanis Közép-Magyarországon két idegen nyelvet beszélő informatikusokat, addig az ország nyugati felében gépész- és villamosmérnököket várnak a munkáltatók.

Mi jellemzi a Dél-Alföldet? Nálunk az idén januártól szeptemberig tartó időszakban havi átlagban üzletkötőket kerestek a legnagyobb számban, majd egy hatalmas szünet után a második leginkább kurrens szakmának a pénz- és hitelgazdasági szervező számított. Hiány mutatkozott még középiskolai tanárból, gépészmérnökből és általános orvosból is.


Beszédes az elhelyezkedés szempontjából reménytelennek számító diplomák rangsora: az egész országban a legrosszabb helyzetben az általános iskolai tanári, illetve tanítói képesítéssel rendelkezők vannak. Hasonlóképpen rosszul választottak azok, akik óvónőnek, agrármérnöknek és szociális munkásnak tanultak. Helyi specialitás, hogy noha a Dél-Alföldön keresik a legtöbb üzletkötőt, havi átlagban 72-őt, ugyanilyen diplomával 252-en állnak sorba és kutatnak állás után.

Nincs visszajelzés

A piacképtelen szakokra járók nem tudják, hogy az oklevél, amiért dolgoznak, értéktelen a munkaerőpiacon. Erre vonatkozó felmérések ugyanis nincsenek. Szakemberek javasolják, hogy a főiskolákat, egyetemeket kötelezni kellene, kövessék végzett hallgatóik pályakezdő éveit, s vezessenek statisztikákat az elhelyezkedés sikerességéről.

Olvasóink írták

  • 1. hamala 2007. november 12. 18:10
    „Az a helyzet hogy az orvos kivetelevel az osszes csak betanitott munka. Aki jo valamiben az nem a diplomatol lett okosabb hanem mert erdekelte. A bolcseszdiploma az szart se er mert csak a tudatlanok es hatarozatlanok szerzik meg mivel magolas az egesz. A tanari az kb azonos szint a bolcsesszel. Magolas az agesz. Ja Betanitott munkasoke a jovo mert ok az okosak es csinalni vagyok. Nem a felvagos ugy nevezett diplomasok. Nyugaton a diploma mar reg nem szamit a mindennapi foglalkoztatashoz hanem a tudas ami fontos. Mit tudsz csinalni es nem milyen papirod van. Kommunista egotisztikus betegseg, Fuj!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen osztogatott disznókat a sándorfalvi Sári György

Sándorfalva - Ingyen osztogatott élő disznókat egy sándorfalvi gazda szombaton. Sári György a sertéságazat kilátástalan helyzetére akarta felhívni a figyelmet. Tovább olvasom