Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Kereskedő, kőműves és pék a 2007-es díjazott

Szeged - Az év vállalkozója díjat elmúlt, 2007-es teljesítményük után hárman kapták meg Csongrád megyéből a Vállalkozók Országos Szövetségétől: a vásárhelyi Molnár Zsuzsanna, a szegedi Fogas Géza, valamint a szintén szegedi Nagyiván Mihály.
Molnár Zsuzsanna élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozik, Fogas Géza az építőiparban vállalkozik, Nagyiván Mihály pedig egy pékséget vezet. Három különböző szakma, három különböző habitus, és csak egy a közös bennük: mindhárman az év vállalkozói lettek 2007-es teljesítményük, valamint korábbi eredményeik alapján.

Molnár Zsuzsanna a legfiatalabb, mindössze 28 éves, de már a vásárhelyi Kész-pénz Kft. ügyvezető igazgatója. A szülei által 1991-ben alapított családi vállalkozás – amelyhez immáron nyolc élelmiszerüzlet tartozik a városban – vezetését négy éve vette át. Az élelmiszer-ipari főiskolán végzett vállalkozó menedzseri szakon, majd rögtön belecsöppent az üzleti világba. Mint mondta, nem könnyű Vásárhelyen helytállni a kereskedelemben, abban a városban, amelyet „kis Pestnek" neveznek, mivel szinte valamennyi multi képviselteti magát a településen. A Reálhoz tartozó üzletek sikerének szerinte az az oka, hogy szüleivel együtt sosem vették ki a nyereséget a cégből, hanem mindig visszaforgatták a tőkét a vállalkozásba, és mindig újabb üzletet tudtak nyitni. Csak az ő üzletvezetése idején három új egységgel bővítették a hálózatukat.

Molnár Zsuzsanna, Fogas Géza és Nagyiván Mihály

Más életpályát tudhat a háta mögött Fogas Géza, aki még a múlt rendszerben önállósította magát: 1980-ban, 22 éves korában már iparos, kőművesmester lett, 1992-ben pedig megalapította vállalkozását, a Fogas és Társa Építőipari Kft.-t. De hiába volt már neve a szakmában, mégis mindent a nulláról kellett kezdenie. Azóta másfél, nagyon kemény évtized telt el. „Becsületet akartam vinni a szakmába, a minőségi munkára törekedtem, és mindig jó alvállalkozókkal dolgoztam" – próbálta tömören értékelni az eltelt időszakot a vállalkozó. Fogas Géza a Szegedi Ipartestületben, majd a megyei kézműveskamarában, jelenleg a CSMKIK-ban képviseli az építőipart: tagja az etikai és a mester-vizsgabizottságnak. Budapesten részt vesz a VOSZ gazdasági érdekképviseletek bizottságának tevékenységében is.

Nagyiván Mihály huszonkét évvel ezelőtt alapította meg a Cserepes Sori Pékség Kft.-t. Egyedül kezdte a vállalkozását, azóta sem társult senkivel, és abban is egyedülálló makacssága érzékelhető, hogy még egyszer sem vett igénybe pályázati forrást a fejlesztéseihez. Az összes bővítést, beruházást magánerőből, vállalkozása eredményéből finanszírozta a megye egész területére szállító pék. Azért alapította a céget, mert „szerette a szakmáját és a kalácsot", s – mint ahogy azt az elismerés kapcsán bevallotta – ma is azért folytatja, mert a pékség az élete. Családjával az üzem mellett lakik, emiatt még ma is felkel az éjszaka közepén, ha valami probléma adódik, és szükség van a jelenlétére.

Olvasóink írták

  • 1. Ladisz 2009. május 21. 19:06
    „Ezek egymás között osztják évente a díjat! előre lehet tudni jövőre ki lesz. Molnár Zsuzsanna igencsak sűrűn megkapja. De írhatnám ezt a Molnár családra is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan Piacra lépnek az 'olajfalókkal'

Szeged - Több tízmilliárd forint uniós pénz érkezett az elmúlt három és fél évben Csongrád megyébe,… Tovább olvasom