Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Kész az új amerikai–szerb gázkút

Csongrád megye - Elkészült a második tesztkút, amellyel a palagáz kitermelésének lehetőségét vizsgálja az amerikai TXM és a szerb NIS vállalat Csongrád megyében. A TXM igazgatója reméli, megkapják a munka folytatásához szükséges jövő évi engedélyt is.
Amerikai székhelyén tette közzé múlt hét kedden a Falcon Oil & Gas Ltd., hogy magyar leányvállalata, a TXM Kft. végzett az első tesztkút fúrásával az úgynevezett Algyő formációban, a Besa-D-1 jelű kútnál. A cég a szerbiai NIS vállalattal közösen dolgozik – erről tavalyelőtt állapodtak meg –, eredetileg három kutat terveztek, ebből végül kettő lett. Itt a korábbi helyszínekhez képest nem annyira mélyen, 2300 és 3500 méter mélyen húzódik a szénhidrogénmező. 16,1 milliárd köbméter gáz feltárásával számolnak, az elérés „geológiai valószínűsége" tíz százalék. Ha lehetséges a kitermelés, a NIS 50 százalékos érdekeltséget szerez.
A Falcon közleménye szerint idén befejeződhet a most megfúrt kút tesztelése, pontosabban fel lehet becsülni a szénhidrogénkészlet nagyságát.

A közleményt közzétevő index.hu úgy látja, ezek szerint idén kiderülhet, mennyit ér „a makói gázvagyon". Szabó György, a TXM Kft. igazgatója kérdésünkre azt felelte, ez a következtetés túlzó, mert az Algyő formációt tesztelő kút nem ad lényeges információt arról, hogy a lejjebb lévő Szolnok és Endrőd nevű formációk is megcsapolhatók-e.

– Most elkezdődik a második kút vizsgálata, a TXM és a NIS megtárgyalja, hogyan tovább, vizsgálunk-e mélyebb rétegeket is együtt. Az eddigi megállapodás a NIS-szel csak az Algyő formáció aljáig szól – mondta Szabó György.

A TXM-nek az idei évre megvannak az engedélyei ahhoz, hogy dolgozhasson. Ami a továbbiakat illeti, hosszú ideig nagy volt a bizonytalanság. 2011-ben úgy állt, hogy az Európai Unió területén betiltják a palagázkutatást és -kitermelést, arra hivatkozva, hogy ez a munka nagyobb ökológiai kárral jár, mint amennyi gazdasági hasznot hoz. Ezt az álláspontot képviselte Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár is. Tavaly az Európai Parlament és az Európai Bizottság álláspontja változott.

A palagáz-kitermeléshez szükséges hidraulikus rétegrepesztés technológiáját nem javasolja tiltani a tagállamoknak, inkább szabályozást ajánl. Ez nem csak a palagázkutatókat nyugtatta meg, hanem más nyersanyagok bányászatával, valamint a geotermikus energiával foglalkozó cégeket is.

A TXM korábban emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 1957 óta több mint 3000 ilyen művelet történt, sohasem volt gond. Szerintük megvan a módja annak, hogy a rétegrepesztés „környezeti lábnyoma" ne legyen nagyobb, mint a hagyományos szénhidrogén-bányászaté, és a Dél-Alföldön nem veszélyeztetik ezek a műveletek az ivóvízrétegeket. A TXM 2008-ban Hódmezővásárhely külterületén hajtott végre rétegrepesztést, hatósági ellenőrzés mellett.

A TXM igazgatója érdeklődésünkre azt mondta, most már optimistán várja a jövő évre vonatkozó engedélyeik kiállítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beletörődtek az útdíjba a fuvarozók

Egyetlen év alatt közel 160 milliárd forintot szedett be a kormány az útdíjból. A fuvarozók beletörődtek a fizetnivalóba, a megrendelők alkudozni próbálnak az útdíjról. Tovább olvasom