Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Két doboz cigaretta a megengedett Röszkénél

Szeged - Nem európai uniós országból, így Szerbiából sem szabad nyers húst, tejterméket, tojást, könnyen romló élelmiszereket behozni. Cigarettából két doboz a limit.
– Utoljára majdnem elvették házi tojásaimat a tartóval együtt, de aztán továbbengedtek vele – mesélte Hajnal Andor, Szegeden élő szerbiai magyar fiatalember. Andor hat éve jár át a határon rendszeresen, Szegeden tanult, most pedig munkát keres.

– Kicsit szigorúbbak mostanában a határőrök, az okát nem tudom – mondta. Elárulta: kedvenc ételét, a csevapot sem hozhatja át, sem nyersen, sem sütve. A cigarettán sem tud sokat spórolni: maximum két dobozzal tehet el alkalmanként.

40 cigit vagy 20 szivarkát, vagy 10 szivart vagy 50 gramm fogyasztási dohányt hozhat be az utas, ha nem repülővel érkezik – tudtuk meg Némedi Varga Évától a NAV Dél-alföldi Regionális Vám-és Pénzügyőri Főigazgatóság sajtófelelősétől. Az élelmiszerek szállítására is kaptunk jó tanácsot: harmadik országból (azaz nem EU-tagországból) Magyarországra visszautazáskor ne csomagoljon az utas nyers húst, hentesárut, hústartalmú élelmiszert, tej- és tejtartalmú terméket, mivel ezek behozatala csak szigorú, az Európai Unió által előírt szabályok alapján és állatorvosi ellenőrzéssel engedélyezett.

Dohány

A statisztikai adatok egyértelműen tükrözik, hogy egyre több dohányt hoznak be illegálisan a röszkei határátkelőn: 2011 első negyedévében 1672 esetben 54 ezer 282 doboz cigarettát foglaltak le közel 35 millió forint értékben.

– Ha valakinél tejterméket, tojást vagy húst találunk, akkor felszólítjuk, hogy vigye vissza – mondta egy magyar vámos a gyakorlati megoldásokról. – Túl sokan egyébként nem hoznak ilyesmit, mert nem olcsóbb Szerbiában az élelmiszer, mint nálunk.

Ezt a sajtóreferens megerősítette. Elmondta: a röszkei határátkelőhelyen a romlandó élelmiszerek jogszerűtlen behozatala nem jellemző.

– Általánosságban elmondható, hogy a szabadságukra hazautazó vendégmunkások visszaútjukon szoktak hazai termékeket, például húsokat, tejtermékeket felpakolni családi fogyasztásra – magyarázta. Megtudtuk: a röszkei határátkelőhely legkiemelkedőbb felderítéseit továbbra is a kábítószer és a hamis ruházati termékek teszik ki.

Alkoholszabályozás

Alkoholt tartalmazó italt csak a 17. életévét betöltött utas tehet a csomagjába: szőlőborból legfeljebb 4 litert, sörből 16 litert, 22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú italból 1 litert.

Olvasóink írták

 • 11. varadipal 2011. április 14. 15:44
  „Mióta csatlakoztunk az Unióhoz, a Közösségi Vámkódex utasforgalomra vonatkozó rendelkezései egységesen hatályosak minden külső uniós határon.Nincs külön nemzeti szabályozás, esetenként csak az állat és növényegészségügyi korlátozások ideiglenes bevezetése maradt nemzeti hatáskörben. Az eseteleges félreértések és félremagyarázások helyett.
  6.,Kamu néni: Olvassa el mit írt, ha tudni akarja mi az a hülye fogalmazás.Az általános iskola első és második osztályában valóban nem tanították ezeket a mindennapos fogalmakat, és az idióták sem ismerik.A rövid és hosszú ékezeteket viszont tanították.”
 • 10. ruskyy 2011. április 14. 13:43
  „szerintem az jelenti a legnagyobb veszelyt magyarorszagra, hogy a videki nagymamatol elhoz a joember udvarban felnott csirkehust + hazi tojast. nevetseges :)”
 • 9. tommt 2011. április 14. 12:08
  „Érdekes dolog ez a tilalom. Ha szerbiai hipermarketben veszek dobozos tejet, vagy tejfölt az mitől ártalmas és veszélyes?”
 • 8. xxxcc 2011. április 14. 10:21
  „Jó lenne mindenkinek Szerbia is EU lenne! Új lehetőségek, új piac, nagyobb szerb vásárlóerő Magyarországra .
  Sajnálom hogy ilyen ország és hogy nem törekszik!
  Jobb lenne egy erős országa határa lenne”
 • 7. 9212 2011. április 14. 08:42
  „ha nem repülővel érkezik
  Aki tehetőssebb az repülővel több mindent hozhat!
  Talán egyszer még az utas haj színéhez kötötten is hoznak vámrendeletet!”
 • 6. KamuNeni 2011. április 14. 08:38
  „Ez most hulye fogalmazas vagy tenyleg ilyen hulyen hivjak?

  "fogyasztasi dohany" "terfogatszazalek" Ezek micsodak??

  Nem ugyanaz mint a mindennapos dohany es az alkohol szint?

  ha igen akkor mi a picsanak hulyen hivni oket es varialni? senki se hasznalja azokat a hulye neveket csak az idiotak!!!!!”
 • 5. Crack 2011. április 13. 19:36
  „Az igaz , hogy a z élelmiszer nem olcsóbb, de SAJNOS vannak olyan termékek, amik Magyarországon egyáltalán nem kaphatóak ( csevapcsicsa, mirelit burek stb. ) vagy nagyon silány minőségűek. Behozni pedig hivatalosan sem szabadna mert nem felelnek meg az EU-s szabványnak. Kérdem én : a szegedi paprikát, a tokaji bort vagy a pick szalámit hogyan tudják EU-s szabvány alá helyezni???”
 • 4. Dushbag 2011. április 13. 12:53
  „"Túl sokan egyébként nem hoznak ilyesmit, mert
  nem olcsóbb Szerbiában az élelmiszer, mint nálunk."
  Ha-ha-ha és ha...
  Végül is a benzin sem olcsóbb....”
 • 3. benq 2011. április 13. 12:51
  „tisztelt hajnal úr, vagy a cikk írója, tessék megmondani mi köze van a határőrnek a tojáshoz és a tortához? tudtommal semmi! ne keverjük a vámost a ződ rendőrrel.”
 • 2. keiner 2011. április 13. 12:46
  „Na legallább nem mondanka megint, hogy EUba nem szabad több ciggit behozni mint ahogy itt irtak. Mint tudjunk, ez magyar törvény és csak erre vonatkozik. Más országba lehet többet behozni.”
 • 1. deszkás 2011. április 13. 12:05
  „A 30 márka jut eszembe vajon miért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár összesen 800 ezret javasol az fb tagjainak

A KDNP-s önkormányzati képviselő, frakcióvezető-helyettes sürgősséggel terjesztette be indítványát a pénteki szegedi városi közgyűlésre. Tovább olvasom