Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Két évtizede érkeznek az ajándékok az óceánon túlról Csongrád megyébe

Toledó, Szeged - Amerikából a Toledói Magyar Klub tagjai két évtizede küldenek karácsonyra ajándékot Csongrád megyei gyerekeknek. Idén is száz család között osztották szét az 1 millió forint értékű adományt.
Tíz hatalmas papírdobozban egy éven át gyűjtötte az amerikai Toledóhoz közeli Perrysburg városkában élő Carol LaBounty a Toledói Magyar Klubhoz tartozó baráti kör adományaiból vásárolt ajándékokat. 2013-ban is az ősz hajú asszony vállalta, hogy a tagdíjakból és más adományokból származó pénzből új játékokat és gyerekruhákat vesz. Gyönyörködve rendezgette a plüss állatkákat, télikabátokat, nadrágokat és szoknyákat októberben, mikor összeállította a listát, hogy postára adhassa a 3 ezer dollárt érő küldeményt.

Az Atlanti-óceánon túlról érkezett ajándékokat Szegeden csomagolták be az itteni önkéntesek. Fotó: Frank Yvette

Vásárhelyen is örültek

A megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna döntött: idén a hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra gyermekotthon látókörébe tartozó 50 rászoruló adventjét aranyozta be a tengerentúlról áradó szeretet. A fogyatékkal élő gyerekek karácsonyi műsorral köszönték meg az értékes ruhákat és játékokat. A 2013. december 18-án tartott ünnepségen részt – többek között – Sasvári Annamária, a Magyar Vöröskereszt megyei elnöke és a nemrég Toledóban is vendégeskedő Tajti Andrea, aki örömmel tolmácsolta az ottani magyarok jókívánságait a vásárhelyieknek.

Az Eire-tóba ömlő Maumee folyó partjára a XIX. század óta több hullában költöznek magyarok. Az Amerikába emigráltak leszármazottai közül sokan kötődnek érzelmileg az óhazához annak ellenére, hogy nem, vagy alig értik a magyar szót. Közéjük tartozik Ann Galoway is, aki évek óta elnöke a Toledói Magyar Klubnak. Fontosnak tartja, hogy idén is legalább száz Csongrád megyei családnak szerezzenek örömet karácsonykor. Az önkéntesek közül az egyik legaktívabb Bálint Erzsébet, aki a Szeged és Toledó közötti testvérvárosi, illetve a Csongrád megye és Lucas Country közötti területi együttműködés egyik legszebb hagyományának tartja az ajándéközönt.

Idén 21. alkalommal érkezett meg Szegedre Toledóból az adományokkal tömött tíz papírdoboz. Most is a Magyar Vöröskereszt közreműködésének köszönhető, hogy vámmentesen fogadhatta a csomagokat a Csongrád megyei és a szegedi önkormányzat.

„Kétezernél is több gyerek karácsonyát tette már emlékezetessé Toledóból érkező ajándék az elmúlt két évtizedben" – összegzett a szegedi toledói baráti kör elnöke, Tóth Károly. Önkéntes segítőkkel együtt december első hetében osztották 50 felé, csomagolták kisebb dobozokba a toledói küldeményt a szegedi rászorulók számára a gyerekek életkora és érdeklődési köre szerint.

Magyar származású toledói asszonyok és férfiak adományaiból kapnak ajándékot a Csongrád megyei gyerekek. A toledói Magyar Ház a jótékonysági programok befogadója. Carol LaBounty évek óta szervezi az adománygyűjtést, többször járt Szegeden is. Fotó: Újszászi Ilona

„Diákcserével jutottunk el Lucas megyébe. Több amerikai iskolában is jártunk idén tavasszal. Szegedről összesen négyen leshettük el, mit jelent ott az önkéntesség" – meséli munka közben Vörös Réka. A Tisza-parti általános iskolában végzett, immár az SZTE Ságvári gyakorló gimnáziumában tanuló diáklány azóta is levelezik amerikai barátnőivel. Közülük néhányan 2014 tavaszán érkeznek vendégségbe Szegedre.„

Megható ez az önzetlen segítség" – jelenti ki a toledói baráti kör alelnöke, Héjja Zsoltné miközben egy 10 éves kislány számára állította össze a meglepetés-csomagot. Az esküvői és magyaros ruhákat készítő vállalkozó 1998 óta személyesen is tapasztalja, a toledói testvérvárosi kapcsolat a helyi gazdaság számára is ajándék lehet.

A hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben tartott toledói karácsonyi ünnepség. Fotó: DM/DV

A szegedi városházán 2013. december 21-én 13 óra 30 perckor kezdődik a toldói karácsonyi ünnepség, amelyre 50 családot várnak. A rendezvényről – a hagyományok szerint – fényképpel rajzzal számolnak be az adományozóknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czilczer Olga: regény után versek

Mehetünk, kedves című tavalyi regénye után ismét verseskötetet jelentetett meg a szegvári születésű, Szegeden élő költőnő, Czilczer Olga. Tovább olvasom