Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Két keréken az éjszakában - szabályosan

Szeged - Csütörtökön biciklire pattantunk és rögtönzött felmérést tartottunk: arra voltunk kíváncsiak, mennyire kerekeznek szabályosan a szegediek sötétedés után - kíváncsiságunk tárgya természetesen a megfelelő kivilágítottság volt. Megfigyelésünk konklúziója: a biciklisek negyven százaléka volt csak az előírásoknak megfelelően kivilágítva.
Sötétedés után kilenc és tíz óra között Szeged három legforgalmasabb kerékpárútja mellett figyeltük az elsuhanó biciklisták kivilágítottságát. Először az Anna-kútnál a Fekete Sas utca felől érkező kerékpárosokat vártuk. Öt perc elteltével meglepődve számoltuk össze: tíz kerekező közül mindössze négy volt szabályosan kivilágítva, két kerékpárosnak csak elöl volt lámpája, négynek pedig egyáltalán nem volt. A hátsó világítás piros fényei néhány esetben hátizsákra vagy baseballsapkára erősítve villogtak.

Tovább kerekeztünk. Hasonlóak voltak az arányok a Móra-múzeumnál, az Oskola utca felől guruló, a Stefánia irányába elhaladó kerékpárosok között: itt öt szabályosan kivilágítottat láttunk, egyikükön láthatósági mellény is volt. A Dugonics és Árpád téren áttekerők közül is csak négy  rendelkezett bekapcsolt első- és hátsó lámpákkal, a többi kerékpár hiányosan vagy egyáltalán nem volt kivilágítva. Rövid éjszakai biciklitúránk során rendőrökkel nem találkoztunk.

Nem csak látni, látszani is kell! Illusztráció: Perillustris
Nem csak látni, látszani is kell!
Illusztráció: Kobold

Szenti Szabolcs hadnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kérdésünkre elmondta: ha a rendőr kivilágítatlan biciklist lát, azonnal intézkedhet. A helyszíni bírság háromtól húszezer forintig terjedhet, feljelentés esetén pedig szabálysértési eljárás indulhat a felelőtlen kerekező ellen. Tehát óvatosan a sötétben!

- Tavaly három alkalommal végeztünk hasonló felmérést az Oskola utcában a rendőrséggel közösen - mondta Dovalovszki András biciklis aktivista, a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezetének tagja. Akkor a rendőrség még nem büntette, csak igazoltatta és figyelmeztette a "láthatatlan" kerékpárosokat. - Amellett, hogy felhívtuk a városi kerekezők figyelmét a kivilágítottság fontosságára, 400 lámpát, 400 pár küllőprizmát és 200 láthatósági mellényt osztottunk szét.

Egy provokatívabb plakát a biztonságos közlekedésért. Illusztráció: Perillustris
Egy provokatívabb plakát a biztonságos közlekedésért. Illusztráció: Perillustris

A kerékpáros aktivista szerint mindnekinek szem előtt kellene tartania a Critical Mass egyik legújabb szlogenjét: "Legyen lámpád! Világos?!"

Nem csak éjszaka

A KRESZ aktuális szabályai szerint a kerékpárt nemcsak éjszaka, hanem napközben, korlátozott látási viszonyok között - például ködös időben - is lámpákkal kell kivilágítani, lakott területen kívül pedig fényvisszaverő ruházatot kell viselni.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Kraftwerk 2009. május 18. 15:59
  „Túl sok jogot megenged a Kresz a kerékpárosoknak,amit nagyon nem kéne.........
  (Mert vissza is élnek vele rendesen)!!!”
 • 24. zenga 2009. május 18. 14:03
  „Bár én ugyan autóval járok- kicsit kényelmes vagyok, semmi gondom a biciklisekkel általánosságban... De ! Egyik másik hajmeresztő ahogy közlekedik! Arról nem beszélve, hogy a kresszt nem ismeri! Próbáljatok az Oskola utcában a zebrán átkelni... hát nem veszélytelen. Az autós megáll, te elindulsz és pont mire átérnél az utolsó méteren bicilisek hada, akiknek szébe sem jut megállni. Sőt, még fel vannak háborodva. Hát én is, amikor babakocsit tolva, és másik kis gyereket terelgetve el akarnak ütni. Ez mindennapos. Javasoltam már egy két rendőrnek , hogy álljon oda. Lehetne büntetni, hátha megtanulják.”
 • 23. ketkerek 2009. május 17. 23:23
  „(6) A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie........Egyértelmüen kiderül hogy nappal kell-e mellény??? Éjszakára pedig alig látszo vascsövek a kerekpárut közepébe az meg természetes a 43-as ut mellett. Két kerékpáros halt meg eddig egy segédmotoros életveszélyesen meg sérült ugy senkivel nem ütköztek csak az védelmét szolgálo oszlopokkal. Kivilágitott vagy nappali focipályán a sérülés veszély miatt a szögletzászlot is elhajlást biztosito rugokra helyezik...”
 • 22. CsImre 2009. május 17. 20:12
  „Pompás, hogy pont most van ez a cikk. Tegnap, tegnapelőtt déli szomszédunknál jártam, este fél 10-kor sétáltam a faluban, ami még ekkor is hemzsegett a kerékpárosoktól. Egy, azaz 1 sem volt kivilágítva. Totális sötétség. De a vicc, hogy ez senkit nem érdekelt. Ott az autós morál is a mi biciklis morálunk alatt van, de ami mindenképp pozitívnak látszott: mindenki tudta, hogy akármire készülhet a másiktól, így figyeltek. olyan elképesztő szituációk voltak, és hihetetlen lazán kezelték le őket. Nah persze ez csak 2 nap tanulsága...

  Sűrűbb rendőri ellenőrzés kellene, és bírságolás. Azzal, hogy a rendőrök ráérő télapót játszanak és ingyen osztogatják a lámpákat, hogy a jó polgár lopassa el, semmire nem mennek. De ha a honpolgár minden este foshatna, hogy 5000 Ft-tal rövidebb lesz, ha nincs lámpája, talán változna a helyzet.”
 • 21. flexsnake 2009. május 17. 16:39
  „14. jó hogy említed. Idegesít hogy gyalogosként a rám forduló autóssal együtt van szabad jelzésem. És előfordúl mikor szinte már rám jön mint aki nem tudja elviselni a gyalogost.
  Az autósoknak üzenem: ha kiszállsz, te is gyalogos vagy csak ne hogy akkor rád másszanak a többi benzinzabálóval.”
 • 20. lelketlen 2009. május 17. 14:14
  „18.-nak.
  nyomorékká vagy halottá válni nem ciki,hanem trendi ugye?”
 • 19. dova 2009. május 17. 10:29
  „#9 h65535
  "dova! nagyon véded a bringásokat, de te is lefogyhatnál egy kicsit! :D"
  Ezt az összefüggést talán gondold át mégegyszer!”
 • 18. varadipal 2009. május 17. 10:03
  „Na most aztán jól nézek ki!!
  Sem első, sem hátsó lámpám nincs, mellényt nem veszek fel, mert ciki, és bringám sincs. Mennyit fogok fizetni ha így elkapnak?”
 • 17. Mathiasking 2009. május 17. 09:58
  „Az unokáim csak este használják és teszik fel a lámpákat, mert nappal már több esetben lelopták a kerékpárjaikról. Igazuk van!”
 • 16. trixi11 2009. május 17. 09:38
  „vuk
  Nézz a dolgok mögé! Nem parancsolgat neki, csak félti! :DD”
 • 15. vuk 2009. május 17. 09:20
  „8. hozzászólás persona 2009.05.16. 20:18

  A parod donti el, hogy TE mivel jarsz?... Erdekes..
  Talan allj a sarkadra, es tanulj meg bringazni a forgalomban. Meg lehet! :) Azt teszem minden nap. Hacsak lehet kerulom a kerekparutakat, jarda pedig alapbol tabu.”
 • 14. persona 2009. május 17. 08:34
  „Komolyra fordítva a szót, nagyon gáz a közlekedési morál Szegeden. Az ember gyalogosként sem érezheti magát biztonságban, főleg az olyan kereszteződésekben, ahol az autósnak is és a gyalogosnak is egyszerre van zöld. Ezenkívül csak akkor van elsőbbségem, ha megadják.:D Nálunk Rókuson is a legtöbb utcában jobbkéz-szabály van, mégis sz@arnak rá nagyívben.. És ezek után üljek biciklire?:)”
 • 13. persona 2009. május 17. 08:28
  „12. A legutóbbi! a zoroszlán is ríva enne meg.. :DDD”
 • 12. flexsnake 2009. május 16. 23:20
  „8. és miért ütnének el? olyan béna vagy vagy annyira randa?”
 • 11. nyemcsok 2009. május 16. 22:47
  „swenson, szerintem nem szállt rá senki a bicajosokra. olvasd vissza a régebbi cikkeket! amúgy pedig lehet, hogy meglepődnél, ha tudnád, hogy hány délmagyaros jár biciklivel dolgozni...”
 • 10. stewenson 2009. május 16. 22:25
  „1. mostanában miért szállt a délmagyar a kerosokra? nincs más téma?

  2. két hete biciklizek ugyan, de nekem csak jó tapasztalatom van az autósokkal, mindenütt elengednek, figyelnek rám, udvariasak

  3. +36: most ültem át keróra, előtte 16 évig napi szinten vezettem baleset mentesen és semmi bajom nem volt a biciklisekkel (sem). Halottál már olyanról, hogy deffenzív vezetés???”
 • 9. h65535 2009. május 16. 22:23
  „dova! nagyon véded a bringásokat, de te is lefogyhatnál egy kicsit! :D
  Nekem csak azokkal a bringásokkal van bajom, akik ugyanúgy pofátlanok a piros lámpánál, mint a tapló motorosok és előrejönnek. És még azokkal, akik azt hiszik, hogy a zebrán nem kell leszállni és áttolni a vasszamarat. A kettős funkciójú átkelő az megint más tészta. Illetve a kivilágítatlan majmok, de az már az ő bajuk...
  De sebaj, ha egy bringás és robogós is szabálytalankodik és megelőzöm, az tuti kap egy kis ablakmosót a pofájába. :) Valamit valamiért.”
 • 8. persona 2009. május 16. 20:18
  „Nekem a párom nem engedi, hogy biciklivel közlekedjek, engem tuti elütnének:) Így kénytelen vagyok autóval járni..”
 • 7. nyemcsok 2009. május 16. 16:02
  „én igyekszem a lehető legszabályosabban bicajozni, mégis már kétszer ütött el autós - nem neki volt elsőbbsége.
  amúgy pedig nap mint nap tapasztalom a gyalogos-autós-biciklis utálatháromszöget. sokkal toleránsabbnak kellene lennie mindhárom félnek, és persze szabálytisztelőnek...”
 • 6. flexsnake 2009. május 16. 15:41
  „A természetben a gyengébb gyorsaságot és rejtőzést kap. Vagy rikító ábrázatot elriasztásként.
  A nagyobb sokszor lassabb is.
  Sötét vagy? Vegyél lámpát :D Ez jó :D”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heller Ágnest Szegeden konferenciával ünnepelték

Szeged - Filozófusok köszöntötték Szegeden a filozófusok nagyasszonyát, Heller Ágnest, aki május… Tovább olvasom