Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Kevesebb, de jobb a búza

Csongrád megye - Még egy-két nap, és befejeződik az aratás a megye 70 ezer hektárján. Az eltelt két hétben eső alig esett, a forróság a késő fajtákat is megérlelte. Termésátlagban nagy a szórás: 2,7 és 6,5 tonna hektáronként – a megyei átlag 4,6 hektár –, a minőség viszont jó, a felvásárlási árak pedig felfelé kúsznak.
Az utolsó kombájn is visszaért a szeged-szőregi Tisza-Maros Szög Agrár Zrt. földjeiről, az aratás náluk befejeződött. Két hete, Péter-Pál előtt fogtak hozzá a betakarításhoz, a több mint 1000 hektárról 4,3 tonnás átlagtermés került a magtárba – tájékoztatott Vincze Lajos termelési igazgató. A rosszabb területeken 4, a legjobbakon 4,5 tonnát hozott az őszi búza. Minősége jó. – Az volt a szerencse, hogy az első 4 napban a korait arattuk, s eközben másutt is beértek a búzaszemek – folytatta a vezető. – Ha sikerült volna 4 nap alatt learatni, 4,5 tonnás átlagot is elérhettünk volna, nem következik be a hőség miatti súlyveszteség.

Csűrben a gabona a szőregi Tisza-Maros Zrt.-nél is.  Fotó: Schmidt Andrea
Csűrben a gabona a szőregi Tisza-Maros Zrt.-nél is.
Fotó: Schmidt Andrea
Arra a kérdésre, eladják-e rögtön a termést, vagy kivárnak vele, Vincze Lajos azt válaszolta: még figyelik, hogyan alakulnak az árak, de az biztató, hogy hétfőn a tőzsdén a gabona augusztusi tonnánkénti eladási ára 62 ezer forinton állt.

Szolidnak nevezte 5 hektáros átlagtermését Szarvas Pál, a szentesi Terra Coop Kft. ügyvezető igazgatója, a gazdaság ma fejezi be az aratást. A cég a durumbúzáját már eladta, a többinek egy részétől pedig csak azért válik meg, mivel kell a hely a napraforgónak.

Csongrád megyei értékelést Stadler Ferenctől, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők megyei titkárától kaptunk. A szövetséghez tartozó 39 Csongrád megyei gazdaságnál – vetésterületük nem fedi le a megye mind a 70 ezer hektárját – vegyes a kép: 2,7 és 6,5 tonnás termésátlagok egyaránt születtek. A rekordtermések Makó környékéről származnak, mivel ott az „elővetemény" hagyma volt. Hogy milyen átlagról lehet beszámolni az aratás végén, nem tudni – több helyen még most takarítják be a késői érést. – Az időjárás mindenesetre tökéletes – nyilatkozta. Szerinte a 60 ezer forintról induló árakkal elégedettek a gazdaságok, a tavalyinál 15 százalékkal kisebb mennyiség miatt ez az összeg reális. Stadler úgy tudja, raktározásra készülnek a termelők, várva a további áremelkedést, magtárkapacitásban ugyanis sehol sincs hiány.

– Július 6-án érkezett hozzánk az első gabonaszállítmány – mondta Kalocsa Ferenc, az Agromag Kft. Maros Malom üzletágvezetője. A takarmánybúzáért 48 ezer, az euróbúzáért 50, az étkezési búzáért 52 ezer forintot fizettünk 8 munkanapon belül, most viszont már emelkednek az árak. A vezető szerint az első termést a 10–20 hektáros, kisebb termelők adják el a makói malomnak, a nagyobb területeken gazdálkodók még nem értékesítik a gabonájukat.

Az élet...
Az élet...

A kukoricának annyi

Úgy tudjuk, a kukorica nagy része már tönkrement a megyében a szárazság miatt. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke így nyilatkozott az országos helyzetről: – Ha a szárazság tovább folytatódik, a rosszabb adottságú területeken akár a teljes mennyiség is megsemmisülhet, aminek beláthatatlan hatásai lesznek a gabonatermesztőkre és az állattenyésztőkre egyaránt. Lapunk információi szerint a napraforgó még bírja a hőséget, jelenlegi állapota gyenge-közepes terméskilátásokat mutat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Okos mérőket szerel fel az EDF DÉMÁSZ

3000 okos mérőt szerel fel az EDF DÉMÁSZ 52 településen, az országos kísérleti programban közel 20 ezer okos fogyasztásmérőt próbálhatnak ki a háztartások és vállalkozások. Tovább olvasom