Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Kevesebb gyógyszert válthatnak ki a betegek

Márciustól egyszerre csak egyhavi gyógyszert lehet majd kiváltani egy új rendelet szerint. Orvoshoz ettől még nem kell majd többször járniuk a betegeknek, receptet ugyanis lehet előre írni – de elvész a lehetőség, hogy a nagyobb kiszerelésű készítmények megvásárlásával spórolhasson a páciens.
Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter kedden megjelent rendelete szerint márciustól már csak egyhavi – legfeljebb 30 napra elegendő – gyógyszermennyiséget lehet felírniuk az orvosoknak egyszeri kiváltásra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a krónikus betegeknek minden hónapban receptért kell majd sorba állniuk a háziorvosnál vagy a szakorvosnál. Továbbra is lesz arra lehetőség, hogy egy vizit alkalmával felírassanak többhavi gyógyszert, kiváltani azonban egyszerre csak egy adagot tudnak majd.

– A rendeletben az szerepel, hogy a recepten fel kell tüntetni, hogy mely időponttól váltható ki, és erről a beteget is tájékoztatni kell – mondta el Szilárd András, a Csongrád Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke. – Mindössze tehát annyi változás történik, hogy egy sorral több szerepel majd a vényeken, illetve az a lehetőség szűnik meg, hogy az eddig is külön receptekre nyomtatott adagokat egyszerre vihessék haza a betegek.

Tapasztalatok szerint ez eddig sem volt jellemző – az emberek többsége nem engedheti meg magának, hogy „bevásároljon" a gyógyszerekből. Aki viszont megteheti, néhány esetben ezt a megoldást választotta – éppen takarékossági szempontokból. Bizonyos készítményeket ugyanis forgalmaznak háromhavi kiszerelésben is, amelyek így lényegesen olcsóbbak. Hogy a rendelet után ezek sorsa mi lesz, egyelőre nem lehet tudni.

Fogamzásgátlók:
az állam sem spórol, de most már a betegek sem? Mivel a háromhavi adagos kiszerelések között a leggyakrabban kiváltott készítmények a fogamzásgátlók, az ügyről megkérdeztük egy nőgyógyász véleményét is. Sikovanyecz János szerint a rendelkezést teljesen felesleges ezekre a készítményekre is kiterjeszteni, mert nincs rajtuk központi támogatás, így az állam nem spórol velük semmit.
– Mivel gyógyszert nem lehet megbontani, ezeket március után már nem lesz értelme forgalmazni – mondta el Nagy Ildikó, a Csongrádi sugárúti Pingvin Patika vezetője.

– Nem tudom azonban elképzelni, hogy megszüntessék ezt a kiszerelést. Sokaknak nem mindegy, hogy ezer forintos nagyságrendben spórolhattak vele. Egy 2500 forintos, csontritkulás elleni készítmény például tripla adagban 6296 forint, de a 2395 forintos fogamzásgátló három adagjáért is csak 5915 forintot kell fizetni.

Hogy a rendeletnek mi a célja, azt az általunk megkérdezett szakemberek is csupán találgatták. Volt, aki arra tippelt, hogy ezzel akarnak gátat szabni a gyógyszerpazarlásnak, vagyis annak a jelenségnek, hogy a beteg kiváltja, de nem veszi be a piruláit. Mások szerint a háttérben az áll, hogy az akár hetente változó – és többségében emelkedő – gyógyszerárak mellett bevételkiesést jelent az államnak, ha valaki hónapokra előre megveszi a készítményeket.

Olvasóink írták

 • 20. szil5 2012. január 06. 13:40
  „Még valami. Ez perze nem ingyen jár. Minden ilyen telefonos/ mail gyógyszer rendelésért 80 SEK-t fizet a beteg, küldik ki a számlát. A szakorvosi vizitdíj 300 SEK. ( svéd átlagfizetés brutto 28 ezer, kb netto 18).”
 • 19. szil5 2012. január 06. 13:36
  „Sem a 3 hónap, sem az 1 hónap nem jó mert rugalmatlan. Megint le van mindenki kiskorusítva. Nics két egyforma beteg, más más betegségekről van szó. Van aki megbizható,van akinek az egy hónapos adag is sok. Miért nem döntheti el az az orvos aki ismeri a beteget és a betegségét, hogy milyen gyakran van szükség kontroll vizsgálatra, mennyire eggyüttmüködő a beteg, mennyire stabil az állapota stb. Folyamatban van állitólag az elektronikus recept, ami sok mindenre ad lehetőséget.Ez nem igazán pénz kérdés illetve az mert rugalmasabbb rendszerben sokat lehetne spórolni. Svédországban én döntöm el mekkora adagot kap a kezébe egyszerre a beteg, azt hányszor válthatja ki és két kiváltás között mennyi időnek kell eltelnie. Van aki csak egy heti adagot kap de azt 20x . Pl. mert öngyilkosságra hajlamos, vagy mert szereti a felesleget eladni a piacon.
  Egy jól beállitott betegnek akár egy évi adagot is felirhatok, persze ezt is a kiváltás számának és a köztes időknek a rögzítésével. Ha mégsem működik jól a doldog, akkor telefon a gyógyszertári kp-ba és megváltoztatom a paramétereket megfelelő indoklással.Azt is én döntöm el kell -e a betegnek személyesen bejönni, vagy rendelhet receptet telefonon, e-mailben, vagy a" beteg kontakt" nevü spéci weboldalon. Ezek a kérések a nővérekhez futnak be, azok leellenőrzik, mikor kapott utoljára receptet, jár-e már neki, mikor látta utoljára orvos, mikor van a következő előjegyzett ideje, majd ezeket az infokat hozzzátéve a recept kéréshez továbbitják nekem. Én meg ha stimmel és nem akarom előbb látni a beteget akkor máris megy az online recept, amit Svédország összes patikájában azonnal kiválthat.
  A patikába sem muszáj bemászni személyesen, az országos patikai hálozat weboldalán elektronikus aláirással belépve , megnézheti milyen gyógyszerekre van receptje , még hányszor válthatja ki és online meg is rendelheti a postás meg kihozza.Csak egyszer kellene beruházni az informatikára utána pénzt, időt, orvost, növért lehetne spórolni. Az 1 vagy 3 hónap meddő vita.”
 • 18. qrumpli 2012. január 06. 05:01
  „Sajnos igaz ,hogy a vérnyomás csökkentőt folyamatosan kell szedni.
  Miért nem lehet azt nagyobb kiszerelésben is árulni?
  Hiszen a hónap végén úgyis másik csomagot kell kezdeni.
  Az bizti ha az nincs nagy gáz van.
  Kicsi az esély arra ,hogy nem kell tovább szedni”
 • 17. Martynko 2012. január 05. 22:52
  „Kulfoldon legalabb annyit kapsz amennyi kell.. ha 35 akkor 35 db-ot ha csak akkor 5-ot, de nyilvan ebben a gyogyszerlobbi keze is messzire eler.”
 • 16. pistimolnar 2012. január 05. 19:36
  „8.deszkás! Az nem a Réthelyi volt, hanem a Szócska.
  14.exdeus! Ez az én problémám is, a 28 db-os vérnyomáscsökkentő. Eddig is gond volt mert, hamarább elfogy a többitől.”
 • 15. deszkás 2012. január 05. 18:59
  „Amit mondták (hogy mennyire hihető ezt mindenki döntse el ha 30-31nél kevesebb a kiszerelés akkor kettőt lehet felirni.”
 • 14. exdeus 2012. január 05. 18:50
  „Költői kérdés: és mi van akkor, ha a gyógyszer CSAK 28 szemes kiszerelésben kapható? Vagy ha a 29. napon is be kell szedni a felírt gyógyszert, akkor vagy elmegyek, és kivárom a sorom vagy megpusztulok? (Konkrétan vérnyomáscsökkentő gyógyszerről beszélek, amivel nem nagyon kéne játszani.)”
 • 13. racionalitás? 2012. január 05. 16:41
  „azé itt is látszik ---hogy ki is uralkodnak.....mert ismét értelmes és viktátoros élményben van részünk.”
 • 12. ibibi 2012. január 05. 16:23
  „Jó volna ha kisebb kiszerelésben is lennének gyógyszer nemcsak 30-db , mert bizonyos esetekben 5 -10 db- kiszerelés is elég lenne. Nagyon sok háztartásban felszaporodnak a nem használt gyógyszerek amik végül kidobásra kerülnek és ez bizony mindenképpen pocsékolás.”
 • 11. qrumpli 2012. január 05. 16:04
  „Nagyon helyes kell a mozgás az öregeknek,
  ha belepusztulnak is.Ha meg belepusztultak jól járnak mert nem kell
  újra felíratni a gyógyszert.
  Csak azt nem értem akinek élete végéig kell szedni
  milyen változás kell ,hogy ne kelljen szedni.(legális lesz az eutanázia?)”
 • 10. TMA 2012. január 05. 15:19
  „A sajtót minősíti hogy nem kérdezte meg mi az értelme a rendeletnek.”
 • 9. Jozsoci 2012. január 05. 14:52
  „Felesleges ésszerűséget keresni ennek a kormánynak a döntéseiben.”
 • 8. deszkás 2012. január 05. 14:29
  „Réthelyi úr tegnap este tudta meg ( Kálmán O.) hogy kétszeres bért kapnak a 3-ik országból jövő orvosok.Amit úgy magyarázott meg:"ez egy Uniós direktiva alapján". Amit ugye nem akarnak. Mármint az Uniót. Igaza van még nem léptünk ki nem rugtak ki.... És mióta is él ez a direktiva ? Walaki?”
 • 7. spiler 2012. január 05. 14:05
  „magyar receptet külfőldön beválltják???????????”
 • 6. X_Y 2012. január 05. 12:20
  „Nem kéne így elaprózni - legyen az hogy az orvos csak egy napra szükséges mennyiséget írhat fel... Aki beteg az meg ingázhat a rendelő és a gyógyszertár közöt ...”
 • 5. kiokushyn 2012. január 05. 12:05
  „Úgysem tudják kiváltani szegények, tehát pusztuljanak.Szép új világ mondhatom.”
 • 4. csupika 2012. január 05. 11:34
  „Nekem úgy rémlik, hogy korábban az volt a baj, hogy a recept papírja fogyott nagyon. Ha ez tényleg baj, akkor még nagyobb lesz, mert ami eddig ráfért egy papírra, az most majd háromra fog. Sőt, az orvos nyomtatója is leterheltebb lesz, több tinta fogy.
  Lehet, hogy a tinta-gyártók állnak a változás mögött?! :D”
 • 3. Queenmargareth 2012. január 05. 11:13
  „krónikus betegeknek ezek szerint még van esélyük. Inkább gyógyszertárba járok, mint orvosi rendelőkbe, havonta, mert tényleg ott telnének a napjaim.”
 • 2. öregvegyész 2012. január 05. 11:12
  „Hát ez egy nagy hülyeség . Lassan eljutunk oda ,hogy mindent túlszabályoznak,feleslegesen. Teljesen egyetértek a Pingvin vezetőjével, NEM MINDEGY HOGY A DOBOZÉRT VAGY A GYÓGYSZERÉRT FIZETÜNK. Ráadásul sokan ezt a megoldást sem tudják választani.
  Tehát indokolatlanul nő a bürokrácia az orvos felesleges terhelése, elvonása a tényleges feladatairólmmegszünik az emberek józanságába és becsületességébe vetett hit. ÉS Mi a nyeredék (?) Rothelyi úr, lehet hogy ez volt az Ordnung, de nagyon hiányzik a valóság ismerete, és ez tragikus.”
 • 1. abri47 2012. január 05. 11:01
  „Hogy ebbe mi lesz jó, az innen nézve még nem látszik, de nem a betegek érdekei miatt van, az szerintem biztos”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaposmérőre indult a Nyeregszemle csapata

Ópusztaszer - Lóháton indult Kaposmérőre szerdán az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkból a… Tovább olvasom