Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Kiakadtak az osztrákok a hummeres gázoló bilincsén

Szeged - Nem kezeli kiemelten az osztrák sajtó Thomas Robert B. ügyét. Általában tárgyszerű tudósításokat közölnek, de azt mindenki megjegyzi, hogy a gyanúsított bilincsben jelenik meg a bírósági tárgyalásokon. Náluk szokatlan ez az eljárás.
Nem találtunk olyan osztrák újságot, amelyben Thomas Robert B. ügyét kiemelten kezelnék, az online változatok között nincs nyitóoldalon az ügy. Két lap saját tudósítóval dolgozik, fotókat sem mindenki közöl.

A Der Standard című osztrák napilap online felületén utoljára kedden jelent meg cikk a hummeresről. Akkor az APA (Austria Presse Agentur) hírügynökségtől átvett tárgyszerű bírósági tudósítást közölték, fotó nélkül.
A Die Presse című másik vezető lap a csütörtöki tárgyalási napra küldött saját tudósítót, kedden még ők is az ügynökségi anyaggal dolgoztak. Átvettek egy MTI-fotót, ahol kitakarják a hummerest.

A Heute egy APA-fotót is közzétett, ezzel egészítette ki tudósítását. A tavaly novemberben a gázolásról szóló videót bemutató Kurier már hét elején saját tudósítót küldött Szegedre, ő azonban utoljára csak kedden írt az ügyről.

Ausztriában a gyilkosok sincsenek láncon a bíróságokon. Illusztráció: MTI
Ausztriában a gyilkosok sincsenek láncon a bíróságokon.
Illusztráció: MTI

Az APA-hoz hasonlóan a bulvárlap újságírója is tárgyilagos tudósítást közölt. A Kurier, szemben a magyar sajtóval, nem „osztrák hummeresként", hanem „salzburgiként" említi Thomas Robert B.-t.

 Mitől függ?

Mitől függ a kéz-, lábbilincs, vagy éppen bilincsrögzítő öv használata? – kérdeztük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát. A válasz szerint a mozgáskorlátozó eszközök használatát egyénre szabottan határozzák meg. A mozgáskorlátozó eszközök alkalmazásáról a börtön biztonsági osztályvezetője dönt, személyre szólóan, a törvényes bánásmód betartása és az emberi méltóság tiszteletben tartása mellett.

Minden tudósítás kiemelten kezeli, hogy bilincsben volt a vádlott. A Kurier cikkének címe: „Zsarugyilkosper: bilincsben vezették elő a vádlottat". A Heute kimerevítve közölt fotót a vádlott összebilincselt kezeiről, és azt írták: láncon vezették Thomas Robert B.-t, mint egy kutyát.

Az osztrákok nem véletlenül lepődtek meg ezen, Ausztriában nem divat a bilincselés. Az interneten több olyan osztrák bírósági beszámolót is találtunk, ahol a gyilkossággal vádoltakat karperec nélkül vezették a tárgyalóterembe. Az osztrák Nön című napilap Julia Kührer gyilkosának peréről készült képein is jól látszik, az emberrablással és gyilkossággal vádolt 51 éves férfi kezét szabadon hagyták kísérői. Az ügy nagy port kavart Ausztriában, hiszen a férfi 11 évesen rabolta el áldozatát, 16 éves koráig, a gyilkosságig fogva tartotta.

Az európai napilapok bűnügyekről szóló tudósításaiból is kitűnik, hogy nincs egységes gyakorlat arra, hogyan vezetik a vádlottat a bíróság elé. A német Neue Presse egy neonáci terrorista sejt tárgyalását követte. Fotóikon az látható, hogy a nyolc török, egy görög férfi és egy rendőr meggyilkolásával vádolt terroristák vezetőit is bilincs nélkül kísérték a tárgyalóterembe.

Míg a németek és az osztrákok megengedők, addig az angolok és a norvégok a miénkhez hasonló gyakorlatot követnek. Az angol Express drogcsempész lányokról szóló tudósítása kiemeli: bilincsben vezették a bíróságra Melissa Reidet és Michaella McCollum Connollyt. A lányokat 1,5 millió angol font – mintegy 500 millió forint – értékű kokaincsempészéssel vádolták. Bejárta a világsajtót a norvég terrorista, Anders Behring Breivik megbilincselt kezét mutató fotó. A tárgyaláson készült felvétel szerint a norvég hatóságok is bilincsben vezetik elő a vádlottat, igaz, a tárgyalóteremben eltávolították kezéről a karperecet.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. SzaboImkác 2013. október 27. 08:38
  „40. öreganyó 2013.10.26. 22:30 És ki a Robert Gida?!”
 • 40. öreganyó 2013. október 26. 22:30
  „Ki ez a Francois, miért volt a képe a szlovéniai bár falán?”
 • 39. öreganyó 2013. október 26. 21:10
  „Ezt a sok hozzáértő "nyomozót ", és egymásra kígyót, békát kiabálót. Már úgy néz ki a rendőr direkt aláhajtott a
  járműnek. Félre kell állni igazoltatásra, abban egyet értünk, de akkor miért állt meg, majd újra indított? Kicsivel
  arrébb szimpatikusabb hely lett volna az igazoltatásra. Nem akart az ugyan egyáltalán megállni biztosan !! Több
  felvétel kering, egyik jobban mókolt mint a másik. Lassan már nem is tudni melyik az igazi.
  Sajnos az országunk kész átjáróház, taposnak bennünket minden égtájból, és hallgass a nevünk, és még örüljünk,
  hogy jönnek a " rokonok ".”
 • 38. Francois 2013. október 26. 20:14
  „37. info 2013.10.26. 19:29 Mondjuk úgy hogy ez mind igaz! Józan paraszt ésszel mit keres egy osztrák autószerelőnél durván 400 ezer euró értékű, autó , motor?! A baleset napján szedték le a hirdetéseket!Helikopter kergeti a videon a hummert amiből kinyújtja nekik az úját! Ahogy a baleset megtörtént, rá 30 percre az egyik Apátfalvi autószerelő barátom találta meg, még másnap 20-25-en végig néztük! A hirdetőt is felhívtuk aznap , meglepődnétek ki hirdete az autót! 140ezer euróért volt fent a balesetet okozó hummer+8 db Orange County Choppers! Azok se 2-forintok darabja!”
 • 37. info 2013. október 26. 19:29
  „9. Francois 2013.10.26. 10:51 -mondjuk úgy hogy ez nem semmi.”
 • 36. info 2013. október 26. 19:27
  „Na lukrécia erre varrjál gombot amit kaptál az előzőekben,-de többeknek az a benyomása, hogy te nem publikus dolgokról beszélsz, ...”
 • 35. qrumpli 2013. október 26. 18:05
  „Na oszt?
  Énmeg az osztrákokon akadtam ki ,hogy belebeszélnek
  Otthon sogorok otthon lehet csintalankodni,de nem itt.
  Azt a kuruc életbe bele..
  Esetleg ne simogassuk az örizetest ,hogy ne féljen?”
 • 34. lukrecia 2013. október 26. 17:29
  „31.32. 33. : Befejeztem. Ertem amit uzentek , fogjam be a szamat mert nagyon rafazom.
  Befejeztem , jok jot kivanok nektek, es az igazsag kideriteset.”
 • 33. mszp 2013. október 26. 17:03
  „29. lukrecia!Ferenc mivel felvállalta magát "Sot hatarozottan gondolkozom a "tanu" feljelentesen valotlasagok terjeszteseert, es felhivanam az ugyben eljaro biro ur figyelmet , hogy a " tanu" nemely esetben bizonyitottan nem tudja hogy mit beszel." Ezért simán feljelenthet! Nem közszereplő! Önként vállalta fel magát. Egyébként ha valamire kíváncsi vagy, majd kedden megírják!”
 • 32. chibo79 2013. október 26. 16:45
  „29. lukrecia 2013.10.26. 16:23 "vagy csak frocsogni." Itt fejezd be! Elárultad magad!”
 • 31. Francois 2013. október 26. 16:42
  „28. lukrecia 2013.10.26. 16:08 "hogy jon ahhoz egy "tanu" hogy engem vadoljon" Nem érted még mindég, téged senki nem vádol egyik nick ír a másikra! :) Ha Kovács Józskát, vagy Kis Tímeát írtam volna én vagy mások, amiből egyértelműleg beazonosítható vagy, akkor vádolnálak! DE itt semmi ilyenről nincs szó, egyébként olvasd vissza magadat! :) Még csak utalás sincs kit takar a nick név! Annyira jogtudor vagy ezt nem tudod! Komolyan szánalmas vagy. Ha nem ég a házad, nem keresed az igazadat! :) Tehát bátran jelents fel, csak kiröhögnek, mert nincs jogalapja! :) Gondolom a lukrecia fórumnév nincs levédve magyarországon! Mert abban az estben lehetne rád ismerni, akkor fordulhatnál jog orvoslásért! :) KÖvetkező rágalmazásod! Mivel azt tudják név szerint ÉN ki vagyok! :)"es felhivanam az ugyben eljaro biro ur figyelmet , hogy a " tanu" nemely esetben bizonyitottan nem tudja hogy mit beszel." Én még időben befejezném helyedben! :) Azt se tudod ember miket írsz! :)”
 • 30. Francois 2013. október 26. 16:25
  „És ezt még elfelejtettem, amíg te a nagy igazságodat keresed 26. lukrecia ! Addig a Szlovénoknál egy bárban szembesültem hogy kint van Kenéz Imre képe, a másik két rendőré meg az enyém a falon! És képzeld valahogy ők tudják mi az igazság és Istenként tisztelik Kenéz Imrét, ügyet voltunk kint intézni, mikor beléptünk a bárba akkor szembesültem a képpel, ők meg velem, volt egy, két alternatívájuk mit csinálnának az osztrákkal! Rajtad kívül bármely nick neveden írsz be, mindenki tiszteli! Állítólag ott is volt ügye a kedves aranyos gyanúsítottnak. Ezt nem ÉN ők állítják! Mellékesen egy fiatal férfi értelmetlenül halt meg, te meg itt cinkeled! Felháborítónak tartom.”
 • 29. lukrecia 2013. október 26. 16:23
  „27 : francois. :)) dontsd mar el mit is akarsz. tanu lenni, vagy csak frocsogni. Hogyan allapitottad meg , hogy "rengeteg a nyomozati hiba" ??
  "Nem vagyok nyomozó, se nyomozó ügyész de sok mindent másképp csináltam volna, tegyük fel amin röhögök, egy csomó bizonyítékot összeszedtek a falusiak," Ne maaaan, miket?? Kabitoszert?? fegyvereket??
  "En kertem a drogkereso kutyakat" --- na es mi lett, nem hoztak?? Mit mondtak miert? Beteg volt az osszes kutya??
  "egyik TV-nek eltünt a helyszínről a tv-állványa," na meg ez is, azt miert vittek el, majd miert hoztak vissza megis ?? Es KIK??”
 • 28. lukrecia 2013. október 26. 16:08
  „nem ertem , hogy jon ahhoz egy "tanu" hogy engem vadoljon. Egy nyilt forumban 2-3-4 es tobb nick nevet nekem tulajdonit. Hatarozottan megvadol azzal hogy tobb nickneven is kommentelek, sot megvadol a kovetkezokkel
  "Egyébként te az intézkedő rendőröket nyíltan korrupcióval vádoltad! :) " --na es rohog a vegen
  "Bár nekem nagyon biztos információm van hogy téged feljelentettek tegnapi nap magánindítvánnyal, mivel az egyik hozzászólásodban korrupcióval vádoltad a rendőröket! "
  hatarozottan kijelentem egyetlen nick neven irok, es hatarozottan kijelentem nem vadoltam a rendoroket korrupcioval
  Sot hatarozottan gondolkozom a "tanu" feljelentesen valotlasagok terjeszteseert, es felhivanam az ugyben eljaro biro ur figyelmet , hogy a " tanu" nemely esetben bizonyitottan nem tudja hogy mit beszel.”
 • 27. Francois 2013. október 26. 15:56
  „24. rettegettivan 2013.10.26. 15:29 Hogy hogy mit szólok az ügyészséghez, nem értem ÉN sértőt nem írtam, neveket szintén, tehát nincs miért ügyészségre mennem! Ha másik szemszögből kérded az ügyészséget, nem véletlen nem akartam elmenni tanúskodni! NO COMMENT BÍRÓSÁG ŰGYÉSZSÉG! Nem kell itt semminek kiderülni, minden fel van véve, és senki nem hazudik semmit! Igen megelőzhető lett volna, ha a gyanúsított normálisan viselkedik. Ha nem DR Nagy Csaba nyomoz benne, el se mennék...... meg van rá az okom jó nyomósan hogy mért nem akartam tanúskodni......... nem ez üggyel kapcsolatban......... rengeteg a nyomozati hiba ha erre gondolsz, például ÉN kértem a drogkereső kutyákat is, azt is fent tartom nem 4, hanem 5-hummer volt........ azt is fent tartom a bíróságon hogy távozott egy személy egy csomaggal amit a hummerből vett ki. Az is fix hogy vagy 30 videó kering a faluban, van aki HD-ben vette szemszögemből esélytelen az osztrák. Abban viszont megnyugtatlak Dr. Nagy Csaba mindenre kitért. Nem vagyok nyomozó, se nyomozó ügyész de sok mindent másképp csináltam volna, tegyük fel amin röhögök, egy csomó bizonyítékot összeszedtek a falusiak, de mondom ez az ÉN bunkó paraszt gyerek véleményem! Ja és ezt is leírhatom amin röhögtem az egyik TV-nek eltünt a helyszínről a tv-állványa, majd nagy soká került meg! :) És még ez megint az ÉN véleményem , ha beszáll a kocsiba és nincs tengelytörése lelép magyarból! EZ FIX!”
 • 26. lukrecia 2013. október 26. 15:40
  „Nem ertem a tamadasod? Nem vadoltam senkit , foleg nem korrupcioval. Azzal tisztaban vagyok , hogy mas gondolkodasom miatt keresik rajtam a fogast, es elobb utobb valami apro nuanszbol megprobalnak elefantot csinalni.
  Amugy meg allok a kihivasok ele :))
  Sajnalatos , hogy azert mert le merem irni a velemenyem , valakik nagyon eros kesztetest ereznek az elhallgattatasomra , vagy igy vagy ugy. Miert ???
  Ismet nagyon furcsa hogy "civil" ember letedre bizalmas feljelentesekrol tudsz. Miert????”
 • 25. rettegettivan 2013. október 26. 15:39
  „23. Francois 2013.10.26. 14:57
  Nekem 1 regisztrációm van, mióta létezik az újság. Admin visszanézi neked szívesen úgy franc tudja hány éve. És kezdesz felbosszantani. És főleg, hogy nyilvános fórumon mocskolsz és fenyegetsz másokat. És ez nem ide való (Adminnak)”
 • 24. rettegettivan 2013. október 26. 15:29
  „Francois 2013.10.26. 14:50
  Épp rád gondoltam például. Mit szólsz egy ügyészséghez, ha hivatásos vagy?
  Engem leginkább ugyanis ez háborít fel az összes cikk hozzászólásaiban, ami itt beírásra került az üggyel kapcsolatban az utóbbi pár napban, és átment moderáláson. És még rengeteg hivatásost, remélem. Derüljön ki az igazság, nem ez a normális? Hogy még egyszer ne legyen ilyen? Én továbbra is úgy látom, ez egy borzasztó tragédia, ami megelőzhető lett volna. Vagy nem. A bíró nyilván azért "szedi szét" a tanúkat, mert szeretné tudni, mi is történt, mielőtt dönt. Mindenkinek együtt kell élnie ezzel sajnos, jó döntés már biztosan nem lehet.”
 • 23. Francois 2013. október 26. 14:57
  „21. lukrecia és 19. rettegettivan a többit már nem akarom vissza keresni! Van még egy pár nick neved! De ezt mind tedd hozzá az összes nevedhez! " És ki ne maradjon, napok óta olvasom a hozzászólásokat, akár burkoltan, akár burkolatlanul sem fenyegethet senki büntetlenül a hozzászólásomért. Bár nekem nagyon biztos információm van hogy téged feljelentettek tegnapi nap magánindítvánnyal, mivel az egyik hozzászólásodban korrupcióval vádoltad a rendőröket! Átfutás 20 nap körül! :) Egyébként te ugyan ezt nem tudod megtenni, mivel csak egy nick névhez írtak okosom! :)”
 • 22. Francois 2013. október 26. 14:50
  „21. lukrecia 2013.10.26. 14:34 Hol fenyegettek meg?! Nagyon tisztában vagy ám a joggal! Esetleg véleményt nyilvánítottak rólad! :) Egyébként te az intézkedő rendőröket nyíltan korrupcióval vádoltad! :) De szerintem szaladj be a rendőrségre és tegyél feljelentést, körbe fognak röhögni! :) Egy fórum nick nevéhez szóltak nem xy újságíróhoz! :) Vagy XY nyomozóhoz! Ennyit a jogtudományodhoz! :) Sokan most hirtelen besz....tak ám tőled! :)”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A piros arany rossz éve

A híres magyar paprika történetébe a 2013-as az egyik leggyengébb esztendőként vonul majd be. Tovább olvasom