Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Kíméletesebb lélegeztetés - elsőként a koraszülött mentőknél

Szeged - Mostantól a mentés ideje alatt lényegesen kíméletesebben tudják lélegeztetni a koraszülötteket a szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány metőautójában. Az országban elsőként itt lesz ehhez szükséges speciális műszer – köszönhetően az Országos Mosoly Egyesületnek, mely megvásárolta.
Az országban elsőként a szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány mentőautójában lesz olyan lélegeztető készülék, amellyel a hagyományos kézi módszernél jóval biztonságosabban tudják majd életben tartani a babákat. A közel fél millió forint értékű műszert az Országos Mosoly Egyesület vásárolta meg, szerdán pedig ünnepélyesen át is adták. Nagy István, az alapítvány elnöke elmondta: miután tudomásukra jutott, hogy a koraszülött mentés milyen nagy bajban van, felkarolták ügyüket. Két hónapon keresztül pénzzel támogatták az Újszülött Életmentő Alapítványt, majd úgy döntöttek, mind a nyolc vidéki mentőautót felszerelik egy értékes műszerrel. Elsőként Szegedre került egy ilyen berendezés.

A berendezést Nagy István, az Országos Mosoly Alapítvány elnöke adta át Pintér Sándornak, az Újszülött Életmentő Alapítvány kuratóriumi elnökének. Fotó: Frank Yvette
A berendezést Nagy István, az Országos Mosoly Alapítvány elnöke adta át Pintér Sándornak, az Újszülött Életmentő Alapítvány kuratóriumi elnökének. Fotó: Frank Yvette

A Neopuff lélegeztető készülék már a több évvel ezelőtti nemzetközi ajánlásokban is szerepel, hazánkban azonban a koraszülött mentésnél egyelőre csak elméletben ismerik. Pintér Sándor, az Újszülött Életmentő Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a kézi ambu pumpával, amelyet jelenleg mindenhol használnak, nem lehet egészen pontosan szabályozni a befújt levegő mennyiségét. Minél kisebb egy koraszülött, annál finomabban kell adagolni tüdejébe a levegőt, néhány órás túlnyomásos lélegeztetés pedig már károsíthatja a tüdőt. A most kapott műszer teljesen kiváltja a kézi lélegeztetést és pontosan beállítható rajta, mekkora nyomással adagolja az oxigént.

Olvasóink írták

 • 11. ksm 2012. június 01. 12:54
  „Polo!
  Nálunk szerencsére nincs ilyen.
  Ahogy átvettük, már másnap használjuk.
  :))
  Bocsánat a kirohanásomért, de úgy éreztem, hogy ebben is megtudja látni valaki a rosszat.
  Szerencsére nem így volt. :))”
 • 10. polo 2012. május 31. 17:10
  „7. ksm 2012.05.31. 10:57
  nem arra céloztam hogy nem használjátok csak ismerem ezeket mivel egy darab van belőle óvni kel és az aki a használja ezt tudja is de aki kiadja az nem és inkább nem engedi hogy megmaradjon épségben pl.: BURN FREE, BURNAID BURNDRESSING kötszereket kaptunk nem lehetett használni mivel elfogy valamint az új
  LIFEPAK 12. LIFEPAK 15 defibllirátorokat megkaptuk azokat sem lehetett egy fél évig használni mivel tönkre mehet és helyette a régi LIFEPAK 5 kellet használni míg egyszer reanimálás közben lefüstölt akkor használhattuk az újakat én erre gondoltam :))”
 • 9. tothmariaaa 2012. május 31. 16:09
  „7 ?”
 • 8. X_Y 2012. május 31. 12:15
  „7.ksm 2012.05.31. 10:57

  Minden tiszteletem a hozzád hasonló "elmeháborodottaknak", akik nulla anyagi megbecsülés mellett is elvégzik a munkájukat, ha kell túlórában, éjjel, Karácsonykor...”
 • 7. ksm 2012. május 31. 10:57
  „Kedves Polo!
  Igen, használni fogjuk. A mi műszereink nem a kocsi belsejét díszítik, életmentésre szolgálnak,
  és minden nap használjuk is őket.
  A kocsiban lélegeztetünk, életmentő gyógyszereket adunk infúziós pumpával, pumpákkal. Figyeljük a szállított babák, hőmérsékletét, szívét, légzését.
  Ha szükséges letudjuk szívni a légutakban felgyülemlett váladékot.
  A kocsi tényleg egy mozgó intenzív osztály. :))”
 • 6. bambinaXX 2012. május 31. 05:23
  „:))”
 • 5. polo 2012. május 30. 18:44
  „remélem használhatják is nem csak díszeleg majd az autóban a ez szomorú hogy a magyar állam a gyerekeken spórol és ahhoz képest amiket elraknak és elba..... ez piti összeg és pár emberke életét megtudná mente egy két komolyba és modernebb készülék de jó hogy vannak ilyen alapítványok köszönöm”
 • 4. maug 2012. május 30. 18:18
  „Végre egy jó hír! Örülök, hogy vannak még olyan emberek akik másokkal is foglalkoznak!”
 • 3. X_Y 2012. május 30. 16:57
  „Jó látni, hogy vannak akik képesek tenni a kormány tajgetosz terve ellen...”
 • 2. Szücsiii 2012. május 30. 16:10
  „Ez az! :) Így tovább, én is adtam már nekik kisebb összeget. Nagyon megérdemelnek minden forintot! :)”
 • 1. csillogás 2012. május 30. 15:32
  „Olyan szívmelengető ilyeneket olvasni! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenüket elvette a tűz - újrakezdte a 8 tagú család

A semmiből is lehet újrakezdeni – ezt bizonyítja egy dorozsmai család története. Tovább olvasom