Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Kis magyar abszurd: főszerepben a szegedi Skála Áruház dolgozói

Szeged – Szeptember 11-e óta nem vásárolhatunk a szegedi Skála Áruházban. A hivatalos verzió szerint technikai okok miatt van zárva az üzlet. Ám a dolgozókat elbocsátották, majd néhányat közülük akaratuk ellenére visszavett az új üzemeltető. Véletlenriport.
– Á, csak egy turista... – legyintenek rám.

– Nem, Garai Szakács László vagyok, a delmagyar.hu főszerkesztője.

– Hál' Istennek! – hangzik a tömegből.

– A pokolba kívánnak vagy tényleg örülnek nekem?

– Örülünk magának, éppen akartunk volna szólni egy újságírónak, csak nem tudtuk, kihez forduljunk. A jó Isten küldte magát!

Így kezdtem beszélgetni a Skála Áruház elbocsátott dolgozóival a Püspök utcában a személyzeti bejárónál.

Az elbocsátott dolgozók egy csoportja. Ha kell, a bíróságon is harcolni fognak az igazukért. A szerző felvétele
Az elbocsátott dolgozók egy csoportja. Ha kell, a bíróságon is harcolni fognak az igazukért. A szerző felvétele


Korareggel munkába menet láttam meg a nagy feliratot a Skála egyik fotocellás ajtaján: az áruház technikai okok miatt zárva, mellette állt valami indoklás is, plusz azt is megtudtam, hova vihetem vissza a napokban vásárolt terméket, amennyiben hibás lenne.

Délután visszabicikliztem, épp a legjobbkor. Az épület körbejárása közben találkoztam a Skála egykori dolgozóival.

A hivatalos verzió feliratai. A szerző felvétele
A hivatalos verzió feliratai. A szerző felvétele


– Negyvenketten dolgoztunk itt, mindnyájunknak fölmondtak. Erős túlzás, hogy technikai okok miatt van zárva az áruház. Augusztus 9-én kaptunk egy tájékoztatót a csoportos létszámleépítésről. A Skála-lánc öt áruházát, a pécsit, a kecskemétit, a miskolcit az egrit és a szegedit zárják be a tulajdonosok. Három lehetőség közül választhattunk: rendes felmondás, közös megegyezéses fölmondás, illetve e kettő kombinációja – mondta Szabó Lászlóné, a dolgozók szószólója.

Szabóné elmondta azt is, augusztusban a fővárosban kétszer is voltak egyeztető tárgyaláson. Akkor ott megállapodtak a vezetőséggel, hogy az utolsó, a Skálában ledolgozandó munkanapjuk szeptember 8-a. Az eladók el is kezdtek munkát keresni. Ám végül szeptember 11-éig volt nyitva az áruház. – Minden egyes nap este dőlt csak el, hogy másnap is kinyitunk, holott ez szabályellenes. Ugyanis két hétre előre tudnunk kell mindig a beosztásunkat, a délelőtti, délutáni műszak, a helyettesítések miatt – tette hozzá Szabóné. A dolgozók azt is elmondták, a vezetőik igyekeztek őket meggyőzni arról, hogy közös megegyezéssel bontsanak szerződést, mert a rendes felmondás esetén nekik járó végkielégítést nem biztos, hogy állni tudja a cég, azaz könnyen lehet, hogy akkor sem kapják meg járandóságukat, ha a munkaügyi bíróság igazat ad nekik.

Két napnyi leltározás után a dolgozóknak teljesen ki kellett üríteni az áruházat. A szerző felvétele
Két napnyi leltározás után a dolgozóknak teljesen ki kellett üríteni az áruházat. A szerző felvétele

– Felépítettek Sanghaiban a mi munkákból egy egész lakóparkot. Most pedig az utcán vagyunk – jegyezték meg többen keserűen. A dolgozók elmondták azt is, a Skála Group 16 áruházával együtt a júniusban az 500 ezer forinttal megalapított C&L Focus Kft.-be „került", jogutódlással. Az áruházat üresen kellett átadniuk szeptember 9-én, ezt végül szeptember 15-én tették meg, előtte két napig leltároztak. Ma a felmondási és egyéb papírjaikért kellett bemenniük a munkahelyükre. Szabó Lászlóné elmondta azt is, nem marad sokáig üresen az áruház: ők is tudják, hogy egy hasonló profilú ruházati cég költözik az épületbe. Sőt már meg is egyeztek – a dolgozókról is.

– A két tulajdonos megegyezett abban, hogy jogutódlással átvesz közülünk embereket. Nem mindenkit, néhányunkat. Mindezt hétfőn közölték velünk. Kiderült, hogy a pécsi, a kecskeméti és a szegedi áruházból összesen ötven embert, közülünk tizenegyet átvesznek. Összeállítottak egy listát, és közölték a dolgozókkal, nekik kötelező átmenni. Nem számít, hogy ők akarnak-e ott dolgozni, hogy esetleg találtak-e már máshol munkát. Sőt a tulajdonosok ma újabb tíz főt tudtuk és beleegyezésük nélkül odaadtak az új cégnek. Azt mondta nekik az igazgatónőnk, hogy ha nem tetszik, akkor mondjanak fel, de akkor ugye nem kapnak végkielégítést. Nincs más esélyünk csak a munkaügyi bíróság – mondta ismét Szabóné.

A dolgozók azt hangsúlyozzák, hogy jogutódlás esetén két héttel az átadás-átvétel előtt üzemi tanácsot kellett volna összehívnia az igazgatóságnak, ám ezt nem tették meg.

Az áruházat egyébként két hete két biztonsági cég is őrzi, az egyiket a régi tulajdonos, a másikat a jogutód fogadta föl. Az árukészletet a többi, még működő Skálába vitték. – Még a poharakat, a falakról a képeket is elvitték. Teljesen ki van ürítve az áruház – jegyezte meg az egyik nevét nem vállaló dolgozó. A dolgozók helyzete óráról órára változik, olyannyira, hogy miközben beszélgettünk kaptak egy telefonhívást, hétfőig semmit ne csináljanak, semmilyen papírt ne írjanak alá. A munkavállalók közül nagyon sokan itt kezdtek dolgozni, s 38–40 évnyi munkaviszony után innen mentek volna nyugdíjba. Ám most elbocsátották őket, s csak reménykedhetnek abban, hogy megkapják a rendes felmondás után járó végkielégítésüket.

Szerettem volna beszélni a szegedi áruház vezetőségével ám a hátsó bejáratnál egy roppant udvarias, illedelmes biztonsági őr állta utamat. Közölte, hogy föl nem engedhet, de fölmegy a vezetőséghez, és megkérdezi, hogy akarnak-e nyilatkozni. A dolgozók által emlegetett igazgatónő végül nem élt ezzel a lehetőséggel.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. varadipal 2010. november 05. 09:23
  „A közgyűlésben nincs Fideszes kereskedelemért felelős képviselő? Miért a Botka menne? A közgyűlés dísznek van?”
 • 93. Sportplusz 2010. szeptember 21. 23:31
  „botka itt mért nem jelensz meg a dolgozok védelmében ..igaz ennek a város rombolonak az "árkádon"jár az esze biztos jött "JATT" és magyd megy " ÁTADNI "”
 • 92. shalomka 2010. szeptember 18. 19:34
  „Nem értem mi itt a probléma? Az is baj ha valakinek ajánlanak munkát?”
 • 91. gavallér 2010. szeptember 18. 13:12
  „Minden tisztelet a vásárlónak , de higgyék el néha nem lehet mimika nélkül átélni némelyik
  kérdést. Lehet ezt grimasznak nevezni, de akkor is így van.”
 • 90. szimpi 2010. szeptember 18. 11:52
  „Azt a törvényt kellene megvizsgálni ami lehetővé teszi a munkavállalók kijátszását.
  Ez az egész történet a végkielégitések kifizetésének megúszásáról szól.Szégyen, hogy a 20-30 éves munkaviszonyban eltöltött idő után, a jogosan járó járandóságaikat igy kelljen kiharcolni.”
 • 89. zoltanszabo 2010. szeptember 18. 10:04
  „Állítólag elszámoltat a Fidesz.Azt is megkellene vizsgálni,ki engedte be a kínaiakat?Azt a rengeteg sz... árút?Vámmentesen hozzák, blokkot nem adnak,adót nem fizetnek,dolgozókat kihasználják!!Miért engedi ezt meg az ország vezetése???Volt magyar ruha ipar miért zárták be??Meg nyitni újra a gyárakat,munka volna bőven,munkahely-képzett jó munkás!Mindjárt megindulnánk a fejlődésben.Több ezer munkahely,adó itthon marad,rengeteg család élete jóra fordulna,senki nem agyalna hová,melyik országba menjen el ha boldogulni akar.”
 • 88. gabocac 2010. szeptember 17. 22:24
  „fszilvia
  Voltal valaha is munkanelkuli??????Manapsag nem az szamit ki milyen ugyes,hanem kinek van ismerose.Nagyon nehez manapsag munkat talalni.”
 • 87. fszilvia 2010. szeptember 17. 21:48
  „Nem akarok senkit bántani, de sokszor jártam úgy, hogy amikor kértem valamit az eladóktól, csak a szájukat húzogatták. Még azok a grimaszok... Biztos szerettek ott dolgozni, sajnálom is a történteket, de a hozzáállásuk nem volt 100%-os. Az ügyesebbek biztosan kapnak munkát.”
 • 86. persona 2010. szeptember 17. 21:37
  „85. hozzászólás mauglii 2010.09.17. 20:32

  minek, dekorációnak? :)”
 • 85. mauglii 2010. szeptember 17. 20:32
  „Nem az árú minőségéről van és volt szó, csupán ez emberség minőségéről.
  A nagyszájú, okos értelmiségieket pedig beállítanám a pultba vagy a pénztárgép mögé.”
 • 84. Cipó99 2010. szeptember 17. 20:06
  „83. hozzászólás a84esbusz 2010.09.17. 19:5

  Értelmes hozzászólás!!!

  Látom, hogy mennyire aggaszt a dolgozók sorsa!!! Biztos átélted már!”
 • 83. a84esbusz 2010. szeptember 17. 19:51
  „A megálló neve még mindig Centrum áruház. Most ezútán mire fogják átkeresztelni?”
 • 82. Cipó99 2010. szeptember 17. 19:37
  „81. hozzászólás szilléri 2010.09.17.

  Minél hamarabb szeretném, de félő, hogy későn lesz!”
 • 81. szilléri 2010. szeptember 17. 19:22
  „moderálva”
 • 80. Kisbékuska 2010. szeptember 17. 18:51
  „Rosmary53 2010.09.17. 17:35

  Csak megsúgom hogy márkás ruhák is voltak !! A fehérneműn is.”
 • 79. Cipó99 2010. szeptember 17. 17:50
  „Azt kellene főbe lőni, aki először beengedte a kínaiakat!!! Saját hazánkban ők az urak!
  Eljött a "sárga veszedelem"!
  Mindenkit lefizetnek, s a hivatalos helyen sem neked lesz igazad!
  Tudják előre, hogy mikor lesz ellenőrzés!!!”
 • 78. szimpi 2010. szeptember 17. 17:43
  „fancyname1!Sok mindenben sajnos igazad van.De nem hiszek abban, hogy meg sem kell próbálnunk a jövőnket alakítanai, mert úgysem sikerülhet. A jogainkat- törvényesen-képviselnünk kell, hiszen ez mutatja meg a határokat, ha ezt nem teszed önként lemondasz a lehetőségeidről és csak a bolond nem élne ezzel.”
 • 77. flexsnake 2010. szeptember 17. 17:40
  „jogilag a munkáltató bérbeadhatja a dolgozóit ha még munkaviszonyban állnak.”
 • 76. Rosmary53 2010. szeptember 17. 17:35
  „Nem szerettem ide járni...sok kínai bóvli, 1-2 mosás után ronggyá válik..a cipők minősége sem volt 100-as..akkor inkább a az angol boltok. Tényleg, hová járnak a nők vásárolni, ha mondjuk nem kínaival akarják telerakni a szekrényeket? Kérnék felsorolást...köszi.”
 • 75. Haho66 2010. szeptember 17. 17:33
  „Nem akarnék vitát provokálni, de fancyname1, az Ön édesanyja 13 éves milyen munkát kezdett el?”
94 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén megnyílik a Somogyi-könyvtár zárt része is - programajánló

Szegeden egyebek között a városháza, a Somogyi-könyvtár és a Szent István téri víztorony nyitja meg kapuit a hétvégén a kulturális örökség napján. Tovább olvasom