Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Kísérlet - a nagy webfőzés a halászléfesztiválon

Szeged - Főzött már halat? Mi még nem... Ha kíváncsi ránk két dolgot tehet: követ minket itt a weben, vagy kijön Újszegedre, a régi sajtóházzal szemközt próbálkozunk. Nethalfőzés percről percre.

15:25 Eddig tartott a nagy zabálás. Elpilledt, kikerekedett hasú újságírók támolyognak a Tisza partján. Viszontlátásra!

14:37 Forró, ezért várunk. Egyébként a mentősök mellett főztünk, azaz gyorsan jön a segítség, ha baj lenne. De nem lesz.

14:35 Kész a gyufatészta is, kezdődik a kísérleti zabálás.

14:06 Tulajdonképpen elkészültünk. Megkóstoltam. Életben maradok, ez már biztos...

13:49 Egyesek szerint halpacalt főzünk. Nem törünk meg!

13:38 Néha körbeálljuk a bográcsot és gyönyörködünk. Pont olyan, amilyennek lennie kell. Legalábbis hasonlít a fényképekre, amiket kinyomtattunk...

13:27 Végjátékban vagyunk, vagy hol. Fő, szép, jó illata van, paprika és a többi is bele kerül.

13:00 Lassan felöntjük vízzel a halat. Kollégáink már megkínáltak minket, de (egyelőre) nem fogadtuk el. A sajátunkat kell először tesztelnünk.

Ez már a miénk! Fotó: Garai Szakács László
Ez már a miénk!
Fotó: Garai Szakács László

12:48 A túloldalon jó ebédhez szól a hegedű.

12:37 Rotyog cucc!

12:33 Bogrács a helyén, begyújtottunk! Eddig mindenki rajtunk röhögött, de lassan elcsitulnak a kacagók. Maradnak a gerlék...

Ezzel a videóval tiltakozunk a túloldali Hosszú fekete haj ellen

12:29 Csabi idegben van... Baj lesz...

12:25 Keserűfog over! És begyorsultunk! Hal besózva, bogrács kizsírozva, fordított sorrendben, persze, hagymát aprítjuk. Paprika is van.

halas hagymás mix. Egy pillantra elgondolkoztunk a halpaprikáson is, de aztán gyorsan elvetettük... Fotó: Garai Szakács László
Halas hagymás mix. Egy pillanatra elgondolkoztunk a halpaprikáson is, de aztán gyorsan elvetettük...
Fotó: Garai Szakács László

12:10 Szakértőt szereztünk! Tíz perc off, mert továbbképzésen veszünk részt. Ebédeljenek meg nyugodtan!

11:57 Csabi szerzett egy bárdot, így most azzal aprít. Viszonlyag kicsi hibaszázalékkal mészárolja a halat, eddig egyszer sem csapott az ujjára. A Baloghné Márti vezette csapat sokkal jobban áll: várják, hogy felforrjon a lé, aztán már csak készre kell csinálniuk. A barátom szerint mi is készen leszünk egy óra múlva. Hiszek neki.

Már csináljuk... Fotó: Garai Szakács László
Már csináljuk...
Fotó: Garai Szakács László

11:45 Elkezdtük! Otthonka és kötény fel! Csabi már levágta az egyik ponty fejét. Dermedten néztük végig.

Puska. Kóla és sültkrumpli nincs. Fotó: Garai Szakács László
Puska. Kóla és sültkrumpli nincs.
Fotó: Garai Szakács László

Elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy megmutassuk zseniális főzőtudományunkat (muhaha). Baja hallével kísérletezünk, mert az szerintünk könnyebb. Kollégáink persze szegedi halászlét is főznek meg halat is sütnek, de az igazán bátor délmagyaros a mi levünket is meg fogja kóstolni. Egyelőre az előkészületeknél tartunk, nem kapkodjuk el. De amint belecsapunk a lecsóba, akarom mondani a pontyba percről percre közvetítjük az eseményeket. Izgi lesz!

Romantika, nosztalgia: ezt látjuk a főzőhelyünkről. Fotó: Garai Szakács László
Romantika, nosztalgia: ezt látjuk a főzőhelyünkről.
Fotó: Garai Szakács László

Olvasóink írták

47 hozzászólás
  • 47. bélás 2010. szeptember 06. 14:16
    „ha már webelnek az újságírók, akk miéret nem a szegedit mutatják?”
  • 46. gróf 2010. szeptember 06. 09:34
    „Már írtam máskor is, aki unja lapozzon.
    Bajai halászlé: az eredeti ősi formájában létezik ma is. Régen a dunai vízi molnárok a munkásaiknak a meleg ételről így gondoskodtak olcsón, a hal adott volt, a hajókon voltak tyúkok amik adták a tojást a tésztához, liszt az megint csak volt a molnároknál ez kézenfekvő. A halászlét a tésztával tették laktatóvá.
    Szegedi halászlé: a halászok egész nap keményen dolgoztak és a sérült valamint apró eladhatatlan halakat a hálóból a bográcsba rakták saját maguk részére. Egyszerre raktak fel mindent a parton, ezért volt olyan hal amelyik szétfőtt és így a leve sűrűbb lett mint más tájak levesei. Alaplevet természetesen nem főztek és nem is paszíroztak, sem idejük sem eszközük nem volt erre. A reggeliből maradt kenyérrel tették kiadóssá.
    A mai sűrű halászlénk egyszerű vendéglői kreálmány, pár évtizedes. Szerintem finomabb mint a bajai, de a hagyományőrzésük tiszteletet érdemel.”
  • 45. flexsnake 2010. szeptember 05. 22:25
    „moderálva”
  • 44. Mignon 2010. szeptember 05. 22:10
    „A Garai-Segesvari-fele halaszle helyett nekem jobban izlett volna a
    Kunstar-Balint-fele halaszle...”
  • 43. CID 2010. szeptember 05. 20:51
    „Jaja, Baján ;)”
  • 42. Herli 2010. szeptember 05. 20:01
    „A bajaiaknak meg pont fordított a véleménye. És akkor mi van. A helyi szokásokat tiszteletben kell tartani.
    Ja, és Baján 5.000 bográcsban rotyog a lé a fesztiváljuk idején. Ezt azért tisztelni illene. :-)”
  • 41. CID 2010. szeptember 05. 18:13
    „Herli :
    Azért arra az apróságra felhívnám a figyelmedet, hogy ez itt a Szegedi Halfesztivál volt. Vérlázító, hogy egy helyi napilap "újságírói bajait főznek " mert az könnyebb. Szerencsétlenek ! A szegedi tényleg jobb mint a bajai. Abban csak a tészta ér valamit :)”
  • 40. CID 2010. szeptember 05. 18:01
    „Ezek a senkiháziak tényleg bajait főztek ?”
  • 39. franzvon 2010. szeptember 05. 15:43
    „maczkósalyt”
  • 38. Herli 2010. szeptember 05. 11:34
    „koxos

    vazza, de tudatlan vagy pajti, sosem hallottál helyi népszokásokról? Mind úgy jó mint itt az Alföldön?
    Más ízlése miért gond neked?
    Butuska maradsz, ha nem tájékozódsz.”
  • 37. dublini 2010. szeptember 05. 11:30
    „Ácsiii!! A pörkölt -szerintem- remek krumplival.....”
  • 36. koxos 2010. szeptember 05. 11:27
    „a tésztásoknak: ez kb olyan mint pörköltbe krumplit nekifutásból felrúgnám a bográcsot”
  • 35. dublini 2010. szeptember 05. 11:19
    „.....ahan... meg lekváros palacsintát, mákostészát esetleg túró gombocot... :D”
  • 34. imna 2010. szeptember 05. 11:18
    „24. CID

    Inkább írj helyesen! Mackósajt ly-vel??! Úristen!!!”
  • 33. imna 2010. szeptember 05. 11:18
    „24. CID

    Inkább írj helyesen! Mackósajt ly-vel??! Úristen!!!”
  • 32. gavallér 2010. szeptember 05. 11:07
    „Azé kell a bajaiba a tészta mert akkor nem kell hozzá kenyér. A halászlé titka Szegeden a friss domós kenyér.
    Ha pedig nincs otthon véletlenül éppen hal akkor megteszi az kockázott disznó hús is . Ekkor a
    végtermék neve gulyásleves.Ha ügyes vagy akkor ugyan abból a léből tudsz csinálni hallét is és gulyást is.”
  • 31. varadipal 2010. szeptember 05. 10:10
    „Ezüstévek Nyugdíjas Egyesület pontyfilé halászlé, sült hal/kárász, törpeharcsa/, 50 főre, mind egy szálig elfogyott./ meg a bor is/ Bronzérem a zsűritől. A kora reggeli sátorállításon félig halálra röhögtem magam.
    Szen Péter a halászléfőzők nagy haverja lett tegnap, mert kitűnő időt csinált.”
  • 30. Herli 2010. szeptember 05. 08:17
    „20. koszos
    Aki meg nem tesz bele tésztát az tudatlan. Fogalma sincs e szokás kialakulásáról. A tudatlanság sajnos nem fáj, de kellemetlen. Mint most nálad.”
  • 29. sbert 2010. szeptember 05. 06:59
    „van még beüle? ez a kisérlet egyike.....”
  • 28. franzvon 2010. szeptember 05. 06:14
    „Ez így túl macerás!
    Vizet melegítsz, halászlékockát dobsz bele, meg gyufatésztát.
    A MIR űrállomáson is ez a szokás járja...”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rotaractos jótékonysági buli

Szeged - Jótékonysági retró bulit szervezett a Rotaract Club Szeged tegnap este a régi Hungária… Tovább olvasom