Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Klasszikus mese kortárs tánccal

Szeged - Juronics Tamás koreográfiájával tegnap mutatta be a Szegedi Kortárs Balett Csajkovszkij Diótörőjét a nagyszínházban.
Emlékszem arra, amikor a kortárs táncszínház egyes képviselői számára Csajkovszkij Diótörője volt az egyik legjobb példa arra, hogy milyen balettet nem akarnak csinálni. Azóta változott a világ, és nyilvánvalóvá lett: ha nincsenek igazán eredeti új ötletek, a klasszikus értékekre alapozva még mindig lehet modern előadást is csinálni. Juronics Tamás most ezt tette: dinamikus, jókedvű, friss produkciót hozott létre a Szegedi Kortárs Balett üdítően fiatal és játékos kedvű társulatával. Azoknak a gyerekeknek, akik most Juronics könnyen befogadható, humoros Diótörője révén találkoznak először a táncszínházzal, biztosan nem lesz rossz benyomásuk a műfajról, és nem riadnak meg egy életre tőle.

Diótörő a nagyszínházban. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

E. T. A Hoffmann mesefigurái szinte rajzfilmszerű karakterekként bukkannak fel ebben a verzióban. A legkarakteresebb épp a koreográfus által életre keltett nagy mágus, Drosselmeyer nagybácsi, aki tar fejtetővel, hosszú fehér hajjal, fekete lódenkabátban varázsol csillagos égboltot, szór csillámport a szereplőkre.
A Marikát táncoló Palman Kitti rendíthetetlen mosollyal bolondozza végig az előadást. Czár Gergely kifinomult mozgáskultúrával mutatja meg, Diótörő hogyan válik merev bábból szenvedélyes hús-vér figurává. Aranyos Markovics Ágnes dagadt Dadája és Cukorszilva Tündére. Lelkes odaadással táncolnak a többiek is: Májer Gábor, Zsadon Flóra, Tarnavölgyi Zoltán, Hajszán Kitti, Kiss Róbert, Csetényi Vencel, Horváth M. Gergő, Szarvas Krisztina, Tóth Andrea, Fehér Laura és Hortobágyi Brigitta.

Horányi Júlia – láthatóan kevés pénzből – egyszerű, ötletes, rajzfilmbe illő színpadi teret teremtett; színesek, változatosak a jelmezei is. Juronics ért a gyerekek nyelvén: jó érzékkel, megfelelő időpontban vonja be őket a közös „hógolyózásba". Telitalálat az is: búcsúzásként bábmozgásra kéri őket.

Olvasóink írták

  • 2. .suhym. 2012. október 28. 12:25
    „Unokám éppen most nézi, remélem tetszik neki.:))”
  • 1. zsuzsmo 2012. október 27. 15:33
    „A gyerkőcék látták a főpróbát délelőtt, fiú létére nagyon tetszett neki az előadás. Köszönjük szépen a lehetőséget :) A galériát nézve újra elmesélte, hogy mit is látott, azonban meglepődve néztük a 74-75 kép környékétől a kosárlabdás fotókat :) De ez legyen a legnagyobb bajunk :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserebere, fogadom: 1 milliárdot kér Szeged

Közel 1,1 milliárd forintot kér a szegedi önkormányzat a megyei kormányhivataltól a Huszár utcai ingatlanért, ahol január 1-jétől a járási hivatal működne. Tovább olvasom