Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Kodály és a Hungerit egy törvényben

Szeged - Üvegbeton, Pick szalámi, csíramálé: törvénybe foglalja a következő országgyűlés, mit tekint hungarikumnak és helyi értéknek. A címekkel majd pályázati támogatás is jár. A gyűjtés elkezdődött a megyében, közben a mozgalom mellé állt Pálffy István, a híradós újságíróból lett politikus.
Az előző országgyűlés határozta el, hogy szükség van hungarikumtörvényre, de már az új képviselők feladata lesz a törvény elkészíttetése. A jogszabály, amellett, hogy meghatározza, mi számít hungarikumnak, helyi, megyei, Kárpát-medencei értéknek, arról is rendelkezni fog, mivel jár e címek odaítélése. A tervek szerint pályázati támogatással, adókedvezménnyel, ami nagyban hozzájárulhat, hogy a termelő versenyképes maradhasson a piacon. A törvény-előkészítő munka vezetője, Lezsák Sándor országgyűlési alelnök arról számolt be nemrég a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, hogy országos gyűjtőmunka indult, amelynek célja, hogy adatbázis készüljön a helyi értékekről – amelyek védendők, de minket is védenek a globalizálódó világban. A törvénybe nemcsak helyben készült áruk, iparművészeti termékek, de természeti kincsek és olyan szellemi alkotások is bekerülnek, mint a Kodály- vagy a Pető-módszer.

A rendezvényen kiosztott lista válogatás volt a megyei gyűjtőmunka eredményéből. Ezen a hódmezővásárhelyi és a szegedi kistérségből egyelőre kevesebb érték szerepelt, mint a többiből. A gyűjtés azonban még nem zárult le. Székely Anna, a megyei önkormányzat munkatársa arról tájékoztatott, hogy mindenütt a helyi önkormányzattól kérdezték meg, mit tartanak helyben értéknek, így került bele a készülő adatbázisba többek közt a csongrádi Biokultúra Egyesület, Simmer Sándor fafaragó, a szentesi csíramálé, a Hungerit Zrt., a Kisteleki Sajtüzem, a Sóshalmi Borászat, Sallay Tibor szegedi papucsos, Molnár Istvánné óföldeáki tésztakészítő és még több száz termék, alkotás, vállalkozás.

A gyűjtés az ország több megyéjében is folyik egy ideje – és most nagyobb nyilvánosságot kapott azzal, hogy a híradós újságíróból lett kereszténydemokrata politikus, Pálffy István is mellé állt. Az interjúban, amely döntésének okairól szól, arról is beszélt, hogy a közmédia feladata bemutatni ezeket az értékeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitották a forgalom előtt a rakpartot

Szeged - A Tisza apadása miatt a szegedi Huszár Mátyás rakpartot csütörtök délután 4 órától újra… Tovább olvasom