Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Korai Verdi-szerepeket énekelne Kelemen Zoltán

Szeged - Négy estén is énekli Gérard szerepét az André Chénier nagyszínházi előadásain Kelemen Zoltán baritonista, aki a múlt héten az Operaház Otello-sorozatában aratott sikert. A dalszínház a jövőben is számít rá – japán turnéjára is meghívta.
– Jago szerepe az egyik legnagyobb kihívás a baritonoknak, ezért is volt fontos számomra, hogy több mint 16 év múltán épp ezzel térhettem vissza az Operaházba. Legutóbb 1995-ben Dulcamarát énekeltem ott a Szerelmi bájitalban egy nemzetközi énekverseny győzteseként. Bátor Tamás basszista, az Operaház művészeti főtanácsadója látta 2008 tavaszán a José Cura címszereplésével játszott szegedi előadásunkat, az alapján javasolta, hogy hívjanak meg. Újult erővel vetettem magam a munkába; az operaházi Otello még ugyanaz a produkció, amelyet 1994-ben Vámos Lászlóelőször a Dóm téren állított színpadra. A szegedi premieren Gianfranco Ceccheleénekelte a címszerepet, Tokody Ilona volt Desdemona. Állandóan frissülő énekesgárdával azóta is műsoron tartják ezt a produkciót az Operaházban, ahol háromszor is láttam. Alaposan kidolgozott, hagyományos rendezés, csodálatos díszletben, gyönyörű jelmezekkel; mindig arról ábrándoztam, jó lenne ebben is elénekelni Jagót. Az Operaház új megbízott fő-zeneigazgatója, Héja Domonkos és Palcsó Sándor rendező irányításával próbáltunk, a Budapesten debütáló román tenorista, Marius Vlad énekelte Otellót. Az előadásokon már váltótársával, Bándi Jánossal léptem fel – mondja Kelemen Zoltán.

Kelemen Zoltán Gérard szerepében az André Chénier-ben. Fotó: Frank Yvette
Kelemen Zoltán Gérard szerepében az André Chénier-ben.
Fotó: Frank Yvette

Szerepálmok

Bár nem énekelte még soha, Kelemen Zoltán megtanulta már az Aida Amonasróját, a Bánk bán Petúrját és Tiborcát, valamint Belcore szerepét is a Szerelmi bájitalból. – Most a hangomhoz legközelebb álló korai Verdi-operák – Nabucco, Macbeth, Ernani, Luisa Miller – bariton főszerepeit énekelném el legszívesebben.

  
Olyan jól sikerült a szegedi énekes vendégszereplése, hogy meghívták a társulat nyári japán Traviata-turnéjára is. – Felkértek Leporello szerepére is, de azt még nem énekeltem, nem is nekem való, ráadásul ütközne a szege-
di Rigoletto-produkciónkkal, ezért nem vállaltam. Azt mondták, számítanak rám a következő évadban is.

A Szegedi Nemzeti Színház a héten újra műsorra tűzte Giordano operáját, az André Chénier-t. Mivel Réti Attila Japánban vendégszerepel, mind a négy előadáson Kelemen Zoltán énekli Gérard szerepét. – A bariton repertoár egyik legszebbike Gérard második áriája. Régóta szerepálmom volt, ezért örülök, hogy más, viszonylag ritkábban játszott operák után ezt a darabot is elővettük. Már elkezdtük próbálni januári bemutatónkat, a Pomádé király új ruháját is, amelyben Melis György nevezetes szerepét, Garda Robertót alakítom majd. Hősbariton hanggal kicsit nehéz könnyített hangon, hadarva és karikírozva énekelni, ezért nagyon készülök rá. Ez az évadom sűrű lett, korábban volt olyan szezonom is, amikor két hónapon át egyáltalán nem léptem fel. Manapság már egyre gyakrabban hívnak koncertekre is, tavaly például egy Wagner-esten Wotan búcsúját énekeltem a Művészetek Palotájában, amiről tévéfelvétel is készült. Kocsis Zoltán vezényletével pedig Liszt Szent Erzsébet legendáját adtuk elő – sorolja a jelentősebb sikereket a baritonista.

Olvasóink írták

  • 1. favágó 2012. december 01. 07:53
    „Sok sikert Zoli! Balut kihagytad a repertoár felsorolásában!:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Advent az EDF DÉMÁSZ és a Rotary szervezésében

Adventi kalendáriummá változtatták Szegeden az EDF DÉMÁSZ Zrt. Klauzál téri székházát. Tovább olvasom