Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Környezettudatos megoldások

Sándorfalva – Megújult a sándorfalvi bölcsőde, és új szociális szolgáltatóház épült – mindezt a Pallavicini fejlesztési terv keretében valósította meg a helyi önkormányzat. Mindkét projektnél környezettudatos építészeti technikákat alkalmaztak.
A sándorfalvi önkormányzat a Pallavicini-terv keretében olyan átfogó fejlesztési koncepciót valósított meg az elmúlt években, amelyben a bölcsődésektől a nyugdíjasokig mindenki érezhette, hogy a városvezetés érte dolgozik. Példaként elég csak megemlíteni a közelmúltban befejezett két projektet: a szociális szolgáltatóház felépítését és a bölcsőde felújítását.

– A szolgáltatóháznál is környezettudatos megoldásokra törekedtünk, mint ahogyan a buszpályaudvarnál, az iskola felújításánál és az önkormányzati társasháznál – tájékoztatott Kakas Béla polgármester, aki elmondta: a szociális szolgáltatóház anyag- és energiatakarékos technológiával épült, a fűtési és hűtési energiát, meleg vizet kondenzációs kazán és napkollektor biztosítja, ami hosszú távon energia- és költségmegtakarítást eredményez. Szennyvízcsatorna-hálózat hiányában közműpótló berendezést is beépítettek, amely az egész létesítményt kiszolgálja. Az újonnan keletkező szennyvíz kezelése biológiai szennyvíztisztító művel történik. A tisztított víz újrahasznosítható a mellékhelyiség öblítésére és öntözésre.

A beruházásnak köszönhetően öttel több idős ember ellátására nyílt lehetőség az idősek klubjában, így ezentúl 30-an férnek el itt. A 100 millió forint összköltségű projekt megvalósításához több mint 70 millió forint uniós támogatást nyert az önkormányzat.

A szociális szolgáltatóházat a múlt héten adták át, a felújított bölcsődét pedig január 13-án vehetik birtokba a kicsik. A régi épületet részben felújították, és új épületszárnyat építettek hozzá. A 136 millió forintos projekt több mint 117 millió forint uniós forrásból és 10 százaléknyi önerőből valósult meg. Két új csoportszobát építettek a hozzájuk tartozó kiszolgálóhelyiségekkel, eszközökkel, berendezésekkel és sószobával, valamint az udvarra is vásároltak új játékokat. A bölcsődénél is környezettudatos építészeti technikákat alkalmaztak: a már említett kondenzációs kazánt, napkollektort és közműpótló berendezést.
A fejlesztésnek köszönhetően itt is emelhetik a létszámot: a korábbi 20 helyett 40 gyerkőcöt fogadhatnak. Ez azért is nagyon fontos, mert az utóbbi években sok kisgyermekes család költözött a településre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítség a gyermekonkológián

Daganatos és leukémiás gyermekek segítésére jött létre 1996-ban a Reménysugár Alapítvány, amely a szegedi gyermekonkológiai osztályon működik. Tovább olvasom