Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Korok és reklámok a Somogyiban

Szeged - Hatalmas Oetker felirat reklámoz sütőport, pudingot, szódabikarbónát a látogatók számára a Somogyi- könyvtár földszintjén, ahol december 9-éig még megtekinthető a bibliotéka ingyenesen látogatható, A jó plakát kilép az utca szürkeségéből című kiállítása.
Egy másik falragaszon monoklis-cilinderes úriember tekintete merül a 6 fillérért vásárolható Esti Hírlap soraiba, kicsit távolabb pedig Magyarország ezeréves fennállásának ünnepét hirdeti egy korabeli, cikornyás falragasz.

– Könyvtárunk helyismereti gyűjteménye közel 20 ezer plakátot tartalmaz. Kiállításunkban a magyar grafikai plakát létezésének 130 évéből igazi csemegéket igyekeztünk összeválogatni – mondta Csizmadia Edit, a Somogyi-könyvtár helyismereti gyűjteményének könyvtárosa, a tárlat egyik megalkotója. – 1910 és 1959 között készült alkotásokat mutatunk be, amelyeken megcsodálhatók a szecesszió finom vonalaitól kezdve a háborús propagandán át az avantgárd stílusjegyei is. Helytörténeti kuriózumok is szerepelnek kiállításunkban Heller Ödöntől, Boga Lujzától, Kopasz Mártától, Góth Imrétől és Haranghy Jenőtől – tette hozzá.
 
Korok és reklámok. Fotó: Frank Yvette (galéria)
A szegedi képzőművészeti ínyencségek között találhatunk plakátot, amely a fogadalmi templom felszenteléséről ad hírt, egy másik a Délmagyarország politikai napilapot reklámozza, sőt különlegességként az 1959-ben újrainduló Szegedi Szabadtéri Játékok falragasza is látható. – A Kopasz Márta által készített, szabadtérit hirdető plakát igazi kuriózum, hiszen annak idején még Berlinben is kiállították Európa legszebb plakátjai között– közölte Csizmadia Edit.

A plakátokat korabeli dokumentumokkal színesítették a tárlat készítői. Látható többek között Góth Imre festő-
művész Juhász Gyula titkárnőjének címzett, kézzel írt levele is a számos fénykép, képeslap és egyéb írásos dokumentum mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell a rákos betegeknek Budapestre utazniuk kezelésért

Nem kell a rákos betegeknek Budapestre utazniuk kezelésért
Két és fél éve hiányzó ellátási formát sikerült újraindítani a napokban a szegedi onkológián. Tovább olvasom