Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kötelező önbevallással írják össze a kutyákat

Szeged - A szegedi kutyatulajdonosok még a hónap végéig vallhatnak az önkormányzatnak arról, hogy hány ebet tartanak otthonukban. Az önbevallás kötelező, aki nem ad számot kedvencéről, 45 ezer forintig terjedő bírságban részesülhet. A háromoldalas nyomtatványon a kutyába ültetett mikrochip számát is meg kell adni.
Ebösszeírást tartanak október 31-éig Szegeden: az ebtulajdonosok eddig a napig jelenthetik be kedvenceiket a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatain vagy kirendeltségein. Az ebösszeírás önbevallásos, a formanyomtatvány beszerzése az ebtulajdonos kötelessége.

– Aki elmulasztja a bejelentést, 15 ezer forinttól 45 ezer forintig terjedő állatvédelmi bírságra is számíthat – mondta Ácsné Gunda Judit. A szegedi önkormányzat igazgatási és építési irodájának vezetője közölte: az állatvédelmi törvény írja elő, hogy legalább háromévente össze kell számolni az ebeket, időpontjáról az önkormányzat dönt. Több szegedi kutyatulajdonos attól tart, a bevallás azért kell, hogy később ebadót tudjanak kivetni. Ácsné Gunda Judit hangsúlyozta: a város nem tervezi az adófajta bevezetését, amiről korábban már döntés is született, a bevallásnak pusztán ebrendészeti, állat-egészségügyi oka van.

A háromoldalas bevalláson a kutyába ültetett mikrochip számát is meg kell adni. A 4 hónaposnál idősebb ebek chipeztetése és regisztrációja – ahogy megírtuk – január 1-je óta kötelező, aki ezt elmulasztja, szintén 15-től 45 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. A jogszabályok betartásának ellenőrzése az állat-egészségügyi hatóság és a jegyző feladata, továbbá az állatorvosnak kötelessége ellenőrizni a vizsgálat előtt, hogy rendelkezik-e transzponderrel a kutya.

A Tápén élő Cézárt is bevallották. Fotó: Schmidt Andrea
A Tápén élő Cézárt is bevallották.
Fotó: Schmidt Andrea

A nyomtatvány beszerzése

A formanyomtatvány beszerezhető október 31-éig a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatain (Szeged, Széchenyi tér 11., Huszár utca 1., Adóiroda ügyfélszolgálat, I. emelet), kirendeltségein (Kiskundorozsma, Negyvennyolcas utca 12., Szőreg, Szerb utca 21., Tápé, Honfoglalás utca 73.), és letölthető az önkormányzat honlapjáról (www.szegedvaros.hu). Több kutya esetén ebenként külön bejelentőlapot kell kitölteni, majd október 31-éig a polgármesteri hivatalhoz az ügyfélszolgálatokon, kirendeltségeken történő személyes leadással, vagy postai úton az igazgatási és építési irodának címezve (6720 Szeged, Széchenyi tér 11.) visszajuttatni.

Szegeden a mai napig chipbeültetés elmulasztása miatt nem szabtak ki bírságot. Amennyiben azonban valaki bevallja kutyáját a mostani ebösszeírásban, de eddig még nem tetetett bele transzpondert, az a hatóság előtt azonnal le fog bukni. Azt is megbüntetik, akinek ebében ugyan van chip, de nem küldi be határidőre az űrlapot. – A büntetés kiszabásánál az állatvédelmi hatóság mérlegel, hogy a kutyatartó mulasztása mennyire volt súlyos. Idő kell majd a visszaküldött nyomtatványok feldolgozásához, minden egyes űrlapot összevetünk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartásával, az eltéréseket keresve. Az önkormányzatnak arra is lehetősége van, hogy az ebösszeírás után közterületeken ellenőrizze a kutyákat, hogy gazdájuk eleget tett-e a bevallásnak, de lakcímre nem fognak kimenni munkatársaink – mondta Ácsné Gunda Judit.

A Tápén élő Török István két hónapja chipeztette meg Cézár nevű német juhászát. – Már az ebbevallásról szóló papírt is visszaküldtem, amelyet elég nehezen sikerült kitöltenem, mert rengeteg számadatot kérnek benne. Azért vártam eddig a kutyám bechipeztetésével, mert csak nemrég került hozzám, megvártam, amíg a tulajdoni lapja megérkezik, és az összes szükséges oltást megkapja. Már a chip miatt is sokan kitették az utcára kutyájukat, ami a bevallás miatt tovább nőhet – magyarázta a férfi. Farkas Attila állatorvos elmondta: az utóbbi hetekben ismét megemelkedett azon kutyatulajdonosok száma, akik chipet ültettek be kedvenceikbe. – Azt azért még nem merném kijelenteni, hogy a környéken minden eb bőre alatt ott a transzponder, de a kutyák java része már be van chipelve – mondta a Kiskundorozsmán is praktizáló állatorvos. Farkas Attila az egész történetben azt nem tartja jó ötletnek, hogy az állatorvosnak kötelező megtagadni a beoltását annak az ebnek, amely nem rendelkezik chippel – az elmulasztott védőoltás sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint az azonosító hiánya.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Hell-icon 2013. október 09. 07:35
  „29. grafika88

  Legalább ne írnál hülyeséget. Van országos adatbázis és ha van kutyád aki oltva (és chipeltetve) van te is tudnád.
  A petvetdata.hu-n ellenőrizhet a chip száma, hogy benne van-e a rendszerben. Ha nincs, akkor az állatorvos figyelmét kell fel hívni a hiányosságra.

  De ez benne van a 2010 óta használatban lévő KEK-ben (Kisállat Egészségügyi Könyv) is.”
 • 31. kötekedő 2013. október 07. 15:38
  „Mondja mar meg valaki, hogy honnan kellene tudnom errol a rendeletrol, mert az onkurmanyzat nem kuldott semmifele papirt?”
 • 30. uff33 2013. október 07. 09:33
  „nagyon egyszerü a tavaji oltási kőnyvből ami nem a gazdinál, hanem vagy az őnkormányzatnál,vagy az eboltásnál kőzremükődő állatorvosnál található mindeggyik beoltott eb bele van irva.pl 1 városrészben tavaj 200 oltottak be idén viszont csak 50-et kilehetne keresni a hiányzó 150 beoltatlan kutya gazdáját és számonkérni hova lett a 3éves kutyája ?egyébbként bolond volna bejelenteni az oltatlan,csippmentes kutyáját.amejik meg csippes azt tényleg lekérdezhetnék az adatbázisbol.”
 • 29. grafika88 2013. október 07. 09:30
  „Ez is csak arra megy..hogy kivessék az eb adót. csak a pénzre hajtanak. Sokadik : ADÓ !
  De a csip se semmi ..mert nincs országos adatbázisa. a Szegeden csippezett kutyát..már 5 km kívül nem látja a rendszer.Sőt egyik..másik doki álltal beültetett se működik ! ADÓ lenyúlás !!! a milliomodik !”
 • 28. _csutak_ 2013. október 07. 08:48
  „Nővéremnek van egy végtelen aranyos és intelligens ebe.
  De még ő sem képes kitölteni az önbevallást :(
  Márpedig az "önbevallás" szó azt jelenti, hogy az adózónak (érintettnek) saját magának kell bevallania valamit.
  Erre még őkelme "Eb Kartárs" sem képes.... :)”
 • 27. azmegszeged 2013. október 06. 23:13
  „Orwell forog a sírjában....”
 • 26. sikan 2013. október 06. 22:45
  „24. mangó1:
  Hasonlóan gondolkodva én is kiharcoltam a Huszár u.-ban, hogy másolják le és igazolják a másolaton, hogy bedobtam (nem is sk., mert az ügyintéző sem bízott bennem, maga dobta be az eredetit, nehogy elvigyem!). De ha valaki csak síma levélként adja fel, akkor sincs kibiztosítva, hogy célba ér a bejelentőlapja! Az Önkormányzat fenyegetése (büntetés kiszabása) a be nem adott adatlapokra vonatkozóan mindazoknak a feje felett lebeg, akiknek nincs a kezében a beadásról konkrét bizonyítékuk! Erre miért nem gondolt a nagyeszű rendeletalkotó, vagy az ezzel megbízott Ácsné G. J. irodavezető? Csak egy kis papírfecnit kellett volna nyomtatniuk, amelyen igazolják a bejelentőlap átvételét (dátum, aláírás, pecsét). De erre is képtelenek, fenyegetni bezzeg tudnak!”
 • 25. macs 2013. október 06. 17:06
  „23. exdeus,
  az adatlapot végül is kitöltöttem és nem utolsó szempont, hogy olvashatóan, mert egyébként az írásom erősen macskakaparás. Igazad van, e lap bejuttatása se utolsó feladat, én bevallom egy Belvárosban dolgozó ismerőst kértem meg, ebédidőben szaladjon már át és dobja be. Sajna nincs a kezembe semmi igazolás, hogy megtette, csak szava. Akkor most kezdjek el rettegni? Kéne?
  Ami az elveszett, de chippel rendelkező kutyák haza juttatását illeti, az állatorvos, akihez járunk, azt mondta, hozzá bárki bevihet talált ebet, mert a rendszerben meg tudja nézni az adatokat, és ha kell még a telefonját is kölcsönadja.
  Amúgy meg, aki a chip vagy most az adatlap miatt utcára teszi, és ezzel halálra ítéli a kutyáját, az ne nevezze magát embernek!”
 • 24. mangó1 2013. október 06. 16:46
  „Bejelentő lapot ugye be viszed........ott be dobod az urnába.... és azt hiszed hogy ezzel kész,,,legalább is azt hiszed.....mi van ha valaki ki veszi.....én be dobtam...ők nem találják....az okosak ezt fogják mondani....meg előzés céljából én másolatot készitettem és azt leigazoltattam az ügyintézővel........biztos ami biztos......”
 • 23. exdeus 2013. október 06. 16:31
  „Kedves Axon, pedig hidd el, hogy sokan fognak utcára tenni négylábú ebeket azért, hogy Őket márpedig ne ellenőrizgessék. Sajnos ilyen a világ, ahogy a cikkben nyilatkozóak is elmondták, már a bechipezés kötelezővé tétele elindította ezt a folyamatot, az összeírás pedig az i-re lesz a pont.

  Kedves Macs, kitöltöd elektronikusan, rendben, de attól még be kell vele battyogni az ügyfélszolgálatra, vagy jó pénzért feladni ajánlott (és lehetőleg tértivevényes) levélként, hogy biztosan tudd, hogy odaért. Ahelyett, hogy pl. e-mailben elküldhető lenne vagy esetleg feltölthető egy szerverre.

  Egyébként egy nagy káosz ez az egész, mert aki eddig tartott ebet, az valószínűleg beoltatta chip nélkül is. Magyarul felelős állattartó. Attól nem lesz jobb egy fokkal sem, ha tetet az állatba chipet, maximum annyival jut előrébb, hogyha épp egy kütyüvel mászkáló talál rá az elveszett ebre, vissza tudja adni, már ha az orvos jól vitte fel a rendszerbe az adatokat. Ha meg nem, hát így járt.
  Viszont most, ha nincs chip, akkor jön a bünti, hát akkor most mitévő is legyen, a felelős állattartó? Miért is nem volt "kampány chipezés"? Kinek jó üzlet ez?”
 • 22. axon 2013. október 06. 16:26
  „19. x: Tengeri malacom is van. Mondjuk őt nem kell levinni, de levihetném. Kíváncsi vagyok, mikor kell bevallani és chipeztetni az összes házi kedvencet.”
 • 21. axon 2013. október 06. 16:14
  „14. IVY: Senki nem fogja ezért utcára lökni a kedvencét. Aki meg igen, az amúgy is megtenné/megteszi - sárga csekk nélkül is.”
 • 20. Zotya100 2013. október 06. 16:07
  „6. Linka: A hazuggal egyetértek, de hogy viccesek lennének? Amikor tényleg minden a vérünkre megy, az már nemigen az.”
 • 19. x 2013. október 06. 16:05
  „17. axon "..., vadászgörényekkel? Utóbbiakból nagyon sokat sétáltatnak például a Széchenyi téren."
  - Jó kérdések. Némelyek így játszák ki ezt a kutyavilágot: macskákat, görényeket sétáltatnak.”
 • 18. Foltoska2013 2013. október 06. 15:34
  „Már elnézést a kérdésért: De nem azért kellett a kutyákat chippel ellátni, h létrehozzanak egy országosan egységes és elérhető adatbázist? A chip beadásakor megadtuk az összes adatot, amit ezen a bejelentési lapon is kérdeznek. Akkor miért nem nézik meg azt adatbázist?
  Aki eddig nem chippeltette a kutyáját, az e papír kedvéért sem fogja...és valószínű bejelenteni sem fogja.”
 • 17. axon 2013. október 06. 15:16
  „"a bevallásnak pusztán ebrendészeti, állat-egészségügyi oka van."
  Ezen hosszan elmerengtem, de nem értem hogy mit jelent.
  1. A kutyámban van chip. Elviszem oltásra, doki megnézi hogy minden ok, és beoltja.
  2. A kutyámban nincs chip. Elviszem oltásra, doki látja hogy nem ok, nem oltja be.
  3. Nem viszem sehova.
  Ezen változtat valamit ennek a három oldalas űrlapnak a kitöltése?
  Mellesleg: mi van a macskákkal, vadászgörényekkel? Utóbbiakból nagyon sokat sétáltatnak például a Széchenyi téren.”
 • 16. macs 2013. október 06. 14:54
  „15. Mjuriele,
  ebben igazad van, én is morogtam, míg fel nem világosítottak, hogy a netről letölthetők olyan ingyenes szoftverek, melyek írhatóvá teszik a PDF filét.”
 • 15. Mjuriele 2013. október 06. 13:30
  „Na már most ha Szép városunk ilyen sokat költ informatikára és rendszerre mért nem lehet kitölteni az interneten kitölteni az űrlapot!Tiszta szégyen hogy csak letölteni lehet!
  El kéne gondolkozni hogy a megfelelő ember ül -e a városházán jó fizetésért?”
 • 14. IVY 2013. október 06. 13:13
  „Kíváncsi leszek, hogy ha jön a sárga csekk a kutyaadóról,- hányan altatják el, vagy lökik utcára a blökiket....?”
 • 13. gubanc 2013. október 06. 13:04
  „Ez csak az állatorvosoknak jó üzlet! Mennyibe is kerül a chip+ védőoltás???”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Söprögettek a pedagógusok - galéria

A kormány oktatáspolitikája ellen tiltakoztak szombaton a pedagógusok országszerte. Szegeden közel százan mentek Klebelsberg Kuno szobra mellé, ahol pedagógus és leendő szülő is felszólalt. Tovább olvasom