Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Közel van, mint Szeged Brnóhoz

Szeged - Kalmár József többedmagával évek óta ellátogat a gyorsaságimotoros-világbajnokság cseh nagydíjára. A Szeged–Brno távolságot minden alkalommal motorral teszik meg.
A Yamaha Kalmár cégtulajdonosa akkor került először kapcsolatba a gyorsasági motorsporttal, amikor Yamaha motorokat kezdett értékesíteni, a japán márka magyarországi importőre ugyanis jegyeket biztosított kereskedői számára. 1997-ben, Valentino Rossi első világbajnoki győzelmének évében volt először a brnói futamon, azóta minden alkalommal ott van. Végleg akkor fertőződött meg, amikor Rossi 2004-ben az akkor verhetetlen Hondáról átült a másodrendű Yamahára, és azzal is versenyképes, sőt világbajnok tudott lenni.

– Most a Yamaha a legjobb motor a mezőnyben, de nem azért járok motorversenyre, hogy a Yamaha győzzön. Engem az emberi teljesítmény érdekel. Félelmetes a 800-as Ducati ereje, az egyenesben úgy megy el, hogy a hátsóját se tudják megszagolni, de

Casey Stoneren kívül nem tudja más megülni. A szurkolók fele Rossi miatt megy ki a versenyekre, távozásával nagyon sokat veszítene a sorozat. A MotoGP varázsa ugyanis az egyéniségekben rejlik – magyarázza Kalmár József. A szegedi szurkolók Brnót szándékosan nem autópályán, hanem Parassapuszta felől közelítik meg, hogy Szlovákia legszebb tájain gurulhassanak keresztül – természetesen motorral. Ez oda-vissza egy 1100 kilométeres fordulót jelent.

A szegediek 1100 kilométert motoroznak oda és vissza, hogy a cseh nagydíjon szurkolhassanak. Fotó: DM/DV
A szegediek 1100 kilométert motoroznak oda és vissza, hogy a cseh nagydíjon szurkolhassanak.
Fotó: DM/DV

Talmácsi Gábor sikereinek köszönhetően gyarapodni kezdtek a magyar szurkolók, akik évről évre csak azért utaznak el Brnóba, hogy az óriás magyar zászló részeként, „hazai" pályán drukkolhassanak a magyar világbajnoknak.

– Sokan jobban örültek volna, ha Talmácsi marad a 250 köbcentiméteres kategóriában, és a dobogós helyezésekért küzd, ahelyett, hogy a királykategóriában sereghajtó. Tévén keresztül azonban ezt nem lehet megítélni. Élőben viszont minden kétséget eloszlat Talmácsi teljesítménye. Versenyről versenyre fejlődik, még érhet el sikereket. Ebben a mezőnyben már nagyon kevesen tudnak érvényesülni, így a tisztes helytállás is elismerést érdemel – fejti ki Kalmár József.

– A verseny után megbeszéltük a motoros cimborákkal, hogy én megyek elöl, mert én tájékozódom a legkevésbé rosszul. Gázt adok, nézem a tükröt, de már annyi motoros van, hogy nem találom őket. Kiállok a sorból, várok néhány percet, észreveszem őket, ők azonban sem engem, sem a táblát, ahol le kellene fordulni. Pesten megállok tankolni, telefonálok, kérdem hol vannak. Hát Győrben – meséli József a kalandos hazatérés történetét.

Két verseny között

Jövőre hosszú szünet után újra Magyarországra látogat a MotoGP mezőnye. Kalmárék persze addig sem tétlenkednek. Szervezett túráik előnye, hogy állomásokat alakítanak ki, ahol bevárják egymást. A csoportok aszerint alakulnak ki, hogy ki milyen tempóban szeret motorozni. A sort egy autó zárja, ami a csomagokat hozza, illetve egy motorszállító futó, ha valakinek technikai gondja adódna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ádám betegen tért haza Kölnből

Szeged - Vasárnap este ugyan szerencsésen hazaért Kölnből a Varga család, a 12 éves, mozgássérült Ádám útközben megbetegedett. Tovább olvasom