Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Közgyógyellátás, méltányosan

Csongrád megye - Nem marad pénzem a gyógyszerekre, a közgyógy nem jár. Mehetek a temetőbe? – kérdezi idős olvasónk, akit bánt, hogy nyugdíja minimális növekedése miatt elvesztette a számára fontos juttatást. Nagyító alá tettük a plasztikkártyát.
– A nyugdíjunk egyharmadát gyógyszerre kell költeni, mert a férjem cukros, engem pedig rokkantosítottak, mégsem kapjuk meg a közgyógyellátási igazolványt – sajnálkozik Vidácsné Bera Edit. Az algyői asszony szerint a jogosultságkor azt kéne nézni, a jövedelem hányadrészét kell a patikában hagyni az életben maradáshoz.

– Változik a közgyógyellátásban részesülők köre még akkor is, ha a szociális juttatásról szóló jogszabályt nem módosítják, mint az idén sem – ismeri el Novkov Veszelinka. A szegedi polgármesteri hivatal szociális irodájának vezetője gyakorlottan magyarázza a jogszabályt. Elmondja: 3 jogcímen kaphat az arra rászoruló közgyógyellátási plasztikkártyát. Az egyik körbe a rokkantnyugdíjasok vagy emelt összegű családi pótlékban részesülők tartoznak. A másik az úgynevezett normatív jogkörű csoport: itt az egy főre jutó jövedelem egyedülálló esetén 42 ezer 750, családban élőknél 28 ezer 500 forintnál nem lehet több, miközben a havi gyógyszerköltség 2850 forintnál magasabb. E két esetben az önkormányzati hivatal csak „közvetít" az ügyfél és az OEP között.

Vidácsné Bera Edit és férje betegségeik miatt nyugdíjuk harmadát hagyja a patikában. Fotó: Frank Yvette
Vidácsné Bera Edit és férje betegségeik miatt nyugdíjuk harmadát hagyja a patikában.
Fotó: Frank Yvette

– A nyugdíjam ötszáz forinttal nőtt, de kivettek a zsebemből közel háromezret. A minimális emeléssel ugyanis elvesztettem a közgyógyellátást. Ezzel halálra ítéltek – jelenti ki idős olvasónk, aki nem járult hozzá neve leírásához, mert méltányossági kérelme elbírálására vár, és dohogásával nem akarja csökkenteni esélyeit.

– A méltányosság a közgyógyellátás harmadik „jogcíme". Gyakorlása önkormányzati hatáskör. Szabályai változatlanok: csakis 85 ezer 500 forint alatti jövedelemmel rendelkezőknek adható, feltéve, hogy a gyógyszeres rendszeres kiadásai 5700 forint fölöttiek. Tavaly 2300 szegedi között osztottunk el 39 millió 300 forintot – közli Novkov Veszelinka. – A jogosultság itt is egyetlen esztendőre szól, a közgyógyigazolvány átlagosan elkölthető havi kerete: 5700–7000 forint.

A patikus sacca

– Nem elég a közgyógykeret a szükséges gyógyszerekre; erre panaszkodik a legtöbb páciens. Ugyanakkor 20–70 ezer forint is lehet ez a keret – összegzi tapasztalatát Váradyné dr. Kiss Julianna. A szegedi Kálvin téri Pingvin Patika vezetője úgy saccolja: a csak vényre kiváltható gyógyszerek 10 százalékát közgyógyigazolványra viszik el. Ez az arány fele a néhány évvel ezelőttinek. A „közgyógyos" orvosságok közül a legtöbb a szív- és érrendszer bajaira jó, de e körbe tartozik sok cukorbeteg, asztmás és allergiás is.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. jozko 2011. február 19. 22:30
  „Mindenki az igényei szerint részesedjen ...
  Körülbelül eddig sikerült eljutni a kommunizmus elveinek ismeretében.

  Pedig az első passzus úgy szól: mindenki a képessége szerint teljesítsen a köz javára!
  Ezt az emberek legtöbbje meg sem próbálta!
  Csak a részesedésre vonatkozó passzusnál volt ott az iskolában!

  Megbukott a mutatvány!
  Nagyon nem kell szégyenkeznie Leninnek:
  Ebbe bizony Jézusnak is beletörött a bicskája....

  Elosztani azt lehet, ami van-
  és amit az egyre fogyatkozó aktív állomány újratermel!

  Amiért a most nyugdíjas vagy nyugdíj előtt állók dolgoztak, illeve amit járulék címén levontak tőlük:
  Elfogyott!
  Másra költötték, meg egy kicsit el is lopták.
  Abban bíztak a mindenkori kormányok, hogy a folyamatos befizetések mindig finanszírozni fogják az éppen nyugdíjassá válók nyugdíját!
  Csakhogy az aktív állomány drasztijusan lecsökkent, a társadalom elöregedett-sőt az aktívak egy része magánnyugdíj kasszába kezdett el befizetni-így még lehetetlenebb helyzetbe hozva az időszerű kifizetéseket-amik folyósításához a befizetések már nem voltak elegek, már csak adóbevételek igénybevételével tudott nyugdíjat fizetni az állam.
  Miközben "döbörögtünk", "dübörgünk!

  A magánnyugdíjpénztárakban félretett tőkéhez is hozzá kellett nyúlni- az államcsőd megelőzése érdekében.
  Így az állam a folyó fizetési kötelezettségének eleget tudott tenni -de a folyamatosság fenntartása, és az
  államkasszába vont megtakarításokért fizetendő biztonság bizony leleményessé kell tegye az államot-
  hogy a lokviditás folyamatosan fennmaradjon!

  Márpedig az életfa karcsúsodik-még a természetes fogyásra is "rátesz" egy lapáttal, hogy munkaképes fiatal családok távoznak Nyugara a megélhetés biztosítása szenpontjából!

  Elméletileg nem nagyon lenne lehetőség pocsékolásra-sajnálatos módon pont a jelesebb közéleti személyiségek
  járnak elől rossz pédával, magyarán:szórják a pénzt, mint aki nem is ebben az országban él!

  Röviden: nincs miből osztogatni!
  Hogy egyesknek mégis: nohát, ebben kell igazságot tenni, amíg nem késő!”
 • 25. jacki 2011. február 19. 08:22
  „Véleményem szerint nagyon egyszerűen meg lehetne oldani a közgyógyellátás kérdését.Ha az orvos nem lenne érdekelt bizonyos gyógyszerek fel írásában kevesebb is elég lenne. Ha valaki lebukik az eladással,fizesse vissza az addig kapott támogatást.Ha a leszázalékoló orvos pénzt fogad el vagy kér a szakvéleményért ,tiltsák el és vele meg a "beteggel" is fizettessék vissza az addig felvett összeget kamataival együtt!Így több maradna a valóban betegekre és a közgyógyósokra is. NE A VALÓBAN BETEGEKTŐL ÉS A RÁSZORULÓKTÓL SAJNÁLJÁTOK!”
 • 24. CzinkocziJeno 2011. február 19. 05:10
  „cirkuszoltok itt a nagy összegü nyugdijjakkal nekem ezt a koszos 27000 ft is elveszik de munkát nem kapok a bal kezem használhatlan a parlamenben meg ömlenek a munkahelyek”
 • 23. info 2011. február 19. 00:25
  „20. Nórikám 2011.02.18. 19:44 ----Számoljuk már ki, hogy aki panelban lakik annak is ugyanannyi a fűtésszámlája mint a magánházasoknak, csak a panelos egész évben fizet!!! hol van itt támogatás ? talán a bütykös fokostól amit az oldalára mérnek az embereknek? ha annyira osztod szorzod adakozz is!!!”
 • 22. info 2011. február 19. 00:13
  „nekem nem marad rezsire! vagy a megélhetésemre!menjek az utcára? vagy koldulni?
  NA ERRE VARRJÁL GOMBOT!!!!!!!!!!”
 • 21. szilléri 2011. február 18. 20:01
  „20. Nórikám 2011.02.18. 19:44
  Kedves Nórikám ! Mennyi idős és hány gyereket nevelt fel, akik esetleg támogathatnák. Megjegyzem az aktív dolgozók nettó bére 100 000-110 000 F6hó nettó.”
 • 20. Nórikám 2011. február 18. 19:44
  „10. szilléri: Valamit rosszul tudsz! Ki az aki 87500 ft nyugdíjra gáz, víz és egyéb támogatást kap? Az én nyugdijam 80 ezer ft, és semmi féle támogatást nem kapok! A vízre egyébként nem is volt soha támogatás. A 85500 ft feletti nyugdijra meg gyógyszer támogatás sem adható. Én 40 ezer ft rezsit fizetek ki, a másik 40 ezret kell beosztani egy hónapra. Azért nagyon ne irigykedj, nem megy olyan jól. Ja és mielőtt az internetet mint luxust megemlítenéd, így lett jóval kevesebb a tv előfizetési díjam.”
 • 19. Nórikám 2011. február 18. 19:37
  „7. nagypapa : Sajnos nem csak a hajléktalanok, mások is árulják a közgyógyra kiváltott gyógyszereket! Tudom, sok olyan betegség van, amire feltétlenül gyógyszer kell, de én azt látom, hogy nagyon sok felesleges gyógyszert is szednek az emberek! Én pl. csak nagyon kivételes és nagyon indokolt esetben! Nem azért mert semmi bajom, hanem amire csak lehet gyógyteát iszom, tapasztalatom szerint nem rosszabb mint a gyógyszer, és nincs mellékhatása. Egyszer hallottam egy riportot egy nyugdíjas orvossal, aki azt mondta, hogy -kivéve a műtétet igénylő betegségeket- a betegségek több mint 50 %-a magától meggyógyul. Én magam is tapasztaltam.”
 • 18. uborka 2011. február 18. 17:55
  „ERŐSEN ÚGY NÉZ KI,HOGY ITT ELŐREHOZOTT VÁLASZTÁSOK LESZNEK, NEMHALAD AZ ELLOPOTT PÉNZEK BEHAJTÁSA EGYFORMA EZ MIND.MINDEGYIK BENNE VOLT AZ OLAJ ÜGYBEN. MUNHAHELY NINCS 2 FIAM ANGLIÁBAN.ÉN NYUGDIJBAN.ÖREGSÉGI.ÉPITJÜK AZ ANGOLOK ORSZÁGÁT. 2 KFT-M VOLT EZT FELSZÁMOLTATTÁK 30 CSALÁDOT FOGLALKOZTATTAM MINDENÜNNEN KIRUGTAK ÉS AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ EMBEREI KERÜLTEK A HELYEMRE <moderálva>”
 • 17. kokorcsin 2011. február 18. 15:24
  „A szociális járadékosok, illetve csökkent munkaképességűek nem kaptak egy fillér emelést sem. Ez az egyik hozzászólásom. A másik pedig, hogy nem biztos, hogy nem rokkantak ezek az emberek, csak éppen ők hullanak ki a rendszerből, vagyis az igazán betegek. Hogy miért ezt az hiszem mindenki tudja. Egyébként ha valaki mozgáskorlátozott, szívbeteg, magas vérnyomásos, gerincbeteg, meg még sorolhatnám hányféle betegsége van az hogy menne takarítani, amikor a saját cipőjét sem nagyon tudja felhúzni, minden lépés fáj neki és egyedül nem tud közlekedni. Amúgy évtizedekig fizette a járulékot meg az adót. A havi gyógyszerszámlája kb. 10000 Ft, nem beszélve a különböző injekciókról, amit a TB nem támogat. Hol itt az igazság ? Mindenki tudja, hogy még az egészséges fiataloknak sincs munka, akkor mit akarnak a nyugdíj előtti betegekkel. Egyértelmű, azt hogy ne érjék meg a nyugdíjkorhatárt. Még egy-két korhatár emelés és biztosan csökken a nyugdíjasok száma.”
 • 16. Agyalapi 2011. február 18. 14:26
  „Jó lenne tudni, hogy a sok panaszos melyik pártra szavazott tavaly?”
 • 15. niemand 2011. február 18. 11:22
  „Ha így haladunk ezen az úton, elfogynak majd nyugdíjasok és megmarad a nyugdíjuk.”
 • 14. imre321 2011. február 18. 10:09
  „12.es Makó 22000-lakosú város itt 20 üzemet gyárat szövetkezetet zártak be akkor szegeden jobb a helyzet.”
 • 13. jozko 2011. február 18. 08:06
  „1. , 8.”
 • 12. CzinkocziJeno 2011. február 18. 06:19
  „Én éhezésre vagyok itélve 12 év után elutasitottak bal kéz sérülésem miatt elvették ezt a keveset is orbán ur igér munkahelyet hol?12 évig többször kerestem munkahelyet mindenütt kétkezi munkást kerestek 50 évesen hova ? jelentkezem önkéntes munkára odase kellek száraz kenyeret se dobnak ki ilyen árak mellett szegeden kb. 7-8 gyárat szüntettek meg”
 • 11. maros50 2011. február 17. 22:14
  „1.Jozkó!
  Az lehet,hogy egynémelyik az gondolja,hogy 50%-os munkaképesség csökkenéssel rokkant,pedig nem az,hanem csökkent munkaképességü,így jogosult nyugdíjszerú ellátásra azaz szociális járadékra,amelynek összeg a mindenkori öregségi
  nyugdíj legkisebb összege. Valószínű,hogy azért 500 ft az emelés összege.Ennek a problémának a kezelése a rehab munkahelyek létrehozása.Ilyen lehet a takarítás a részmunkaidős foglalkoztatás,a könnyü fizikai munka stb.”
 • 10. szilléri 2011. február 17. 19:18
  „Összegezve : nyugdíj 87500 Ft , + gyógyszer támogatás 5-6000, + gáz, víz és közlekedési támogatás kb 30 000 Ft.

  Akkor az is hülye aki nettó 100 000 Ft körüli összegért dolgozik !”
 • 9. spiler 2011. február 17. 17:54
  „cukor/2 fajta inzulin/
  allergia 1 fajta patika szer
  asztma 2pipa,1 fakta gyógyszer
  magasvérnyomás 3féke szer
  egyéb kenöcs 1 fajta
  összesen havi21-22 ezer ft AKKOR MI A BÜDŐS FRANCNAK FIZETTEM NYUGDIJAZÁSOMIG A TB-T,hogy most ennyit fizetek az ellátás szinvonaláról ne is beszéljünk/EGYRE KEVESEBB AZ OLYAN ORVOS AKI HIVATÁSÁNAK TEKINTI A SZAKMÁJÁT/”
 • 8. jozko 2011. február 17. 17:03
  „Akinek nem inge, ne vegye magára:

  Szolidan számolva napi fél doboz cigit, egy sört és egy kávét:
  az olcsóbb fajtából is kitesz fejenként havi tízezer forintot!

  Nem tartom számon, de ahogy olykor-olykor bepillantást nyerek egy- egy "megszorult" család életébe-a munkámból
  kifolyólag - úgy tűnik, erre valahogy mindig kisazorítják a pénzt...
  Az egészségtelen étkezés, a nem is sok de rendszeres ital és cigi sok megbetegedés forrása!
  Ez a havi 10 ezer Ft az egészséges élelmiszerre, életmódra fordítva feleslegessé tenne jópár gyógyszert!
  Persze, ha más fizeti, miért ne?!”
 • 7. nagypappa 2011. február 17. 15:48
  „Ha bele gondolok, hogy a hajléktalanok fél áron árulják a közgyógyra vagy valamilyen más cím alatt kapott gyógyszereket!”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védetté nyilvánítanák a Maty-ért

Védetté nyilvánítaná az önkormányzat a Maty-ér Dorozsma felőli részét. A földtulajdonosok számára ez nem jelent többletterhet. Tovább olvasom