Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Közgyógyellátást remél a tüdőbeteg

Csongrád megye - 325 forinttal maradt a jogosultsági határ alatt, ezért nem kapott közgyógyellátást rokkantnyugdíjas, fél tüdővel élő olvasónk. Szegeden idén az első félévben az igénylők 54 százaléka kapott méltányossági közgyógyot.
– Nőtt az elutasított igénylők száma: tavaly 39, idén 46 százalék. Az első félévben 1142 beteg kért, de csak 915 kapott méltányossági alapon közgyógygyellátást – sorolja Novkov Veszelinka, a szegedi polgármesteri hivatal szociális irodája vezetője. – Az elutasítás leggyakoribb oka, hogy az igazolt gyógyszerköltség nem éri el a rendeletben szabályozott határt. De a nyugdíjemelés miatt is sokan kiestek a támogathatók köréből.

Elutasították közgyógyellátási igényét Ugri Györgynek is. A 62 éves szegedi férfi 2002 óta rokkantnyugdíjból él, 2006-tól közgyógyellátási igazolvánnyal vásárolja gyógyszereit, ráadásul időközben rákos daganat miatt a tüdejét is megműtötték. Idén azért nem kapott „közgyógyot", mert papírjai alapján a Csongrád Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztár Szakigazgatási Szerve csak havi 6730 forint gyógyszerköltséget ismert el – a jogosultsági határnál 325 forinttal kevesebbet.

Öt év után megvonták a közgyógyellátást a rokkantnyugdíjas Ugri Györgytől. Azóta tüdőrákkal is műtötték; azt hitte, azért nem kap támogatást, mert cigizik. Fotó: Karnok Csaba
Öt év után megvonták a közgyógyellátást a rokkantnyugdíjas Ugri Györgytől. Azóta tüdőrákkal is műtötték; azt hitte, azért nem kap támogatást, mert cigizik.
Fotó: Karnok Csaba

– 1042 megkeresés érkezett hozzánk a múlt hónapban a megyei településektől. 891 embernek postáztuk a közgyógyellátási kártyát – adott pillanatfelvételt Fődi Edit. A szakigazgatási szerv ellátási és gazdálkodási osztályvezetője elmagyarázta: ha az igénylő megfelel a méltányossági közgyógyellátás minden egyéb feltételének, de vitatott, mennyit költ a gyógyszereire, azt a jogszabályok alapján hivataluk határozza meg.

Mutatja a blokkot Ugri György: a gyógyszertárban legutóbb 11 ezer 82 forintot hagyott. Arra gondolt, azért nem kapta meg a közgyógyot, mert bár tüdőrákkal műtötték, nehezen hagyja el a cigit. De nem ez az ok, hanem az, hogy valós kiadásai elismertetéséhez a háziorvos és a szakorvos által felírt gyógyszerekre együtt kell igényelnie a közgyógyellátást. Új kérvényét a kétféle recepteken szereplő pirulákat összesítve kell benyújtania.

Normatív és méltányos. A közgyógyellátást igénylők normatív jogkörű csoportjába azok tartoznak, akiknél az egy főre jutó jövedelem egyedülálló esetén 42 ezer 750, családban élőknél 28 ezer 500 forintnál nem több, miközben a havi gyógyszerköltség 2850 forintnál magasabb. A méltányosság gyakorlása önkormányzati hatáskör, de csakis 85 ezer 500 forint alatti jövedelemmel rendelkezőknek adható, feltéve, hogy az illető gyógyszeres rendszeres kiadásai 5700 forint fölöttiek. Tavaly 2300 szegedi között osztottak el 39 millió 300 forintot. A közgyógyigazolvány átlagosan elkölthető havi kerete 5700–7000 forint. A jogosultság egyetlen évre szól.

Olvasóink írták

 • 8. eleonóra 2011. július 31. 18:12
  „Az alkoholista meg miért is kap segélyt.Se cigisnek se alkoholistának nem adnék egy fillért se.Miattuk meg sok ténylegesen rászoruló nem vagy csak kevés segélyt kap.”
 • 7. CID 2011. július 30. 22:31
  „Kell az ilyet támogatni ?????????????
  Mi az, hogy ilyet ? Nórikám, azért, lehet nem ártana néhány pirula...............”
 • 6. Nórikám 2011. július 30. 22:09
  „Aha, a túlsúlyosoknak meg drágább lesz a gyógyszer, mert egészségtelen ül él. Pedig nem minden túlsúlyos azért kövér mert sokat, és egészségtelenül eszik. Persze, sokuknak nincs is annyi jövedelme, hogy válogasson. Na, most aki dohányzik, és nyilván az miatt lett tüdő rákos, azt meg támogatjuk? Mielőtt valaki megkövezne, nem szedek gyógyszert, tehát nem vagyok -hála Isten- érdekelt. De tényleg, kell az ilyet támogatni?”
 • 5. CID 2011. július 30. 21:50
  „Majd, eldönti a cigi, vagy a gyógyszer a fontosabb. Éhezni azért nem éhezik, gondolom én.....”
 • 4. zongorista 2011. július 30. 21:41
  „Ha a cigarettát ki tudja fizetni......”
 • 3. igazságkereső 2011. július 30. 20:09
  „Egy tüdőműtét után talán még sem kellene dohányozni! Sokkal nagyobb önfegyelemre lenne szükség a saját érdekében!”
 • 2. zoltanszabo 2011. július 30. 17:31
  „Ha ez a jó ember --mondjuk a kissebbséghez tartozna --már nem volna gond a 325.-Ft.
  Ha valakit tüdőrákkal műtenek --és tovább is cigizik : én se adnék 1 ft-ot se neki.
  Ha ő nem tesz eleget, hogy ne szívja--hát én semmit nem ítélnék meg neki.”
 • 1. pocokkaa 2011. július 30. 16:32
  „Érdekes - én mintha ezt az urat biztonsági őrként láttam volna valahol... szimpatikus és segítőkész volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közepes árfekvésű a szegedi egyetem

44 egyetem ajánl 2500-féle lehetőséget a pótfelvételizőknek, a Szegedi Tudományegyetem kínálata gazdag és közepes árfekvésű. Tovább olvasom