Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Közkedvelt szakok 2006-ban az egyetemen

A korábbi négyszáz szak helyett alig több mint száz alapszak közül választhattak a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők. Az idei legnagyobb újítás ellenére alig változott a legnépszerűbb szakok húszas listája, ugyanakkor az országos és szegedi erősorrend különbözik.
A nagyításhoz kattintson a képre!
Az idei legnagyobb újítás az, hogy megváltozott a felsőoktatás szakos képzési rendszere az úgynevezett bolognai folyamat eredményeként. A korábbi több mint négyszáz szak helyett alig több mint száz alapszak jött létre. A nappali tagozatos alapképzésre jelentkezők első helyre beadott jelentkezési lapja alapján összeállt a húsz legnépszerűbb szak listája. Ebből a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) hármat (turizmus-vendéglátás, villamosmérnöki, nemzetközi gazdálkodás) hiába keresünk.

Más szempontból sem érvényesül az országos trend Szegeden. A legnépszerűbbnek a gazdasági képzések számítanak: az első tíz között négy ilyen irány is szerepel. Ezzel szemben az első helyezett gazdálkodási és menedzsment szak a Tisza-parti városban összesítésben a hatodik, a gazdaságtudományi karon belül is csak a második. Ennél itt népszerűbb az országosan 6. kereskedelem és marketing.

A tudomány szegedi fellegvárába a legtöbben orvosnak, jogásznak jelentkeztek. Bronzérmes helyét viszont az országos és a helyi listán is a kommunikációs és médiatudomány szak tartja. Sőt: ez a szegedi bölcsészkar legvonzóbb szakja. Az országos 9. helyen végző pszichológia a kari mérlegen a harmadik; az összesítésben 12. történész pedig a kari listán a második.

A határidő: július 11.

A felsőoktatási intézmények által kért középiskolai és érettségi jegyeket nem elég a jelentkezési lapon megadni, igazolni is kell azokat: a bizonyítványok másolatával. Az intézmények a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban közzétették, hogy milyen bizonyítványok, iratok másolatát kérik a jelentkezőiktől – legkésőbb július 11-éig.

A mérnök informatikus az országos szaksorrend negyedik helyén áll, Szegeden viszont a természettudományi kari kínálaton belül is csak a harmadik legkívánatosabb – a földrajz, a biológia és a programtervező informatikus után. A természettudományok presztízse országosan jóval csekélyebb, mint Szegeden, holott hiány van jól képzett kutatókból.

Az új szakok közül a szabad bölcsészet országosan a 10., viszont a Tisza partján a BTK-n belül is csak a 4. legnépszerűbb. A toplistán a nemzetközi tanulmányok szak a 17., nálunk a jogi karon belül is csak a 3. A korábban nem létező szakok közül az SZTE 10. legnépszerűbbje az andragógia (felnőttoktatás).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pindroch Csaba menyasszonyával együtt játszik Szegeden

Pindroch Csaba nem hisz a véletlenben, csupán a lehetőségben. Azt mondja, hogy jelenleg a csúcson… Tovább olvasom