Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Közös lovas turisztika

Újszentiván és Tiszasziget önkormányzata összefogott, hogy egy szinte érintetlen környezetben, Magyarország földrajzilag legmélyebb pontján valósítsanak meg egy lovas turisztikai szolgáltatást. A 70 millió forintos beruházás a Nemzeti fejlesztési terv részeként valósul meg.
Példának ott van Domaszék, ahol már hagyománya van a lovassportnak. Fotó: Karnok Csaba
Két önkormányzat adott be közös pályázatot, hogy az ország földrajzilag legmélyebben fekvő területén és annak környékén lovas turisták fogadására alkalmas turistautakat, létesítményeket hozzanak létre. A tervek szerint Újszentivánon szekérszín épül, a községben egy oktatási központot is kialakítanak. Itt a lovassport elméleti és gyakorlati oktatása mellett az érdeklődők megismerhetik a lóval kapcsolatos ősi szokásokat és a ló-ember kapcsolatát a munka, a harc és a szabadidős tevékenység témakörében. Korszerűsítik a helyi karámot és a versenypályát, és korabeli fogadóban szállhatnak majd meg a lovas turisták. Tiszaszigeten a jelenlegi szabadidőpark területén a lovasok 14 elemből álló akadálypályán próbálhatják ki magukat, a közönségnek 100 fős mobillelátót építenek, továbbá 20 ezer négyzetméternyi területet füvesítenek.

Szekér és lószerszám kerestetik

A térvári szabadtéri szekérmúzeumban nemcsak négykerekű alkalmatosságokat, hanem a lószerszámokat is szeretnék bemutatni. Ezért arra kérik a lakosságot, aki fel tud ajánlani szekeret, lóápolással kapcsolatos eszközöket, lószerszámot akár pénz ellenében, jelentkezzen a tiszaszigeti önkormányzatnál.

A kistérségben négy, fogatok számára is járható lovas turistaútvonalat építenek ki. A túrázók pihenőállomásokon tölthetnek el hosszabb-rövidebb időt.

– Ezekre a helyekre már megvásároltuk az itatókat, és kialakították a dísztavakat is – mondta Ferenczi Ferenc tiszaszigeti alpolgármester. – Az alföldi táj jellegzetességeként számon tartott gémeskutakat több helyen csodálhatják meg majd a turisták: a Mélypont emlékhelynél, a szabadidőparkban és Térváron. Utóbbi helyen szabadtéri szekérmúzeumot rendezünk be.

A program a Nemzeti fejlesztési terv részeként valósul meg, tervezett költsége több mint 70 millió forint. A lovasparadicsom kialakítását 2007 őszén fejezik be. A támogatók között szerepel az Európai Unió, a Belügyminisztérium, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amire nincs orvosság

Dobra veri a szegedi önkormányzat az üresen álló nővérszállót és a volt fertőzőkórházat. Lapunk… Tovább olvasom