Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Központi támogatás kórházaknak

Több mint 680 millió forintos támogatást nyertek a Csongrád megyei egészségügyi intézmények a szaktárca hét és fél milliárdos pályázatán. A minisztérium a kórházak fekvőbeteg-ellátásának átalakítására ítélte meg az összegeket.
Mivel több mint száz, aktív, betegellátásra fenntartott ágyat szüntetett meg, és helyette rehabilitációs ágyakat finanszíroz a minisztérium, az új feladathoz szükséges fejlesztésekre 31,6 millió forintot ad a szegedi városi kórháznak. Pajor László főigazgató elmondta: az összegből egy tornatermet alakítanak ki és szerelnek fel, ahol a mozgásszervi, kardiológiai, pszichiátriai betegek rehabilitációját végzik majd. A valószínűleg nyár végére elkészülő beruházás lehetőséget kínál a kórházi dolgozók testedzésére is.

45,4 milliós támogatást nyert a makói kórház is rehabilitációs célú feladatok megoldására. Mint Baráth Lajos főigazgatótól megtudtuk, az összegből húszmilliót fordítanak „hotelszolgálat kialakítására", azaz az átköltöztetett gyerekosztály helyén kiépítenek egy korszerű rehabilitációs részleget. A fennmaradó részt ápolási és rehabilitációs eszközök beszerzésére fordítják.

A deszki tüdőgyógyászati szakkórházban az elavult, elöregedett betegágyakat cserélik le korszerűbbekre abból a 15,4 millió forintból, amit a szaktárca pályázatán nyertek. Az összeg másik részét a rehabilitációs vizsgálóeszközök megvásárlására költik – tájékoztatott Bálint Beatrix igazgató.

Negyedmilliárdos tervek

Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi kórház főigazgatója – nyertes pályázatuk tartalmi elemeinek pontos ismerete nélkül – tegnap délután még nem tudott arról beszélni, mire költik az elnyert összeget. A fenntartó városi önkormányzat 39,4 illetve 220,8 millió forintot nyert az ellátási feladatokhoz szükséges átalakításokra. A polgármesteri hivatal illetékesei ma sajtótájékoztatón ismertetik a támogatásokkal kapcsolatos álláspontjukat, fejlesztési terveiket.

Kellemes meglepetést és nagy segítséget jelent a szentesi kórháznak a pályázaton nyert 120 millió forint – mondta el Várkonyi Katalin főigazgató. Az összegből átépítik és komfortosítják a szülészeti-nőgyógyászati, a gyermekgyógyászati és a fertőző betegek ellátására szolgáló épületrészeket. A vezető szerint a beruházások október végéig elkészülnek.

Rehabilitációs célú fejlesztésekre 3,2, az aktív ellátással kapcsolatos beruházásokra 207,7 millió forintot kap a szaktárcától a szegedi klinikai központ. Mikó Tivadar, az orvoscentrum elnöke elmondta: háromszor ekkora összegre pályáztak, így alaposan meg kell gondolniuk a megítélt összeg elosztását. Legfontosabbnak a traumatológiai klinika műtő- és épületgépészeti fejlesztését, valamint a sürgősségi ellátás eszközparkjának bővítését ítéli. Nagyobb összeget fordítanak a szemészeti klinika műtőfelújítására és műszerfejlesztésére, valamint a fül-orr-gégészeti klinika renoválására és eszközfejlesztésére. A fennmaradó összegből a bőrgyógyászati klinikán korszerű betegirányítási rendszert és nappali fekvőbeteg-ellátást alakítanak ki, a fogászati klinikán pedig a munkatársak számára öltözőket, zuhanyzókat hoznak létre, korszerűsítik a nővérhívó rendszert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékőrület: a Buci babától a Barbie-ig

A hetvenes-nyolcvanas években jelentek meg a mai modern játékok elődei: a Buci baba, a villanyvasút,… Tovább olvasom