Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Külföldi hallgatók a felsőoktatási törvénytervezetről

Szeged - Van olyan, aki semmit sem, van olyan, aki szinte mindent tud az új magyar felsőoktatási törvénytervezetről (ftv). Szegeden tanuló külföldi hallgatók meséltek a náluk hatályban lévő tandíjakról.
Olasz, lengyel és indiai diákokat kérdeztünk arról: mit gondolnak az új magyar ftv-ről, a szegedi és országos tüntetésekről, illetve országuk jogszabályairól.

– Nálunk minden szakért fizetni kell, nincs állami finanszírozás – mondja Federico Raviele. A pescarai egyetemista szeptember óta él Szegeden Erasmus hallgatóként, turisztikai menedzser szakon tanul. Ezért hazájában 1000 eurót fizet egy tanévben, azt mondja: ez a költség számít a legalacsonyabbnak. Egyetlen kivételt említ: szociális alapon a legszegényebbeknek az első évét visszafizeti az állam.

Nemzetközi kerekasztal az ftv-ről. Fotó: Karnok Csaba
Nemzetközi kerekasztal az ftv-ről.
Fotó: Karnok Csaba

– Vannak úgynevezett magánegyetemek is. Azoknak 10 ezer euró a díja, oda maximum a politikusok gyerekei jutnak be – magyarázza. Náluk azonban gyakorlatilag mindenki egyetemre megy, baráti társaságában egyetlen ember van, aki nem hallgató.
Gumilövedékkel a hallgatók ellen

Egy év elteltével ismét a tandíj és az oktatásra szánt pénzek megvágása ellen tiltakoztak a diákok Londonban és a nagyobb egyetemi városokban, körülbelül 10 ezren. Tavaly novemberben a tandíj megháromszorozódása elleni tüntetések többször is erőszakba csaptak át, ezért tegnap gumilövedékekkel is készült a rendőrség.Elmondja, több magyar barátjától hallott az új felsőoktatási törvénytervezetről, sőt az október 24-i, Dugonics téri tüntetést is megnézte. Federico azt mondja, nincs azzal baj, ha fizetni kell az egyetemért, annak nagysága azonban nem mindegy. Azt az ötletet nem veti el, hogy aki külföldre megy az egyetem után, fizesse ki tanulmányait.
– Akárcsak itt, a lengyel fiatalok közül egyre többen keresnek munkát külföldön – mondja Daniel Nowak és Piotr Adamski. A lengyel joghallgatók elmondják: náluk nappali képzésért nem kell fizetni, azonban jövő évtől vezetik be, hogy csak a főszakjuk legyen ingyenes. Az esti iskola és a levelező szak most is fizetős. Legdrágább az orvosi kar, ami körülbelül 1 millió forintnyi zlotynak felel meg évente.

Az indiai Pradeep Reddy 3 éve él Szegeden, az orvostudományi karon PhD-hallgató.

– Nem hallottam az ftv-ről túl sokat, azt tudom, hogy a kormány nem támogatja azokat, akik tanulmányaik után külföldön szeretnének elhelyezkedni. Nem értek egyet vele, hogy aki nem Magyarországon vállal munkát, annak utólag ki kelljen fizetnie a tanulmányait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikulás a TIK-ben

Szeged - Több mint kétszáz hátrányos helyzetű, állami gondozásban nevelkedő és fogyatékkal élő… Tovább olvasom