Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Külföldön is dolgos a magyar

Szeged - Az 50 év alatti magyar felnőttek több mint 7 százaléka tartósan külföldön tartózkodik – derül ki egy friss kutatásból. Egy-egy pozícióra megközelítőleg 100-150 jelentkező akad. Már a külföldi minimálbérből is több mint százezer forint megtakarítható havonta, de vannak munkakörök, ahol félmillió forintot is gond nélkül félre lehet tenni.

Kihasználva a rengeteg államilag finanszírozott, EU-diákoknak meghirdetett kurzusok egyikét, Emese az érettségi után Dániába ment tanulni. Mesterképzését azonban már Portugáliában végezte – oda ment férjhez. A 24 éves szegedi lány nem is tervezi, hogy hazajön, jelenleg banki alkalmazott. – Nem mondom egy percig sem, hogy az élet könnyű. Bárhová is megy az ember, mindenhol dolgozni kell azért, hogy a jövőd szebb legyen. Egy dolog viszont biztos: külföldön egyszerűbb azt a stabil állapotot elérni, amikor az ember a hó végén is kényelmesebben él, miközben volt finom étel az asztalon, volt szórakozni bőven, étteremben, moziban, és talán a hétvégére egy kis utazás is belefért.

Az állandó magyar lakhellyel rendelkező 18–49 éves magyar állampolgárok 7,4 százaléka tartózkodott 2012 és 2013 fordulóján tartósan külföldön – derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének új felméréséből. A 335 ezer fő 86 százalékáról azt is lehet tudni, hogy milyen országban élnek. Eszerint a legnépszerűbb hely Németország (25,8 százalék), Nagy Britannia (25,6 százalék), Ausztria (12,7 százalék), Észak-Amerika (8,7 százalék) illetve a Benelux államok (5,8 százalék).

A kivándorlás célja ebben a korosztályban egyértelműen a munkavállalás. Tapasztalatok szerint a legmobilisabbak a 24–34 évesek, de a 45 éven felüliek közül is sokan döntenek úgy, miután gyermekeik kirepültek, hogy külföldön vállalnak munkát – itthon számukra már szinte lehetetlen elhelyezkedni.

A fémiparban is elhelyezkedhetnek a magyar szakmunkások. Fotó: DM/DV
A fémiparban is elhelyezkedhetnek a magyar szakmunkások.
Fotó: DM/DV

– Még mindig Anglia a legnépszerűbb célország, mivel ott akár szakképesítés nélkül is találni munkát, például a vendéglátás vagy a raktározás területén – mondta el Tanay Marcell, az EU-Work ügyvezető igazgatója. – Ezt követi Németország és Ausztria, ahol főleg az építőipari, fémipari és élelmiszer-ipari szakmunkások keresettek.

A külföldi munkák közvetítésével foglalkozó cég vezetője úgy fogalmazott: kínálat van bőven, a kérdés csak az, a pályázónak van-e lehetősége külföldön munkát vállalni. Nyelvtudás és kezdőtőke nélkül ugyanis ez szinte lehetetlen. – Aki magának keres állást, nagyjából félmillió forinttal kell belevágnia. A közvetítők segítségével ez nagyjából 200 ezer forintra redukálható.

Az viszont nem kérdés, hogy megéri-e. Még a drága Londonban is havi 80-100 ezer forintot félre tudnak tenni a minimálbérből, egy vidéki angol városban viszont, ahol olcsóbb az élet, akár 200 ezer forintot is megtakaríthatnak. A magasan kvalifikált munkakörökben pedig a megspórolt összegek szintje akár a 600-800 ezer forintot is elérheti.

A számok valóban csábítóak. A legfrissebb hirdetések között találtunk 1,2 millió forintos építőipari szakmunkás, illetve 1 millió forintos szakácsfizetést Svájcban, kőműveseknek kínálnak 400 ezer forintot Ausztriában, de ugyanennyit meg lehet keresni végzettség és nyelvtudás nélkül Amerikában szállodatakarítóként is. Népszerűek az óceánjárós munkák is, hiszen itt szállás és teljes ellátás biztosítása mellett dolgoznak, vagyis gyakorlatilag a teljes fizetés félretehető. Ez egy felszolgáló esetében is több mint 300 ezer forint.

– Az érdeklődők száma évről évre egyre magasabb. Egy-egy pozícióra megközelítőleg 100- 150-en jelentkeznek átlagosan – mondta el Sümeghy Lilla, aki az EU-JOBS Kft. nemzetközi üzletágának kiválasztásáért felel. A cégnél a legkeresettebb álláshelyek a betanított munkásoknak és szakmunkásoknak meghirdetett pozíciók, a vendéglátó- és szállodaipari lehetőségek, illetve diplomások közül a mérnökök, valamint IT- és egészségügyi szakemberek találnak legkönnyebben munkát.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 09. 19:21
  „ÉS MIÉRT ??? MERT VAN MOTIVÁLVA EGÉSZEN JOL , AKKÁR EGY <moderálva> MOSOGATÓFIUKÉNT IS, ITT ÉRDEKES A BELÉT KIDOLGOZZA 60.000FT NAGYON NAGY SLEPET KELL ELTARTANIA”
 • 37. acidrain 2013. július 19. 08:56
  „Kedves Délmagyar!

  Megdöbbentő számomra, hogy nem számolnak be a csip-csup ügyek mellett arról, hogy romániani romák gyk. elfoglalták a Hyde Parkot, illegálisan tábort (!) állítva, London szívében.
  A rendőrség tehetetlen, már miniszterelnöki szinten éles viták folynak a rendezés ügyében.

  Ez egyébként az a hely, ahol majd a díszlövéseket adják le a trónörökös érkezésekor ( amiről viszont már két hír is van), a nagy angol hírportálok mind ezzel foglalkoznak.

  ÖNÖK meg sem említik...

  http://www.bbc.co.uk/blogs/theeditors/2007/04/did_we_make_it_up.html

  http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/features/4323814/Meet-the-Romanian-gypsies-defiling-Londons-prestigious-Park-Lane.html

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2337593/It-beggars-belief-Anger-shopkeepers-Roma-gypsies-set-camp-Marble-Arch-London.html

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2320898/Roma-gypsies-guaranteed-cash-hand-outs-police-protection-claims-London-MEP.html”
 • 36. emigrans 2013. július 18. 13:51
  „Kedves tavolba szakadt tarsaim. Ne is foglalkozzatok a rossz indulatu hozza szolasokkal.Talan el jon meg egyszer az a kor amikor majd haza varnak minket irigykedes meg learulozas helyett... Szep napot mindenkinek .”
 • 35. lukrecia 2013. július 18. 11:23
  „A kint dolgozok elobb koltik el a "tartalekaikat" Dubai-ban mint idehaza. Nem egy ismerosom el kint, egyetlen egy sem arrol hires h valami eurot is hazahozna.
  A Mai fiatalokat meg vegkepp nem ertem, miert nem indulnak azonnal kifele. Itt meg felretenni sem tudnak, de elvannak sokan a tespedesben. Mikozben megy az ido szamukra is.”
 • 34. mediashreck 2013. július 18. 09:11
  „Kb. 2-hete volt a nemetorszagi hirekben, hogy

  a rendörseg megallitott az autopalyan egy magyar rendszamu, regitipusu Volkswagen kisbuszt,
  mert tul alacsonynak, "melyenülö"-nek talaltak, amikor mögötte mentek.
  A legközelebbi parkoloba iranyitottak, ahol ellenöriztek.

  Nem akartak hinni a szemüknek!

  A buszbol 21 (!) szemely szallt ki, 6 felnött es 15 gyerek....!
  Elmondasuk szerint "munkakereses celjabol" vannak Nemetorszagban...
  :)))

  Az eset Hannover környeken törtent.”
 • 33. fotelagy 2013. július 18. 07:08
  „Ez a szomorú! Nem nekünk kéne kint gályáznunk, hanem a külföldieknek kellene nekünk dolgozni. Elképesztő ez a világ!”
 • 32. dodoni 2013. július 17. 21:59
  „30. Lacush69

  Nem, kérlek. Én az összességről, a magyar népről mondtam véleményt.

  Valahogy így.

  "Ezúttal nem átkozhatjuk a balsorsot. Idegen elnyomókat sem okolhatunk, pusztító járványokat, természeti katasztrófákat sem. Voltaképp hazai hatalmi kényszert sem vádolhatunk, önként és dalolva irtjuk magunkat a világból, Arany Jánossal szólva: "Mint lepke a fényt elkábulva issza,/Úgy lőn nekünk a romlás - élvezet".
  Igenis minket, ma élő nemzedékeket illet minden felelősség. Igazságtalan az egyénre minden általánosítás, de a közösségre joggal mondhatom: a magyar történelem legkártékonyabb söpredéke vagyunk - kívülről nézve mindnyájan - ma élők, 30-35-ön felül, akik végig békés évtizedekben összehoztak egy vesztes háborút, 700 ezres emberveszteséggel s hétmillió elkaparttal a csatát nem látott mezőn."”
 • 31. mivan? 2013. július 17. 21:33
  „Szándékosan tartanak bennünket ilyen rabszolgasorban. Ez az én elméletem. Sokkal sokkal többet érdemelnénk. Érdekes riogattak bennünket mindenféle csőddel meg válsággal, de mégsem következett be, mert akik itthon maradtunk azért csak dolgoztunk és tűrtünk. MIVEL ÉR NÁLUNK TÖBBET EGY POLITIKUS? Akármilyen szinű??? Szemérmetlenül gazdagodnak új ház új autó 30 éves kölköknek. Nem vagyok irígy de amíg bevesszük ezt a hülye dumát meg is érdemeljük.”
 • 30. Lacusch69 2013. július 17. 20:26
  „26. " A szerzett tapasztalatim alapját teljes felelősséggel merem mondani, hogy ez a nép jellemtelen lett, erkölcsileg lealjasodott. "

  Saját magadról írsz, ugye? Mert rólam nem!”
 • 29. kontrapista 2013. július 17. 20:17
  „22.dodoni
  " elvénülés miatt vagyunk versenyképtelenek "
  A szüleidet is az elvénülők közé sorolod ?
  Teszel érte, hogy másként legyen ?
  u.i.
  Bizonyosan azt a fogalmat, hogy " produktívitás " nem ismered, ezért igyekezz hatékonyan dolgozni !”
 • 28. villach 2013. július 17. 20:08
  „Erdekes!
  A tegnapi Kleine Zeitung hasabjain a következö jelent meg:
  Immer mehr Österreich-Ungarn
  Österreichs Bevölkerung wächst weiter - dank der Zuwanderung. 2012 zogen erstmals mehr Ungarn als Deutsche nach Österreich.

  Ez annyit jelent hogy 2012-ben több Magyar kezdett uj eletet Ausztriaban mint Nemet (Kelet).”
 • 27. ado 2013. július 17. 19:27
  „Az a szomorú,hogy elég lassan bontogatja lehetőségeit a magyar.Az agytekervények kitágulnak,ha kilépnek a világba és egyből sok mindent másképp lehet ám látni.dodoni: nem kéne a magyar embert bántani a vezetőit cikizd!!”
 • 26. dodoni 2013. július 17. 17:39
  „Ha valami itthon romlott el, az itthon lehet helyre tenni. Minden korban az egyén jellemének vizsgája elsősorban abból áll, hogy hogyan viszonyul a tényekhez, a valósághoz, adott esetben először hajlandó-e elgondolkodni azon, hogy ott ahova született, miért történik mindaz úgy, ahogy, s utána tesz-e valamit a változás érdekében. Sok-sok éve már nem a politikai kérdésfeltevések szintjéről nézem a magyar valóságot, mert az nagyon sok kérdésre nem jól ad választ. A szerzett tapasztalatim alapját teljes felelősséggel merem mondani, hogy ez a nép jellemtelen lett, erkölcsileg lealjasodott. Még csak nem is akar hallani se azokról a kérdésekről, amik zuhanása alapját képezik.”
 • 25. faber 2013. július 17. 17:16
  „Hat igen, sajnos ez van, en is 2 eve elek angliaban, es nem hiszem, hogy egy hamar haza megyek. Nem tartom magamat teljesen ostobanak, kozgazdasz diplomam is van, nyelvvizsgam, papirjaim menedzsertol az IT vizsgakig, meg most 32 evesen is tanulok...de egyszeruen otthon nem sikerult egy tisztes megelhetest kiharcolni...kozel 10 evet dolgoztam, tanultam, meg is ott tartottam, hogy 30 evesen 120 000 Ftbol kellett kisakkozni minden honapban a megelhetest, arra, hogy sajat erobol sajat lakasom legyen, eselyem sem volt.
  Miutan kijottem, igen, bevandorlokent, friss diploma ellenere (eppen EU Workkel) raktarba mentem el "rabszolganak", de egy het alatt megkerestem az otthoni havi fizetesem. Most mar ott tartok, hogy olyan munkam van, mint odahaza, ugyanugy help deskes vagyok (csak itt egy kis cegnek, nem egy multi-banknak, mint otthon), 4x annyi penzert, mint otthon. Kerdem en...miert maradjak, miert tennem? Rendben, hazaszeretet, huseg az orszag irant, ami felnevelt....stb...de ezert eljek nyomorban? A sajat megelhetes remenye mellett? Erjen a munkam a verejtekem toredeket mint kulfoldon? Mind ezt ugy, hogy olyanoknak hajbokoljak, akik a parlamentben semmittevesert milliokat raknak zsebre gombnyomkodasert?
  Nem koszonom, inkabb kihagyom, es leszek kulfoldon bevandorlo, aki kenyelmesen el, es tud felretenni, csaladot eltartani, sajat otthont teremteni.”
 • 24. dodoni 2013. július 17. 17:07
  „"Örülni kell,hogy hazahozzák a fizetésüket és itt költik,vagy fektetik be."

  Csakhogy ez nincs így.”
 • 23. jagoda194 2013. július 17. 16:53
  „Hogy írígyeltük először a jugoszlávokat,majd a románokat,hogy talicskával hordják haza az eurót,akkor most mi a fene bajotok van?Örülni kell,hogy hazahozzák a fizetésüket és itt költik,vagy fektetik be.”
 • 22. dodoni 2013. július 17. 16:39
  „Nem tudjuk jobban megfizetni az itthon dolgozókat, mert a társadalom elöregedése miatt egyre több öregember eltartási költségét kell kinyögni. Az elvénülés miatt vagyunk versenyképtelenek, emiatt csúszunk lefelé évtizedek óta. A pártok, a nép pedig egyszerűen nem hajlandó ezzel a ténnyel szembe nézni és főleg nem akarja levonni az egészből azt, hogy ezért a demográfiai zuhanásért elsősorban őt terheli minden felelősség.

  Ez a nép pusztulni fog, mert erkölcsileg lezüllött.”
 • 21. kontrapista 2013. július 17. 14:35
  „20.emigrans
  " En inkabb nem is mondanek semmit ...:)"
  Azt is halkan, de legalább bölcs maradtál !”
 • 20. emigrans 2013. július 17. 14:09
  „En inkabb nem is mondanek semmit ... :)”
 • 19. lukrecia 2013. július 17. 12:56
  „nagy hianyossagot fedeztem fel az Eu-jobs kinalataban. Nem kinalnak magyar onkormanyzati es allami szfera dolgozoknak kinti lehetosegeket. Ha lenne valasztek szamukra, akkor itthon nem lennenek ennyire csokos helyek ezek, sot a munkaeropalyazatok is tisztabbak lehetnenek ezekben a munkakorokben. :))”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy kenyéradó a közfoglalkoztatás

Közel 6000 embert szív fel a közfoglalkoztatás a megyében. Általában 4 hónapra veszik fel a… Tovább olvasom