Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Kutat fúratna a szőregi tanyákon a képviselő

Szeged-Szőreg - Továbbra sincs végleges megoldás arra, hogyan juthatna jó minőségű vízhez az a 30 szőregi, akinek a háza a volt téglagyár szomszédságában van, és ahol 3 hete égett le a szivattyú. A lajtos kocsi ötlete füstbe ment, most a kútfúrás lehetőségét mérlegelteti Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő.
Kútba esett a lajtos kocsi ötlete Szőreg külterületén, hogy azzal segítsék vízhez azt a 30 embert, aki lassan három hete él víz nélkül. Megírtuk: a volt téglagyár szomszédságában élő 13 családnak azért nincs ivóvize, mert leégett a téglagyár területén a szivattyú, amelyet a tulajdonos nem óhajt megjavíttatni a nagy áramfogyasztás miatt.

Rózsavölgyi József szőregi önkormányzati képviselő múlt héten azt mondta: minden fórumon a gyors megoldáson dolgodnak, a legfontosabb az ivóvíz biztosítása, amelyet a honvédség vihet ki lajtos kocsin, hiszen amúgy is szállít belőle a helyi víz magas arzéntartalma miatt Tiszaszigetre és Újszentivánra.

– A Szegedi Vízműtől azt a tájékoztatást kaptam, hogy a honvédség a vízműnek eddig nem fizetett a falvakba vitt vízért, a tartozás milliókra rúg. Az is kiderült: ha a város igényelné a lajtos kocsin való szállítást a honvédségtől, akkor a székesfehérvári országos központhoz kellene fordulnia Hódmezővásárhely helyett – magyarázta a képviselő. Rózsavölgyi József múlt hét végén felkereste a 13 családot.

– A téglagyár egykori területe magántulajdon, a tulajdonosnak joga van ahhoz, hogy ne csináltassa meg a leégett szivattyút. Tudomásom szerint az EDF DÉMÁSZ-nál az áramszolgáltatás leállítását is kérte. Az egyik ott élő idős házaspár a saját pénzén vásárolt egy szivattyút, amellyel az ottaniak vízhez tudnak jutni, de ez nem lehet tartós megoldás, különösen akkor, ha az áramszolgáltatást valóban felfüggesztik – mondta.

Rózsavölgyi József hétfőn arra kérte a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodáját, nézzék meg, hogy van-e városi tulajdonú földterület a házak közelében, vagy ki tudnak-e sajátítani egyet, ahol városi pénzből megoldható lenne egy kút kifúrása. – Ez biztosan nem lenne ivóvíz minőségű, és a vízhez csak kézi erővel, pumpálással lehetne hozzájutni, de a semminél ez is jobb. Az emberek legalább mosdani tudnának. Zacskós ivóvíz osztására látok még lehetőséget – magyarázta.

Sztojkó Csilla, aki lapunkat a szőregi tanyákon élők problémájával először felkereste, most azt mondta: reggelente mindössze fél óráig ad vizet az új, de kis teljesítményű szivattyú, amely nagyon gyorsan bemelegszik, így le kell állítani. – Továbbra sem látjuk az alagút végét, de azt sem értem, hogy a téglagyár területének egykori és mostani tulajdonosa miért csak most szólt nekünk a nagy áramfogyasztásról. Ha korábban értesít minket a tartozásról, nem jutottunk volna idáig – mondta a 28 éves nő.

Olvasóink írták

 • 6. kontrapista 2013. július 24. 08:13
  „A 13 háztartás ha nem tud a kút tulajdonosával megegyezni, akkor megérdemlik a helyzetüket !
  u.i.
  " nagy teljesítményű szivattyú " azért nem kell a 13 háztartásnak, nagyjából egy 3 kW-os is megteszi, természetesen, ha nem kert öntözésére használják.”
 • 5. Emberségetavilágnak 2013. július 23. 17:45
  „3.
  A rendcsinálást fönt kell elkezdeni és belülről kifelé haladva kell csinálni.”
 • 4. Emberségetavilágnak 2013. július 23. 17:03
  „1.
  Az a kút egy magántulajdonban lévő területen van, azért keresik a számításba vehető helyet egy új kút fúrására.
  2.
  Valószínű, hogy az anyagi lehetőségeiket meghaladja egy új, nagy teljesítményű szivattyú beszerzése, de eredendően az áramellátás a kulcskérdés, hisz a tulajdonos a szolgáltatás felmondását fontolgatja.

  Kánikula van és azok az emberek ott vannak víz nélkül.
  Nem számít.
  Semmi nem számít.
  Minden, érdemben illetékes teszi a dolgát, tolja az aktát, társadalmi összefogás nincs.
  Valaki a múltkori fórumon azt mondta, hogy 10 éve megy ott vízellátás ügyében a hoci-nesze és igen, lehetne firtatni, kik, mikor, miért és mennyire felelősek a kialakult helyzetért, de csak tanulságképpen, mert az már eső után köpönyeg.
  Akit érdekel az ügy az elolvassa a cikket, talán véleményt is formál, akit meg nem, az szarik a világra, akarom mondani a budijába, elégedetten lehúzza, a feje sem fáj, neki van vize.”
 • 3. pachakuti 2013. július 23. 16:27
  „Az elmaradt számlák befizetése után összedobhatnák a javításra való pénzt, majd nekiláthatnának a rendteremtésnek.”
 • 2. _csutak_ 2013. július 23. 15:29
  „Adott a kút, adott a szivattyú miért is nem a kellő teljesítményű villanymotor van rátéve?
  Amúgy anno ruzsai tanyámon 41 méteren kezdődött a négyméteres szűrő, és tiszta vizem volt.
  A köjál szerint csíra és bármilyen káros anyag mentes vizet leltünk.
  Évekig abból ittunk mi és a jószágok.
  Minden megoldható kevés pénzből jó hozzáállással!”
 • 1. papsajt 2013. július 23. 12:48
  „ha most van szivattyú, akkor kút is van fúrva.
  kézzel pumpálható kutat kellene csak rászerelni a csőre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónapos közigazgatási szünet

Idén először – az ítélkezési szünethez hasonlóan – lesz a hatóságoknál közigazgatási szünet, amely a kormányrendelet szerint július 22-étől augusztus 20-áig tart. Tovább olvasom