Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Küzdenek a művészekért

Kocsis László Szunyog táncművész-koreográfus szeretné Magyarországon is létrehozni a német nyelvterületen 17 ezer művészt tömörítő érdekvédelmi egyesület, az Art But Fair helyi szervezetét. Úgy látja, erélyesebben kell fellépni az egyre kiszolgáltatottabb művészek jogainak védelméért.
Gucci táskás figurák
– A magyar művészeti életnek is megvannak a Gucci táskás figurái, akik aktívan részt vesznek az EU alapértékei közé tartozó jogbiztonság lerombolásában. Beszélnünk kell a színházakban gyakran előforduló szexuális zaklatásokról, nyomásgyakorlásról is. Az is egyfajta kínzás, lelki bántalmazás, amikor az elvárható tisztelet, udvariasság nélkül beszélnek a művészekkel egy produkcióban – véli Szunyog.

– Olyan szakembereket keresek a hazai kulturális életből, akik szeretnének tenni a művészek jogaiért, és vállalják az Art But Fair (ABF) magyarországi szervezetének létrehozását. Az ABF-et Johannes Maria Schatz zenei producer alapította, már 17 ezer követője van Ausztriában, Németországban és Svájcban. Táncosok, zeneművészek, színészek, tanárok és politikusok is csatlakoztak hozzá. Egyelőre tájékoztatom az érdeklődőket, hogy mi lenne a feladatuk. A hazai közeg speciális, mert mások a jogszabályok, mint a német nyelvterületen. Először egy kötetlen civil szerveződésre lenne szükség, ehhez az abfhungary@gmail.com címen várom azok jelentkezését, akik egyetértenek a céljainkkal. Német mintára később bejegyzett egyesületté alakulnánk – mondja a Szegedi Kortárs Balettből indult, ma már Darmstadtban élő Kocsis László Szunyog táncművész-koreográfus.

A szervezet sokféle problémával foglalkozik; szerintük a kulturális intézmények a gazdasági nyomást áthárítják a művészekre, akik egyre kevesebb jövedelmet kapnak, így létfenntartásuk kerül veszélybe. Egyre gyakoribbak a visszaélések a színházakban, fesztiválokon és hangversenytermekben. A sokasodó botrányok azt mutatják, hogy az olyan alapkövetelmények, mint a szabadság, az egyenlőség, a felelősség, a demokrácia a kulturális életben sem adottak.

Az Art But Fair szószólói: Angelika Wild, Elisabeth Kulman és Kocsis László Szunyog egy bécsi kerekasztal-beszélgetésen. Fotó: DM
Az Art But Fair szószólói: Angelika Wild, Elisabeth Kulman és Kocsis László Szunyog egy bécsi kerekasztal-beszélgetésen. Fotó: DM

– Az ABF létrehozott egy csak belső körben elérhető feketelistát, amely azokat a producereket, rendezvényszervezőket gyűjti össze, akik szerződés nélkül alkalmazták vagy nem fizették ki a művészeket. Iszonyatos pénzek tűnnek el a kulturális életben, ennek pedig mindig a művész a legnagyobb vesztese, mert ő áll a rendszer legvégén. Előtte mindenki leveszi a sápot, és épp azokhoz nem jut el a pénz, akikre az emberek felnéznek, akik miatt bemennek egy előadásra, koncertre. Minél rosszabb a művész életminősége, annál kevésbé tud koncentrálni a feladatára. Európának egyetlen esélye van: a minőség. Nem tudunk olcsóságban a kínaiakkal versenyezni. Az ABF meg akarja akadályozni, hogy a művészeken spórolják meg azokat a pénzeket, amelyeket egy-egy állami pénzből működő kulturális szervezet vezetője elkölt mondjuk a saját házára. Az állami szponzorációval működő társulatok nem tekinthetők a művészek kárára profitot termelő magánvállalkozásnak. Ha valaki 10 millió forintot elnyer pályázaton egy produkcióra, és abból a technikára, anyagra felhasznált 5 millió mellett a másik 5 milliót a művészeknek kellene kifizetnie, de 2-3 milliót inkább megspórol belőle, az súlyos visszaélés a vezetői pozícióval. Az állam felelőssége is, hogy a művészetre fordított közpénzek felhasználása korrekt és etikus legyen. Ma a kialakult helyzet, a korrupció miatt egyre depresszívebb a magyar művésztársadalom. Az elmúlt években úgy szüntettek meg korábban létező jogosultságokat – például a művészek szakmai nyugdíját –, hogy előtte nem kompenzálták a szféra munkavállalóit. Ezt embertelen, nem európai megoldásnak tartom, és a szakma szégyene, hogy hagyták megtörténni – hangsúlyozza Szunyog, aki Navracsics Tiborral, az EU kulturális ügyekért felelős biztosával is felveszi a kapcsolatot.

Harc a dalfesztivál szervezőivel
– Ausztriában az Eurovíziós Dalfesztivál szervezésével kapcsolatban robbant ki botrány amiatt, hogy az önkéntes diákok mellett ingyen akartak dolgoztatni művészeket is. Az ABF szabályzata tiltja ezt. A fesztivál kőkemény biznisz, iszonyatos bevételei vannak. Az ABF felvette a kapcsolatot a szervezőkkel és a médiával. Fontos ez a harc azért is, mert munka közbeni baleset esetén az önkéntesekért senki nem vállal felelősséget. Harcolnunk kell azért, hogy megmaradjon a munkaügyi biztonság.
Az ABF katalizátorként működik, a szakszervezetekre is nyomást gyakorlunk annak érdekében, hogy olyan témákat is napirendre vegyenek, amelyeket egyébként nem szeretnének – mondja Szunyog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futárral támadnak az átverős cégek

Agresszívan terjeszkednek a kamu szaknévsorok üzemeltetői. Tovább olvasom