Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Láthatatlan küzdelem a szúnyoginvázióval

Szeged - A Lapos mögötti tó és a hattyasi Holt-Tisza a termálvíz miatt hetente millió szúnyogot nevel. Szegeden évente közel százmilliót spórolva, biológiai úton irtják a vérszívókat.
Szúnyogok milliói várnak arra, hogy kikeljenek, és zümmögésükkel, csípéseikkel álmatlan éjszakákat okozzanak a szegedieknek. A Muslica utcai Holt-Tisza vize szinte fekete a lárváktól, Szőregen, a lőtérdomb mögötti nagyobb kiterjedésű, nádas kubikgödörben is éledeznek a vérszívók. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. munkatársai folyamatosan küzdenek a szúnyoginvázió ellen, a No Mosquito Kft.-vel együtt légi permetezés helyett a fertőzött vizekben irtják a lárvákat. Eddig sikerrel.

A szúnyogoknak nyoma sincs. Nyugodtan lehet esténként is a szabadban sétálni, pedig az enyhe tél miatt komoly szúnyogáradatról szóltak a hírek. Szegeden – ahogy arról korábban beszámoltunk – március 8-a óta irtják a vérszívókat. Megtudtuk, a város két pontján termáltavak „nevelik" a milliónyi szúnyoglárvát.

Csata közben. Eddig eredményesebb és olcsóbb a szúnyogirtás, mint a légi permetezés. Fotó: Segesvári Csaba
Csata közben. Eddig eredményesebb és olcsóbb a szúnyogirtás, mint a légi permetezés.
Fotó: Segesvári Csaba

– Hetente kelnének a rovarok, ha nem lenne biológiai kezelés. 150 vízteret ellenőrzünk folyamatosan, a hattyasi Holt-Tisza és a Lapos mögötti, általunk csak Kishévíznek hívott termáltó okozza a legnagyobb problémát. Mindkét helyre meleg vizet engednek, így ezek a helyek az időjárástól szinte függetlenül termelik a vérszívókat – mondta Szepesszentgyörgyi Ádám. A szúnyoggyérítési szakértő hozzátette, a hattyasi Holt-Tisza azért is ideális otthon a szúnyogoknak, mert 30 évig szennyvízzel is terhelték: sok benne a szerves anyag.

A biológiai irtás a sárga repülővel ellentétben láthatatlan. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezetője, Makrai László szerint a légi kezelésre 2010-ben 118 millió forint ment el, a biológiai irtás 9-30 millió forintot emészt fel.

– Akkor költünk 9 millió forintnál többet, ha megközelíthetetlen és természetvédett árteret is kezelni kell. Eddig több mint 200 ezer négyzetméteren alkalmaztuk a biológiai módszert – mondta. Hozzátette, büszke rá, hogy ez a megoldás az országban egyedülállóan Szegeden működik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél óráig lőtt a fürdőző szarvasra

Kedvenc időtöltése, hogy madarakra és nagyvadakra vadászik, ám nem sörétes puskával, hanem… Tovább olvasom