Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 12°C Még több cikk.

Látogatóközpontot is kialakítanak az ELI-ben

Az a cél, hogy ne szigetként álljon a lézerközpont a régióban: vonja be az egyetemi hallgatókat, a válalkozásokat, a környékbelieket is.
A szegedi lézeres kutatóközpontot megvalósító ELI-HU Nonprofit Kft. vezetésével és tizenhét partner részvételével elindult az RI2integrate – A kiemelt kutatás-fejlesztési infrastruktúrák helyi beágyazottságának támogatása a Duna Régióban című program.

A magyar, román, cseh, osztrák, horvát, szlovén, szerb és szlovák partnerek célja, hogy elősegítsék a kutatási infrastruktúrákban, köztük az ELI-ben rejlő helyi gazdaságfejlesztési lehetőségeket.

Bereczkei Dávid, az ELI projektmenedzsere az 1,9 millió eurós programot úgy fordította le magyarra, hogy a 2019-ben teljes kapacitását elérő lézeres központ ne egymaga, szigetként álljon a régióban, hanem vonja be az egyetemi hallgatókat és a környékbeli vállalkozásokat is.

Utóbbiak alatt nemcsak arra gondolt, hogy a konyha üzemeltetését kiadják, a szervizelést vagy az őrzést kiszervezik, hanem például látogatóközponttal is közelebb kerülnek majd a környékbeliekhez.

A csütörtöki szegedi sajtótájékoztató másik résztvevője, Szépvölgyi Ákos, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, szeretnék, ha egy-egy fejlesztési eredmény minél hamarabb hasznosulna a gyakorlatban. Például az egyetemeknél vagy a közintézményeknél, és ebben olyan példaértékű megoldásokat szeretnének kidolgozni, amiket a partnerországokban is hasznosíthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 29 kanyarógyanús betegről tudnak - Makó, Szeged, Debrecen érintett

Már 29 kanyarógyanús betegről tudnak - Makó, Szeged, Debrecen érintett
Egészségügyi dolgozók és civilek is elkapták a fertőzést. Kivétel nélkül mindenki be volt oltva. A… Tovább olvasom